Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χωρισμός στα ζευγάρια

Η διαδικασία του χωρισμού στα πλαίσια ρομαντικής σχέσης και γάμου είναι μια διαδικασία με έντονες ψυχολογικές και συναισθηματικές διακυμάνσεις.
Η επιλογή ερωτικού συντρόφου προσφέρει στον κάθε άνθρωπο μια αντανάκλαση, κυρίως επιβεβαίωσης, της εικόνας που....

έχει ο καθένας για τον εαυτό του μέσα από τα μάτια του συντρόφου. Χωρίζοντας λοιπόν υφίσταται ένα πλήγμα της αυτοεικόνας και αυτοαντίληψης του ατόμου, χάνεται η επιβεβαίωση της αποδοχής από το σημαντικό άλλο, το - η σύντροφο.
Ο χωρισμός όπως και η απώλεια μέσω θανάτου ακολουθεί τα στάδια της διαδικασίας του πένθους, παρόλο είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με τα στάδια ανάκαμψης από την απώλεια κατά την Kubla Ross ορίζονται ως εξής:
1..Άρνηση για το γεγονός και αποφυγή: τα άτομα χωρίζοντας υφίστανται ισχυρό σοκ, απομονώνονται, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, έχουν ένα έντονο κόμπο στο λαιμό, αναστενάζουν, ατονούν μυικά και επικρατεί η σκέψη "δεν έχω τη δύναμη να το αντέξω και να το αντιμετωπίσω"
2..Θυμός: το συναίσθημα του θυμού επικρατεί σε μεγάλη ένταση μετά από την άρνηση και υπάρχει η ανάγκη επίρρηψης ευθυνών, καθώς και η απορία για την αδικία που αισθάνεται το άτομο που χωρίζει.
3..Κατάθλιψη: το στάδιο αυτό εμπεριέχει έντονα συναισθήματα θλίψης, κλάμα κακή διάθεση, μελαγχολία και κακή κατάσταση της μνήμης.
4..Επαναδιαπραγμάτευση: τα άτομα αισθάνονται τύψεις και επικρατούν σκέψεις για το πώς θα μπορούσαν να έχουν λειτουργήσει διαφορετικά, ώστε να μην διέλυε η σχέση ή ο γάμος.
5..Αποδοχή: στο τελευταίο αυτό στάδιο υπάρχει προσαρμογή στην απώλεια, επαναπροσδιορισμός της ζωής, δημιουργία νέων αναμνήσεων και το ξεκίνημα νέων δραστηριοτήτων.
Φραγκιαδάκη Κυριακή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια