Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βάψιμο κόκκινων αυγών

Αύριο Μ. Πέμπτη έχουμε βαφή .... μην το ξεχάσουμε ...
Φέτος, ας χρησιμοποιήσουμε την παλιά σοφία των γιαγιάδων μας, για να βάψουμε τα Πασχαλινά αυγά, όπως οι παλιές νοικοκυρές, την εποχή, που δεν υπήρχαν οι "σύγχρονες" λύσεις.
Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα διάφορα συστατικά της κουζίνας μας:
Ανοιχτό Κόκκινο
Παντζάρια, κεράσια, βατόμουρα (θα δοκιμάσω και με φράουλες)
Ροζ
Παντζάρια, Μύρτιλλα, Σμέουρα, χυμός κόκκινων σταφυλιών

Μωβ της Λεβάντας
Μικρή ποσότητα χυμού σταφυλιών, λουλούδια βιολέτας (με 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού)

Μπλε Βιολετί
Λουλούδια βιολέτας (δοκιμάστε να προσθέσετε και 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα στο νερό), μικρή ποσότητα από φλούδες κόκκινου κρεμμυδιού (μόνο τα φλούδια όχι η σάρκα), κόκκινο κρασί

Πορτοκαλί
Κίτρινο κρεμμύδι η φλούδα μόνο όχι η σάρκα

Κίτρινο ανοιχτό
Φλούδια από πορτοκάλι ή λεμόνι, το πράσινο από το καρότο, σέλινο, σπόροι κύμινο, κουρκουμάς, χαμομήλι, πράσινο τσάι
Κίτρινο
Κουρκουμάς (1/2 κουταλάκι του γλυκού για κάθε φλυτζάνι νερό)

Κίτρινο ζεστό
φλούδια κρεμμυδιού, το πράσινο φύλλο από καρότα, πιπέρι τσίλι, πάπρικα

Πράσινο ανοιχτό
Φύλλα από σπανάκι

Πράσινο χρυσαφί
Φλούδια από κίτρινα μήλα Delicious

Μπλε
Χυμός από μπλε βατόμουρα, κόκκινο λάχανο

Μπεζ - καφέ
Δυνατό δυάλυμα καφέ, στιγμιαίος καφές, τσόφλια από καρύδια, μαύρο τσάι

Μπορούμε να τα κεντήσουμε (να τα διακοσμήσουμε) με φυλλαράκια δεμένα με καλσόν αφού πρώτα τα βράσουμε με σκετο νερό και πρίν τα βουτήξουμε στην κρύα βαφή.
Πώς βάφονται τα αβγά;

Βήμα πρώτο: Προετοιμασία
Καλό είναι να επιλέξουμε φρέσκα αυγά και λευκού χρώματος χωρίς ραβδώσεις. Ελέγχουμε τη συσκευασία της βαφής για να δούμε σε πόσα αυγά αντιστοιχεί το κάθε φακελάκι.
Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο μερικές ώρες πριν το βάψιμο για να έχουν αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Είναι απαραίτητο να τα πλύνουμε πολύ καλά για να απομακρύνουμε σκόνη και ουσίες, που μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση της βαφής.

Βήμα δεύτερο: Βράσιμο
Το καλύτερο είναι να βουτήξουμε τα αυγά σε χλιαρό και όχι καυτό νερό για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να ραγίσουν ή να σπάσουν. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά μόνα τους, χωρίς τη βαφή. Μόλις τα αυγά βράσουν, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε μία πετσέτα μέχρι να στεγνώσουν τελείως.
Στη συνέχεια τα ρίχουμε στην κατσαρόλα με τη βαφή και το νερό και ακολουθούμε τις οδηγίες που θα βρούμε στη συσκευασία της βαφής, που επιλέξαμε. Βάζουμε στην κατσαρόλα ένα ένα τα αυγά με μία κουτάλα. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και να σκεπάζει τα αυγά, που θα είναι όσα χωράει ο πάτος της κατσαρόλας.
Αφήνουμε τα αυγά να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για όσο χρόνο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας της βαφής.

Βήμα τρίτο: Στέγνωμα και γυάλισμα
Βγάζουμε προσεκτικά, ένα ένα, τα κόκκινα πλέον αυγά χρησιμοποιώντας μία τρυπητή μεταλλική κουτάλα. Τα τοποθετούμε σε μία λεία επιφάνεια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Τα Γυαλίζουμε καλύτερα με λίγο ελαιόλαδο που θα βάλουμε σε χαρτί κουζίνας ή σε ένα πανί αντί να αγοράσουμε τυποποιημένα προϊόντα γυαλίσματος. Λαδάκι χρησιμοποιούσαν και οι γιαγιάδες μας και το αποτέλεσμα ήταν τέλειο.

Tip: Τα πασχαλινά κόκκινα (ή ό,τι άλλο χρώμα έχετε επιλέξει γιατί πλέον στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα χρώματα) αυγά είναι έτοιμα. Μπορείτε να τα αφήσετε εκτός ψυγείου για 5-6 ημέρες το πολύ.
ΟΔΗΓΙΕΣ:
1. Για να πετύχετε καλές αποχρώσεις προσέξτε τα αυγά να είναι άσπρα και καθαρά. Από την προηγούμενη, πλένετε τα αυγά με χλιαρή σαπουνάδα, τα ξεβγάζετε και τα βάζετε σε μια λεκάνη με ζεστό νερό που να τα σκεπάζει. Πριν τα βράσετε ελέγξτε τα ένα – ένα γιατί έτσι θα φανούν τυχόν χαραματιές. Αφαιρείτε λοιπόν αυτά τα αυγά και τα χρησιμοποιείτε για τα γλυκά σας.

Το μυστικό για να μην σας σπάσουν τα αυγά είναι: βάζετε τα αυγά μαζί με το νερό σε σιγανή φωτιά μαζί με μια μεταλλική κουτάλα που θα εξέχει. Το μέταλλο θα απορροφήσει την επιπλέον θερμότητα και έτσι τα αυγά σας δεν θα σπάσουν!

2. Μη βράζετε τα αυγά περισσότερο από 10 λεπτά γιατί θα παρασφίξουν, θα πρασινίσουν και δεν θα τρώγονται.

3. Για να γυαλίζουν τα βαμμένα κόκκινα αυγά, περάστε τα με ένα πανάκι βουτηγμένο στο λάδι.

4. Μεταχειριστείτε ένα σκεύος ανοξείδωτο που θα πλύνετε αμέσως μετά το βάψιμο ή μια παλιά χύτρα από αλουμίνιο που θα τη φυλάξετε αποκλειστικά γι’αυτό το σκοπό. Αποφύγετε το εμαγιέ γιατί βάφει και δεν καθαρίζει εύκολα.

5. Φοράτε γάντια πλαστικά ή μιας χρήσεως όσο βάφετε τα αυγά. Αν όμως βαφτούν κόκκινα τα δάχτυλά σας μην τρομάξετε γιατί σας έχουμε τη λύση!

Βουτήξτε τα σε χλιαρό ελαιόλαδο για λίγα λεπτά και τρίψτε τα με μαλακό πανί για να καθαρίσουν. Μετά χρησιμοποιήστε μια λεμονόκουπα για να απομακρύνετε ότι κοκκινίλα έχει μείνει. Επαναλάβετε όσες φορές χρειασθεί.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια