Τόσο η λογική μας όσο και το ένστικτό μας θα μας υποδείξουν τι πρέπει να κάνουμε, ανάλογα πάντα με το χώρο που βρισκόμαστε:
* Διατηρούμε την ψυχραιμία μας για να μπορέσουμε να σκεφτούμε σωστά.
* Ελέγχουμε τον εαυτόν μας για να πιστοποιήσουμε ότι είμαστε καλά και, αν όλα είναι εντάξει, τότε κοιτάμε γύρω μας για τυχόν τραυματίες και πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε.
* Προσπαθούμε να καλέσουμε σε βοήθεια από κάποια τηλεφωνική συσκευή ή το κινητό μας την Πυροσβεστική ή την Αστυνομία. Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών είναι εκπαιδευμένοι για περίπτωση ανάγκης και αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλά περιστατικά.
* Αν είμαστε εγκλωβισμένοι, προσπαθούμε να κάνουμε θόρυβο φωνάζοντας δυνατά ή χτυπώντας κάποιο μεταλλικό αντικείμενο για να μας ακούσουν.
* Αν υπάρχει ραδιόφωνο ή τηλεόραση, τότε τα κρατάμε ανοιχτά ώστε να ακούσουμε τα νέα για να έχουμε περισσότερη πληροφόρηση. Οι ραδιοφωνικοί και οι τηλεοπτικοί σταθμοί σίγουρα θα διακόψουν το πρόγραμμά τους για να ενημερώσουν το κοινό για κάτι έκτακτο.
* Αν υπάρχουν ηλικιωμένα και ευπαθή άτομα στο σπίτι μας ή στη γειτονιά μας, προσπαθούμε να τους προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια μέχρι να έρθει κάποιος.
* Φροντίζουμε να γνωρίσουμε πώς θα κόψουμε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου και νερού στο σπίτι μας σε περίπτωση ανάγκης.
* Έχουμε πάντα πρόχειρα σε κάποιο σημείο εύκολης πρόσβασης μια λίστα με τηλέφωνα για έκτακτη ανάγκη καθώς και τηλέφωνα γιατρών και στενών συγγενών, κάποιο φακό με εφεδρικές μπαταρίες, ένα μικρό ραδιόφωνο, κεριά, αναπτήρα και σπίρτα, κουτί πρώτων βοηθειών, το κινητό μας, κλειδιά αυτοκινήτου και σπιτιού, χρήματα και πιστωτικές κάρτες και ίσως κάποια φάρμακα που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά.
* Σε περίπτωση που μας ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας σε ώρα ανάγκης, φροντίζουμε να πάρουμε μαζί μας τα αντικείμενα που αναφέραμε πιο πάνω καθώς και λίγα απαραίτητα ρούχα, κάποιες κουβέρτες, νερό και ίσως κάποιες κονσέρβες.
* Αν είμαστε στο δρόμο και συμβεί κάτι, τότε προσπαθούμε να βρούμε καταφύγιο σε κάποιο ασφαλές κτίριο.
* Ενημερώνουμε τα παιδιά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν αν συμβεί κάτι στο σχολείο τους ή οπουδήποτε αλλού. Μπορούμε επίσης να έρθουμε σε επικοινωνία τόσο με τους δασκάλους των παιδιών μας όσο και με τους άλλους γονείς και όλοι μαζί να φροντίσουμε να γίνει ενημέρωση των παιδιών. Τα περισσότερα σχολεία σήμερα φροντίζουν για την ενημέρωση κάνοντας ειδικά μαθήματα στα παιδιά.
* Στάσι επιχειρήσεις υπεύθυνοι για την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων είναι οι εργοδότες. Αν κατέχουμε διευθυντική θέση που μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε σε άμεση επαφή με τον εργοδότη μας, μπορούμε από κοινού να κανονίσουμε μεριά ενημερωτικά σεμινάρια για το προσωπικό. Ας μην ξεχνάμε ότι ένας καλά ενημερωμένος συνεργάτης μπορεί να σταθεί ο σωτήρας μας σε ώρα ανάγκης.
Πρώτες βοήθειες για λιποθυμία:
Βασική σημασία έχει να διώξουμε το αίτιο που προκάλεσε τη λιποθυμία, αν αυτό εξακολουθεί να υπάρχει (πόνος κλπ).
Ακόμα, να μείνει ο άρρωστος σε χώρο με καλό αερισμό (ούτε σε κρύο, ούτε σε ζεστό περιβάλλον), ενώ κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι η άμεση αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο.
Το τελευταίο το πετυχαίνουμε αν ξαπλώσουμε τον άρρωστο, και μάλιστα σε θέση με το κεφάλι του σε χαμηλότερο σημείο από τα πόδια.
Μια άλλη ενέργεια είναι να σηκώσουμε τα πόδια από τον λιποθυμισμένο, πιάνοντας με τα χέρια μας κάτω από τα γόνατά του, ενώ ο άρρωστος θα μείνει ξαπλωμένος καταγής.
Η σειρά ενεργειών για καρδιαναπνευστική ανάνηψη είναι η εξής:
* Ελέγχουμε αν το θύμα έχει τις αισθήσεις του.
* Ελευθερώνουμε την τραχεία.
* Ελέγχουμε την αναπνοή και το σφυγμό.
Κάνουμε τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα και μαλάξεις στο στήθος.
Οι πρώτες βοήθειες για κάταγμα σε τρεις φάσεις:
1. Επαναφορά των σπασμένων κομματιών από τα κόκαλα στην πρώτη τους θέση.
2. Ακινητοποίηση μέχρι να γίνει ο πόρος και να ενωθούν τα σπασμένα μέρη.
3. Κινησιοθεραπεία για την πλήρη επαναφορά στα φυσιολογικά.
Από όλες τις παραπάνω φάσεις οι πρώτες βοήθειες επεμβαίνουν μόνο στην ακινητοποίηση.
* Πρώτες βοήθειες για διαστρέμματα.
Τις περισσότερες φορές οι πρώτες βοήθειες είναι η οριστική θεραπευτική παρέμβαση και σπάνια χρειάζεται ειδική συνδρομή στα κοινά διαστρέμματα, όπως το να εφαρμόσουμε γύψινο νάρθηκα για ένα χρονικό διάστημα και κινησιοθεραπεία στη συνέχεια κ.α.
Έτσι οι πρώτες βοήθειες περιορίζονται στο να χορηγήσουμε αναλγητικά και να ακινητοποιήσουμε σχετικά την άθροιση για μερικές μέρες, περιορίζοντας τις κινήσεις, μαζί με κρύα επιθέματα ή τοποθέτηση παγοκύστης ή και πάγου πάνω σ αυτήν. Αργότερα, μετά την αρχική φάση, μπορούμε να εφαρμόσουμε ζεστά μπάνια, αν βέβαια είμαστε σίγουροι πως δεν συνεχίζεται η αιμορραγία.
* Πρώτες βοήθειες για εξαρθρώσεις
Αναλγητικά, αναληπτικά και ακινητοποίηση αποτελούν ουσιαστικά τις πρώτες βοήθειες που μπορούμε να προσφέρουμε σε ένα εξάρθημα, μέχρι ο ασθενής να διακομιστεί και να φτάσει σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα, όπου θα γίνει η ανάταξη και η μόνιμη περίδεση. Οι λόγοι, όπως και οι τρόποι της ακινητοποίησης, δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τους αντίστοιχους που αναφέραμε στα κατάγματα.
Εγκλεισμός σε ανελκυστήρα:
Το πιο συνηθισμένο φαινόμενο ειδικά με τις συχνές διακοπές ρεύματος είναι να κλειστούμε μέσα σε έναν ανελκυστήρα. Διατηρούμε την ηρεμία μας και κάνουμε τα παρακάτω:
* Πατάμε το κουμπί κινδύνου και συναγερμού για να ακούσουν οι ένοικοι του κτιρίου και να τρέξουν προς βοήθεια.
* Δεν πατάμε όλα τα κουμπιά των ορόφων νομίζοντας ότι αυτό θα ξεμπλοκάρει το θάλαμο. Αντίθετα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον ηλεκτρονικό εγκέφαλο αν είναι από τα καινούργια ασανσέρ.
* Μένουμε μακριά από την πόρτα γιατί υπάρχει κίνδυνος σε απότομο ξεκίνημα να χτυπήσουμε ή να σφηνώσουμε στο διαχωριστικό μεταξύ πόρτας και τοιχίου.
* Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και αναπνέουμε κανονικά για να μη σπαταλάμε οξυγόνο αλλά και να μην πάθουμε καμιά κρίση άγχους. Σημειωτέον ότι σχεδόν όλα τα καινούργια ασανσέρ έχουν οξυγόνο για αρκετές ώρες.
* Τέλος, αν έχουμε κινητό και έχει σήμα ( συνήθως μέσα σε ασανσέρ χάνουν το σήμα τους), καλούμε την Πυροσβεστική ή την Αστυνομία να μας απεγκλωβίσουν.
Τραύμα απο δάγκωμα ζώου:
* Καθαρίζουμε την περιοχή με άφθονο δροσερό τρεχούμενο νερό και σαπούνι.
* Το περνάμε, αν έχουμε, με ένα τοπικό αντισηπτικό, όπως Betadine.
* Σταματάμε την αιμορραγία πιέζοντας με μια καθαρή γάζα. Αν το αίμα συνεχίζεται, προσθέτουμε και δεύτερη γάζα, χωρίς να αφαιρέσουμε την πρώτη. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε γάζες, μέχρι το οριστικό σταμάτημα της αιμορραγίας. Τέλος καλύπτουμε το τραύμα με μια αποστειρωμένη γάζα.
* Κρατάμε το τραυματισμένο μέρος όσο το δυνατόν ακίνητο.
* Ρωτάμε αν ο άρρωστος έχει κάνει αντιτετανικό εμβόλιο.
* Τα τραύματα από δάγκωμα θα πρέπει να ελέγχονται από γιατρό. Μεταφέρουμε τον άρρωστο στο κοντινότερο νοσοκομείο.
* Προσπαθούμε να εντοπίσουμε το ζώο που ευθύνεται για το τραύμα ώστε να εξακριβωθεί ότι δεν έχει λύσσα (νόσος εξαιρετικά σπάνια πλέον).
Ληστείες - κλοπές - διαρρήξεις:
Στο σύγχρονο περιβάλλον η ασφάλεια αποτελεί ουσιαστική παράμετρο στην ποιότητα της ζωής μας. Τα θύματα των κλοπών πληθαίνουν καθημερινά. Από όλους μας απαιτείται σωστή κρίση και κυρίως, ψυχραιμίας για να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο συμβάν.
.......Ληστεία
Τι κάνουμε για να προφυλαχτούμε:
* Ειδοποιούμε το "100" ή το αστυνομικό τμήμα της περιοχής μας αν παρατηρήσουμε κάτι ύποπτο.
* Αν εργαζόμαστε σε κατάστημα που ληστεύουν και έχουμε συναγερμό, τον ενεργοποιούμε με μυστικότητα και ήρεμες κινήσεις για να μη γίνουμε αντιληπτοί από τους ληστές.
* Αν είμαστε σε κάποια τράπεζα ή κατάστημα όπου μπήκαν ληστές, μένουμε ήρεμοι και δεν κάνουμε κινήσεις που μπορεί να τους εκνευρίσουν. Μην ξεχνάμε ότι συνήθως οπλοφορούν και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν κάνει χρήση των όπλων τους.
* Αν αρχίσουν να πυροβολούν, πέφτουμε στο έδαφος και προσπαθούμε να καλυφθούμε. Η ζωή μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό και οφείλουμε να την προστατεύσουμε.
* Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τα χαρακτηριστικά των δραστών για να τους περιγράψουμε στην αστυνομία.
* Δεν κάνουμε σε καμία περίπτωση τους "ήρωες" καταδιώκοντας τους ληστές γιατί κινδυνεύουμε. Αυτό είναι έργο της αστυνομίας.
......Κλοπή ή Διάρρηξη
Τι κάνουμε για να προφυλακτούμε:
* Δεν ανοίγουμε ποτέ την πόρτα χωρίς να κοιτάξουμε πρώτα από το ματάκι.
* Η αλυσίδα ασφαλείας πρέπει να είναι πάντα στη θέση της.
* Πριν πέσουμε για ύπνο ή πριν φύγουμε από το σπίτι, βεβαιωνόμαστε ότι πόρτες και παράθυρα είναι καλά ασφαλισμένα.
* Τοποθετούμε κλειδαριά ασφαλείας στην εξώπορτα, ενισχυμένη λάμα στον παραστάτη της πόρτας και πύρους στα συρόμενα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
* Τοποθετούμε επίσης χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού και σύστημα συναγερμού.
* Δεν αφήνουμε σημειώματα ή μηνύματα στον τηλεφωνητή για το αν λείπουμε από το σπίτι ή πότε επιστρέφουμε και φροντίζουμε να μη δείχνει "εντελώς κλειστό" υποδηλώνοντας μακρόχρονη απουσία.
* Ενημερώνουμε σε περίπτωση μακρόχρονης απουσίας μας συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής μας.
* Καλό θα είναι να μην αφήνουμε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι.
Τι κάνουμε αν τελικά δεν αποφύγουμε την κλοπή
* Αν πέσουμε θύμα κλοπής ή διάρρηξης, καλούμε αμέσως το "100" ή το αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς μας.
* Δεν αγγίζουμε τίποτα μέσα στο χώρο που έγινε η κλοπή για να διευκολύνουμε το έργο της σήμανσης που θα έρθει να πάρει δακτυλικά αποτυπώματα.
* Ρίχνουμε μια προσεκτική ματιά στα πράγματά μας ώστε να είμαστε σε θέση να πούμε στην Αστυνομία τι λείπει.
Πυρκαγιά στο σπίτι ή στην εργασία:
Οι περισσότεροι θάνατοι και τραυματισμοί από πυρκαγιά συμβαίνουν όταν κοιμόμαστε.
* Αν εκδηλωθεί πυρκαγιά πολύ μικρής έκτασης στο σπίτι μας ή στη δουλειά μας και έχουμε πυροσβεστήρα, τότε καλό θα είναι να προσπαθήσουμε να την κατασβήσουμε και έπειτα να καλέσουμε βοήθεια ώστε να μην προλάβει να επεκταθεί.
* Αν είναι μεγάλης έκτασης, τότε καλούμε αμέσως βοήθεια και εγκαταλείπουμε το κτίριο.
* Δεν χρησιμοποιούμε τον ανελκυστήρα, αλλά προτιμάμε τις σκάλες, αν αυτό βέβαια είναι δυνατό.
* Αν υπάρχουν καπνοί, προσπαθούμε να κινούμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο έδαφος, όπου ο αέρας είναι πιο καθαρός.
* Αν πρέπει να ανοίξουμε πόρτες, καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας ένα ύφασμα ώστε να μπορούμε να πιάσουμε τα πόμολα που καίνε. Αν κάποια πόρτα είναι υπερβολικά ζεστή, τότε πιθανότατα πίσω της υπάρχει δυνατή φωτιά.
* Τέλος να θυμόμαστε ότι δεν μπαίνουμε ποτέ σε ένα κτίριο που είχε εκδηλώσει πυρκαγιά αν αυτό δεν έχει ελεγχθεί πρώτα από την Πυροσβεστική ότι είναι ασφαλές.
Αρπαγή τσάντας:
Τι κάνουμε για να προφυλακτούμε:
* Αποφεύγουμε να μεταφέρουμε μεγάλα χρηματικά ποσά.
* Βαδίζουμε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και κρατάμε την τσάντα μας πάντοτε κλειστή και προς την πλευρά του τοίχου.
* Προστατεύουμε την τσάντα και το πορτοφόλι μας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.
* Δεν αφήνουμε εκτεθειμένη την τσάντα μας, όπως για παράδειγμα στο διπλανό μας κάθισμα ή κάτω από το τραπέζι, όταν βρισκόμαστε σε χώρο αναψυχής.
* Δεν παίρνουμε μαζί μας στην παραλία αντικείμενα αξίας ή μεγάλα χρηματικά ποσά.
* Δεν αφήνουμε τσάντες στο κάθισμα του συνοδηγού ή στα πίσω καθίσματα όταν οδηγούμε αλλά κάτω από αυτά.
* Ασφαλίζουμε όση ώρα οδηγούμε τις πόρτες του αυτοκινήτου μας.
* Όταν κινούμαστε με το αυτοκίνητό μας ή όταν σταθμεύουμε και θέλουμε να αποβιβαστούμε, προσέχουμε τις κινήσεις των μοτοσυκλετών δίπλα ή πίσω μας.
Τι κάνουμε αν πέσουμε θύματα αρπαγής της τσάντας.
* Αν μας τραβήξουν την τσάντα στο δρόμο, ας σκεφτούμε ότι η σωματική μας ακεραιότητα είναι πιο πολύτιμο αγαθό.
* Δεν διστάζουμε να καλέσουμε σε βοήθεια αν κάποιος μας επιτεθεί για να μας πάρει την τσάντα.
* Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τα χαρακτηριστικά του επιτιθέμενου και του μεταφορικού μέσου, αν χρησιμοποίησε τέτοιο, για να τα πούμε στην Αστυνομία.
* Κάνουμε δήλωση στο πλησιέστερο αστυνομικά τμήμα.
* Παίρνουμε αμέσως τηλέφωνο στις τράπεζες για να μπλοκάρουμε πιστωτικές κάρτες ή βιβλιάρια τραπεζών που μπορεί να έχουμε στην τσάντα γιατί υπάρχει κίνδυνος να τις χρησιμοποιήσουν.
* Ζητάμε από το αστυνομικό τμήμα να μας δώσει αντίγραφο της κατάθεσής μας που να αναφέρει αναλυτικά ό τι χάσαμε...
+Φ
0 Σχόλια