Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ιστοσελίδα «καρφώνει» κάλπ(η)κες υποσχέσεις των πολιτικών

Η πρωτοβουλία FactcheckEU υπόσχεται ότι θα αποκαλύπτει τα ψέματα των Ευρωπαίων πολιτικών εν όψει ευρωεκλογών
Από κανονικό... ανιχνευτή ψεύδους θα περνούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, καθώς μια ειδική ιστοσελίδα θα λειτουργεί ως «καρφί», βγάζοντας στη φόρα....

τα προεκλογικά τους ψεύδη ή τις κάλπικες εν όψει της κάλπης των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Euractiv.com, η πρωτοβουλία FactcheckEU θα ανατρέχει σε κοινοτικά έγγραφα, προκειμένου να διαπιστώνεται πόσο αληθείς είναι οι ισχυρισμοί των Ευρωπαίων πολιτικών.
Το δημοσίευμα παραθέτει ως παράδειγμα τη λανθασμένη αναφορά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς, στο ύψος της οικονομικής «αιμορραγίας» της Ευρώπης από τη φοροδιαφυγή.
Συγκεκριμένα, ο Γερμανός πολιτικός, μιλώντας στην τσεχική τηλεόραση, ότι «χάνονται δύο τρισ. ευρώ», εξαιτίας της φοροδιαφυγής σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το ποσό αυτό ανέρχεται σε ένα τρισ. ευρώ.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος πολιτικός χρησιμοποίησε λάθος στοιχεία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, σημειώνει το δημοσίευμα.
Για το λόγο αυτό, η ιστοσελίδα FactcheckEU ( https://factcheckeu.org/ ) θα ελέγχει συστηματικά παρόμοιου τύπου ανακρίβειες, καλώντας τους πολιτικούς να ενημερώνονται σωστά, προτού απευθυνθούν στους Ευρωπαίους πολίτες.
Ο συνιδρυτής της ιστοσελίδας, Πιέτρο Κουράτολο, δήλωσε στην Euractiv ότι το «αληθόμετρο» θα συγκεντρώνει τις ομιλίες και τις δηλώσεις των πολιτικών, με στόχο να τους καταστήσει υπόλογους για όσα λένε.
«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι, όταν οι πολιτικοί μιλούν, δεν ξεστομίζουν απλά αριθμούς» σημείωσε.
Αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε αναλάβει ο ίδιος στην Ιταλία, όπου «οι πολιτικοί λένε συχνά ανοησίες. Θέλαμε να δούμε αν όσα έλεγαν οι πολιτικοί ήταν πραγματικά».
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια