Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι άνδρες διαβάζουν καλύτερα τους χάρτες - οι γυναίκες θυμούνται διαδρομές

Οι γυναίκες μπορεί, ως γνωστόν, να μην τα καταφέρνουν πολύ καλά στο διάβασμα ενός χάρτη, αλλά τελικά είναι καλύτεροι πλοηγοί σε σχέση με τους άνδρες και είναι πιο δύσκολο να χαθούν σε ένα μέρος, αρκεί να το έχουν ξαναεπισκεφθεί στο παρελθόν, σύμφωνα με μια νέα μεξικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες υπερτερούν όταν πρόκειται να βρουν, με τη βοήθεια ενός χάρτη, ένα μέρος που δεν έχουν ξαναπάει ποτέ πριν, ενώ οι γυναίκες είναι πολύ καλύτερες να βρίσκουν το δρόμο, όταν επιστρέφουν σε ένα γνωστό μέρος, επειδή θυμούνται καλύτερα τις γνώριμες διαδρομές.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι πολύ καλύτερες στο να θυμούνται σημεία-ορόσημα σε έναν τόπο κι έτσι μπορούν να χαράξουν στο μυαλό τους καλύτερα μια διαδρομή.
Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτή την ικανότητα στους διαφορετικούς ρόλους που τα δύο φύλα υιοθέτησαν στις πρώιμες κοινωνίες των κυνηγών-συλλεκτών.
Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα πιστεύεται ότι ξεκίνησαν να εμφανίζονται κατά την Πλειστόκαινο εποχή, που άρχισε πριν από 2,5 εκατ. χρόνια και τελείωσε πριν από 12.000 χρόνια.
Ενώ οι άνδρες έπρεπε συνεχώς να μετακινούνται, ακολουθώντας τα άγρια ζώα, σε καινούρια και άγνωστα μέρη για να βρουν τη λεία τους, οι γυναίκες κινούνταν συνήθως σε γνώριμα μέρη, όπου έπρεπε να θυμούνται με λεπτομέρεια τις καλύτερες τοποθεσίες για τη συλλογή φρούτων, καρπών κ.α.
 Η έρευνα, υπό τον Λουίς Πατσέχο-Κόμπος του Εθνικού Αυτονόμου Πανεπιστημίου του Μεξικού, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Evolution and Human Behaviour” (Εξέλιξη και Ανθρώπινη Συμπεριφορά), σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο.
Οι ερευνητές έκαναν τα σχετικά πειράματα με τη βοήθεια του πληθυσμού ενός απομακρυσμένου μεξικανικού χωριού, ζητώντας από τους άνδρες και τις γυναίκες να βγουν στη φύση για μάζεμα μανιταριών. Κάθε μέλος του χωριού είχε εφοδιαστεί με ένα σύστημα δορυφορικού εντοπισμού της θέσης του (GPS), καθώς και με μόνιτορ ελέγχου της καρδιάς του.
Υπολογίστηκε ότι αν και τα δύο φύλα επέστρεψαν χονδρικά με τις ίδιες ποσότητες μανιταριών, οι άνδρες είχαν χρειαστεί να καταναλώσουν 70% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τις γυναίκες, για να προσανατολιστούν, καθώς οι γυναίκες απλούστατα δεν πήγαιναν στα τυφλά.
Οι άνδρες, αντίθετα, είχαν ιδρώσει, κάνοντας μεγαλύτερες διαδρομές, σκαρφαλώνοντας σε κορφές και κάνοντας πολύ περισσότερα χιλιόμετρα.
Οι γυναίκες έκαναν κατά μέσο όρο αρκετά λιγότερες στάσεις και γενικά έδειχναν να ξέρουν που πηγαίνουν.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο σουπερμάρκετ της πόλης, όπου οι γυναίκες ψωνίζουν με…κλειστά μάτια και οι αποπροσανατολισμένοι άνδρες πνίγονται σε μια κουταλιά νερό!
enet-pournari

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια