Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Falāfil : ημέρα των Φαλάφελ

.
Η λέξη «falafel» είναι ο πληθυντικός της αραβικής λέξης فلفل (filfil), σημαίνοντας «το πιπέρι.»
Τι είναι όμως τα Φαλάφελ;
Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι τηγανητές μπαλίτσες ή δίσκοι φτιαγμένα από άλευρο ρεβιθιών, από κουκιά ή συνδυασμό και των δύο.
Είναι παραδοσιακό πιάτο της μεσανατολικής κουζίνας, που πιθανότατα προέρχεται από την Αίγυπτο. Συνήθως σερβίρεται μέσα σε αραβική πίτα, που μοιάζει με φάκελο, ή τυλιγμένα σε ένα είδος αρτοσκευάσματος που ονομάζεται ταμπούν και μοιάζει με τορτίγια.

Υλικά :
1/2 κιλό αποξηραμένη, ξεφλουδισμένη φάβα
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
Για το ντιπ γιαουρτιού
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1 ματσάκι μαϊντανός, χωρίς τα μεγάλα κοτσάνια
2 κουτ. σούπας ταχίνι
2 κουτ. γλυκού τριμμένο κύμινο
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
2 κουτ. γλυκού τριμμένος κολίανδρος
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή λιωμένη
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλυκού τριμμένο κύμινο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι -1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι

Οδηγίες παρασκευής
Ετοιμασία κεφτέδων: Μουλιάστε τη φάβα σε νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας ή μέχρι να μαλακώσει πολύ. Ξεφλουδίστε την, αν χρειάζεται.
Αναμίξτε σε ένα μπλέντερ τη φάβα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το κύμινο, τον κολίανδρο, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και πιπέρι.
Αλέστε μέχρι να γίνει το μίγμα λείο (βοηθάει πολύ εάν κόψετε μερικώς ή σε κύβους τα συστατικά πριν τα βάλετε στο μπλέντερ).
Αφήστε τον πολτό να κάτσει για 30 λεπτά.
Πάρτε μερικά κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού και πλάστε στρογγυλά, πλατιά κεφτεδάκια.
Αφήστε τα κεφτεδάκια να κάτσουν για περίπου 15 λεπτά για να διατηρήσουν το σχήμα τους.
Ζεστάνετε λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ώστε να καλυφθούν τα κεφτεδάκια.
Τηγανίστε τα κεφτεδάκια μέχρι να ροδίσουν.
Τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο σκεπασμένο με χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί το επιπλέον λάδι.
Σερβίρετε με πίτα και το ντιπ γιαουρτιού.

Ετοιμασία ντιπ γιαουρτιού: Αναμίξτε όλα τα συστατικά για το ντιπ γιαουρτιού.
Ανακατέψτε καλά και βάλτε στο ψυγείο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια