Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ autumn

Το Φθινόπωρο είναι μία από τις τέσσερις εποχές της εύκρατης ζώνης, η ενδιάμεση ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα.

Ξεκινά στο Βόρειο ημισφαίριο κατά την φθινοπωρινή ισημερία, στις 21 Σεπτεμβρίου και στις 21 Μαρτίου στο Νότιο ημισφαίριο.
Αντίστοιχα στο Βόρειο τελειώνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου και στις 21 Ιουνίου στο Νότιο. Ωστόσο, για τη μετεωρολογία οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος στο βόρειο ημισφαίριο και Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος στο νότιο ημισφαίριο απαρτίζουν συμβατικά την εποχή του Φθινοπώρου. Εξαίρεση σε αυτού του είδους τη διαίρεση αποτελεί το Κελτικό ημερολόγιο που ακολουθεί τον Κελτικό ημερολογιακό κύκλο και θεωρεί ως μήνες του Φθινοπώρου τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Γιατί τα φύλλα των δέντρων αλλάζουν χρώμα το Φθινόπωρο; Είναι γεγονός ότι η αλλαγή στα χρώματα των φθινοπωρινών φύλλων δεν περνάει απαρατήρητη. Θα εκπλαγείτε όμως να μάθετε ότι τα φύλλα δεν αλλάζουν τίποτε ! Ναι, τα καινούργια χρώματα που τέρπουν τα μάτια μας και κάνουν τις φθινοπωρινές βόλτες στην εξοχή τόσο ξεχωριστές είναι εκεί όλο τον χρόνο. Μόνο που δεν φαίνονται καθώς καλύπτονται από την πράσινη χλωροφύλλη, τη χρωστική που αξιοποιεί το
ηλιακό φως για τη θρέψη των φυτών. Καθώς όμως η ηλιακή ακτινοβολία περιορίζεται και τα φύλλα ετοιμάζονται να πέσουν, η χλωροφύλλη παύει να είναι απαραίτητη και αρχίζει να αποσυντίθεται αποκαλύπτοντας τις υποκείμενες κίτρινες και πορτοκαλιές χρωστικές.
ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΆΤΙΚΟ ΠΛΉΡΩΣ
Φθινόπωρο ήταν το ρούχο της Φθινόπωρο και τα μαλλιά της Φθινόπωρο ομοίως τα μάτια της Φθινόπωρο ήταν το στόμα της Το στήθος της επίσης φθινόπωρο Όπως φθινόπωρο και τα όνειρά της Το κορμί της πάλι φθινόπωρο Η μαχαιριά της – αυτή κι αν ήταν φθινόπωρο Φθινόπωρο σαν το χαμόγελό της Αλλά κι ο πόθος της φθινόπωρο δεν ήταν άραγε Ή μήπως δεν φθινοπώριαζε η τρυφεράδα της Όπως ακριβώς φθινοπώραινε και το σκιάξιμό της Φθινοπωριάτικη ήταν ολόκληρη Σαν υμνωδία από ψυχοσάββατο μέσα βγαλμένη....

Μετάφραση: Γιώργος Κεντρωτής
melwdos

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια