Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έκθεση για την αποταμίευση

Στις 31 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης και καθιερώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1924 στο Μιλάνο.

Από τότε ως τώρα συνεχίζεται.
Το πνεύμα που διέπει την ημέρα αυτή είναι:
«Η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό».
Η φύλαξη του περισσεύματος χρημάτων ή άλλων ειδών λέγεται αποταμίευση.
Ο λαός μας με την παροιμία "Φασούλι, το φασούλι, γεμίζει το σακούλι", μας δείχνει καθαρά το αποτέλεσμα της οικονομίας των αγαθών.
Οι άνθρωποι, συνήθως, αποταμιεύουν χρήματα, γιατί μ' αυτά μπορούν να αποκτήσουν ό,τι αγαθό θέλουν ή να πετύχουν άλλους σκοπούς, όπως τη μόρφωση των παιδιών, την αγορά κατοικίας, κ.λπ. Η αποταμίευση αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση και το πνεύμα της οικονομίας και της προνοητικότητας του ανθρώπου.
Δεν πρέπει να κάνουμε αποταμίευση, για να ικανοποιήσουμε τη φιλαργυρία μας, αλλά για να αντιμετωπίσουμε κάποια ανάγκη μας ή να πραγματοποιήσουμε ένα ωραίο όνειρο. Το παιδί μπορεί να συνηθίζει στην αποταμίευση, έχοντας στην αρχή τον "κουμπαρά" του και αργότερα το "βιβλιάριο καταθέσεων" χρημάτων στα ταμιευτήρια, όπου ο τόκος αυξάνει τα αποταμιευόμενα ποσά. Χρέος των γονέων είναι να προτρέπουν και να συνηθίζουν τα παιδιά τους στην αποταμίευση.
Το κράτος έχει πολλά να ωφεληθεί από την αποταμίευση χρησιμοποιώντας τον εθνικό πλούτο σε παραγωγικά έργα, σε διάφορους οργανισμούς ή κατασκευάζοντας σχολικά κτίρια, νοσοκομεία κ.λπ. Είδος αποταμίευσης είναι και η ασφάλεια ζωής που κάνουν πολλοί άνθρωποι, ασφαλίζοντας τον εαυτό τους και την οικογένειά τους.
Πολλοί από τους ευεργέτες της χώρας μας κατάγονταν από φτωχές οικογένειες. Αναγκάστηκαν, φυσικά, να μεταναστεύσουν για να δουλέψουν και να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Κάνοντας όμως, αποταμίευση, συγκεντρώνοντας δηλαδή τις οικονομίες τους, κατόρθωσαν -όχι μόνο να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους- αλλά να προσφέρουν σημαντική βοήθεια και στην πατρίδα τους.
Προσοχή, όμως! Η αποταμίευση είναι τόσο ευαίσθητη που αν δεν την κάνουμε σωστά, τότε μπορεί να αλλάξει πρόσωπο κι από καλή αποταμίευση να μεταμορφωθεί σε τσιγκουνιά, μιζέρια, φιλαργυρία και κακομοιριά.
Για να θυμηθούμε την παραβολή του πλούσιου άρχοντα… Το πάθος του για τα χρήματα τον έκανε να ξεχάσει τους γύρω του. Δε νοιαζόταν για τίποτε άλλο...
Λες και δεν υπάρχουν άλλα -πιο όμορφα- πράγματα στον κόσμο μας, εκτός από τα χρήματα... Πού είναι η αγάπη, η κατανόηση, η ανθρωπιά;
Στο χέρι μας, λοιπόν, είναι να έχουμε μια σωστή σχέση με το χρήμα και την αποταμίευση, κι από ματαιόδοξοι άνθρωποι ν΄ αλλάξουμε και να απελευθερωθούμε απ' το άγχος μόνο για υλικά αγαθά και υπερκατανάλωση. Άλλωστε, ο πραγματικός πλούτος βρίσκεται αλλού. Στην καρδιά, στην ψυχή, στο μυαλό και, κυρίως, στην αγάπη και στην ανθρωπιά!
Ας θυμηθούμε μερικές πολύ όμορφες ελληνικές παροιμίες για την αποταμίευση:
  • Tων φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
  • Μάζευε κι ας είν’ και ρώγες.
  • Φύλαξέ με σήμερα, για να μ' έχεις αύριο.
  • Σταλαγματιά, σταλαγματιά, γεμίζει η στάμνα η πλατιά.
  • Σταλιά, σταλιά, γεμίζει η λίμνη.
  • Ευρούλι, το ευρούλι, γεμίζει το σακούλι.
Εγώ αποταμιεύω, και θα ήθελα όλοι όσοι δεν το έκαναν έως και σήμερα να αρχίσουν να το κάνουν ΤΩΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

3 Σχόλια

  1. Καλησπέρα και πολλά συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Έχετε πάρα πολύ δίκιο και ολοι πρέπει να είμαστε σε κάποιο πρόγραμμα αποταμίευσης λόγω της οικονομικής κατάστασης. Ειδικά όταν πρόκειται για τα παιδιά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή