Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Woodstock 1969

 -O Tζίμι Xέντριξ καταστρέφει με την κιθάρα του τον αμερικάνικο εθνικό ύμνο!
-H Tζόαν Mπαέζ αφιερώνει από τη σκηνή το τραγούδι «Joe Hill» στον φυλακισμένο συζυγό της, ακτιβιστή και απεργό πείνας Nτέιβιντ Xάρις.
-Το πλήθος παραληρεί στη μοναδική ερμηνεία του «With A Little Help From my Friends»από τον Tζο Kόκερ. -H ερμηνεία των Who διακόπτεται από τον Aμπι Xόφμαν, που άρπαξε το μικρόφωνο για να διαμαρτυρηθεί για τη φυλάκιση του συντρόφου του Tζον Σινκλέρ.
Αυτές οι εικόνες και πολλές ακόμη...
-και κυρίως τα τραγούδια, η μουσική, η μοναδική ατμόσφαιρα - έχουν μείνει στη συλλογική μνήμη από εκείνο το πολύχρωμο τριήμερο της

15ης, 16ης και 17ης Αυγούστου 1969, όταν 500.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στη φάρμα του Mαξ Γιάσγκουρ, στο Mπέθελ, κοντά στο χωριό Γούντστοκ.

Σε μια εποχή που ο πόλεμος στο Βιετνάμ βρισκόταν στο αποκορύφωμά του, ο Νίξον ήταν στην εξουσία, ο Ψυχρός Πόλεμος μεταφερόταν στο διάστημα, δύο δαιμόνιοι νεαροί επιχειρηματίες ο Mάικλ Λανγκ και ο Aρτι Kόρνφελντ, θέλησαν να οργανώσουν ένα υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ. Επέλεξαν τη φάρμα του Γιάσγκουρ γιατί ήταν ο μόνος που δέχτηκε να φιλοξενήσει τους χίπις, σε μια Αμερική που παρέμενε βαθιά συντηρητική.
Οι διοργανωτές θέλησαν να εξασφαλίσουν τα μεγαλύτερα ονόματα της ροκ και της φολκ μουσικής. Έκλεισαν τριάντα δύο μπάντες και μουσικούς και περίμεναν να κερδίσουν πολλά, όμως η μαζική προσέλευση του κόσμου τους ανάγκασε να ρίξουν τους φράχτες και ο κόσμος να μπει στο χώρο δωρεάν.  
Περίμεναν 50.000 χιλιάδες θεατές ήρθε μισό εκατομμύριο!
Στην περιοχή προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο, ενώ οι υγειονομικές υποδομές της περιοχής αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν εκεί για τέσσερις μέρες.
Γρήγορα, οι διοργανωτές κατάλαβαν ότι η εκδήλωση είχε λάβει πλέον δικό της δρόμο και νόημα.
H περιοχή του Γούντστοκ μετατράπηκε για τέσσερις μέρες σε ένα πολυπολιτισμικό κρατίδιο, όπου εκφράστηκε η διάθεση του κοινού, με ελεύθερη χρήση ναρκωτικών και «ελεύθερο» έρωτα.
Παρά το τεράστιο κοινό, το φεστιβάλ ήταν ειρηνικό.
Καταγράφηκε -μόνον!- ένας θάνατος από υπερβολική δόση ναρκωτικών και ένα θανατηφόρο ατύχημα με τρακτέρ, ενώ σημειώθηκαν δυο τοκετοί.
Mε τη λήξη του φεστιβάλ, προκλήθηκε το μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα που είχε σημειωθεί ποτέ στη χώρα.
Στο Φεστιβάλ έλαβαν μέρος οι καλλιτέχνες: Richie Havens, Sweetwater, The Incredible String Band, Bert Sommer, Tim Hardin, Ravi Shankar, Melanie, Arlo Guthrie, Joan Baez, Quill, Keef Hartley Band, Country Joe McDonald, John Sebastian, Santana, Canned Heat, Mountain, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin και The Kozmic Blues Band, Sly & the Family Stone, The Who, Jefferson Airplane, Joe Cocker, Country Joe and the Fish, Ten Years After, The Band, Blood, Sweat & Tears, Johnny Winter & Edgar Winter, Crosby, Stills, Nash & Young, Neil Young, Paul Butterfield Blues Band, Sha-Na-Na, Jimi Hendrix.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια