Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γιατί ροχαλίζω

Ο ήχος του ροχαλητού παράγεται από τη δόνηση που παράγουν οι μαλακοί ιστοί του φάρυγγα κατά την είσοδο και έξοδο του αέρα καθώς εισέρχεται(και εξέρχεται) με μεγάλη ταχύτητα από το ευρύ περιβάλλον στην στενή περιοχή της μύτης και του φάρυγγα.
Μπορεί να οφείλεται σε ανατομικές ανωμαλίες της μύτης, στο διάφραγμα, τις κόγχες, σε πολύποδες ή μεγάλες αμυγδαλές και σε αδενοειδείς εκβλαστήσεις στα παιδιά.
Το ροχαλητό μπορεί να είναι επικίνδυνο αν συνοδεύεται από υπνική άπνοια (ισχύει στο 40-50% των ατόμων που ροχαλίζουν), αν δηλαδή διακόπτεται η αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου για σύντομα διαστήματα και επανέρχεται βίαια.
Θα πρέπει να θορυβηθεί κανείς αν τον ενημερώσει ο σύντροφος του ότι εμφανίζει τέτοια επεισόδια άπνοιας, αν ξυπνάει κουρασμένος το πρωί, αν έχει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν έχει προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, αν έχει πάρει βάρος ή αν ξυπνάει από τον ήχο του ροχαλητού και δεν ξέρει που βρίσκεται.
Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του ειδικού.
Αν το ροχαλητό δεν συνδέεται με κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη μικρού γεύματος τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο, με αποχή από το αλκοόλ και με απώλεια βάρους(το λίπος στην περιοχή του αυχένα ενοχοποιείται για ροχαλητό γιατί στενεύει τον αυλό του στοματοφάρυγγα) το ροχαλητό, ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικά βοηθήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή με χειρουργική επέμβαση .

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια