Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το γονίδιο του ατζαμή

Η οδήγηση δεν είναι μόνο θέμα ικανοτήτων αλλά και θέμα γονιδίων! Αυτό υποστηρίζουν Αμερικανοί ειδικοί, οι οποίοι διερεύνησαν τη συσχέτιση της κληρονομικότητας (και) με την καλή οδηγική συμπεριφορά και διαπίστωσαν ότι οι κακές επιδόσεις κάποιων ατόμων στην οδήγηση μπορούν να...

αποδοθούν και σε γονιδιακή προδιάθεση.
Ειδικότερα, μελέτη που εκπονήθηκε από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Ιρβάιν της Καλιφόρνια και η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο "Cerebral Coetex" έδειξε ότι οι οδηγοί που έφεραν μια συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή παρουσίαζαν κατά 20% χειρότερες επιδόσεις συγκριτικά με τους υπόλοιπους στο ειδικό τεστ οδήγησης.
Υπό την επίβλεψη του καθηγητή Νευρολογίας Στίβεν Κρέιμερ, οι 29 συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε τεστ με τη βοήθεια προσομοιωτή οδήγησης, στη διάρκεια του οποίου οδηγούσαν το εικονικό τους όχημα σε έναν δρόμο με απότομες στροφές.
Οι επτά από αυτούς έφεραν το "ένοχο" γονίδιο, ενώ οι υπόλοιποι 22 όχι.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι έφεραν τη συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή έτειναν να δυσκολεύονται περισσότερο στο να κρατήσουν το όχημά τους στα όρια του δρόμου σε σχέση με τους άλλους.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η εξήγηση βρίσκεται στην πρωτεΐνη BDNF, που ελέγχεται από τη συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή και επηρεάζει τη μνήμη και την αντίδραση του οργανισμού σε διάφορες καταστάσεις.
Όσοι έχουν το γονίδιο κάνουν περισσότερα λάθη ήδη από το ξεκίνημα της οδήγησε, ενώ ξεχνούν τα περισσότερα του χρόνου", αναφέρει στο επιστημονικό έντυπο το καθηγητής Κρειμερ. Ο ίδιος πλέον δηλώνει έτοιμος να μελετήσει το γενετικό υλικό των ατόμων που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα προκειμένου να επιβεβαιώσει εάν το ποσοστό ατυχημάτων είναι υψηλότερα σε οδηγούς που φέρουν τη συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή.
Big Fish

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια