Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γνώσεις και Αριθμοί

* 3.000 φυτά μοίρασαν στους Αθηναίους οι Atenistas, μια ομάδα που έχει στόχο να πρασινίσουν οι βεράντες της πόλης.
* 6 ζευγάρια του γυπαετού "κοκκαλά" που φωλιάζουν στην Κρήτη είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης.
* 235 νοικοκυριά .....

τροφοδοτήθηκαν με ενέργεια από τα απόβλητα μιας ζυθοποιίας στην Αγγλία.
* 500 αγριόγιδα που ζουν στις οροσειρές της Πίνδου απειλούνται με εξαφάνιση. Ο ευαίσθητος πληθυσμός τους κινδυνεύει κυρίως από λαθροκυνηγούς.
* 298.000 άτομα συμμετέχουν στην ηλεκτρονική ομάδα του facebook που απαιτεί από το ίδιο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης να χρησιμοποιήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

* 18 χιλιόμετρα μήκος έχει το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη και είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
* 64 διαφορετικά είδη ερπετών απαντώνται στην Ελλάδα, αφού αποτελεί τόπο συνάντησης για πολλά ευρωπαϊκά και ασιατικά είδη.
* 7% της έκτασης της Γης καλλιεργείται στην Κίνα, από την οποία τρέφεται το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού.
* 400 εκατ. τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων παράγονται κάθε χρόνο στον κόσμο. Στην Ελλάδα παράγονται περίπου 25.000.
* 50% μείωσης της χρήσης παραδοσιακών καυσίμων έως το 2020 έθεσε ως στόχο η κυβέρνηση της Βρετανίας.
* 2000 αυγά μπορεί να γεννήσει συνολικά μία μύγα στη διάρκεια της ζωής της. Κάθε φορά γεννάει μέχρι και 500 αυγά και η διαδικασία γίνεται σταδιακά, σε διάστημα τριών ή τεσσάρων ημερών.
* 1970, ήταν η χρονιά που άρχισαν να λειτουργούν μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις αφαλάτωσης στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Μεξικό και τις παραθαλάσσιες χώρες της Μ. Ανατολής.
* 20% αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις των βιολογικών προϊόντων στη Βρετανία, ενώ αντίστοιχα μειώθηκαν οι πωλήσεις σε συμβατικά λαχανικά
* 60% από τα 6.136 δείγματα πλαγκτόν που συλλέγονται στον Ατλαντικό από το 1986 περιείχαν ίχνη πλαστικού.
* 150 ρινοδέλφινα κινδυνεύουν με εξαφάνιση στον Αμβρακικό Κόλπο λόγω της ρύπανσης των νερών και της εντατικής υπεραλίευσης.
* 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια πρόκειται να επενδύσει η κινεζική κυβέρνηση για να προωθήσει τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα μέσα στην επόμενη δεκαετία.
* 63 φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας.
Οι εθελοντές κατάφεραν να διασώσουν μόνο τις 15, οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και είναι αμφίβολο αν θα επιζήσουν.
* 400.000 πελεκάνοι, από τους 650.000 που ζουν στο Περού, απειλούνται λόγω της πετρελαιοκηλίδας του Κόλπου του Μεξικού.
Οι ακτές της Λουιζιάνα αποτελούν έναν από τους φυσικούς βιότοπους όπου μεταναστεύουν.
* 90% των πετρελαιοκηλίδων που προκάλεσαν μαζική καταστροφή στο Δέλτα του Νίγηρα προκλήθηκε από ομάδες ανταρτών που προσπαθούσαν να κλέψουν πετρέλαιο από τη Shell, εκτιμά το πόρισμα του ΟΗΕ.
* 40 - 50 μέτρα ύψος έχει κατά μέσο όρο μια ανεμογεννήτρια και παράγει 1,5 - 3 μεγαβάτ την ώρα.
* 5,57 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα είναι το τέλος για ανανεώσιμες πηγές, το οποίο ενσωματώνεται στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αφορά 3,5 εκατομμύρια μη οικιακούς καταναλωτές.
* 1,3% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος προέρχεται από αιολική ενέργεια, με εγκατεστημένη ισχύ που ξεπερνά τα 157.900 μεγαβάτ.
* Η μόνη "συντήρηση" που χρειάζεται ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο είναι ο καθαρισμός της επιφάνειας του από την σκόνη που εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου.
* 1,3% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος προέρχεται πλέον από μονάδες αιολικής ενέργειας.
* 151 αιτήσεις για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα υποβλήθηκαν τον Ιούνιο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
* 12 περιοχές προέκρινε το ΥΠΕΚΑ για υπεράκτια αιολικά πάρκα: Άι-Στράτης, Αλεξανδρούπολη, Θάσος, Κάρπαθος, Κέρκυρα, Κρυονέρι Αιτωλοακαρνανίας, Κύμη, Λευκάδα, Λήμνος, Πεταλιοί, Σαμοθράκη, Φανάρι Ροδόπης.
* 150 κιλά ή 35% λιγότερα σκουπίδια ετησίως μπορεί να παράγει κάθε Έλληνας χρησιμοποιώντας οικιακό κομποστοποιητή.
* 70 εκατοστά ή 6,4 κιλά είναι το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος ενός τόνου που μπορεί να αλιευθεί, προκειμένου να προστατευθεί το είδος.
* 25 λίτρα καυσίμου τον χρόνο εξοικονομεί το σωστό φούσκωμα (δηλαδή στην πίεση που προβλέπει ο κατασκευαστής) των ελαστικών του αυτοκινήτου.
* 11.700 φορές πιο καταστροφικοί για το κλίμα είναι οι υδροφθοράνθρακες (HFCs), σε σχέση με το CO2.
* 10% της ενέργειας που καταναλώνουν οι κοινές λάμπες χρησιμοποιείται για φωτισμό. Το υπόλοιπο 90% μετατρέπεται σε θερμότητα και χάνεται στο περιβάλλον.
* 2.500 mg/kg είναι η μέγιστη τιμή των νιτρικών αλάτων που επιτρέπεται να υπάρχει στα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι και το σπανάκι, σύμφωνα με την Ε.Ε.
ΤΕΣΣΑ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια