Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο δεκάλογος της βιοανάδρασης

1.Τι είναι η βιοανάδραση (biofeedback);
Τεχνική μέσα από την οποία μια λειτουργία του οργανισμού, που δεν είναι συνειδητοποιημένη, γίνεται αντιληπτή με οπτικά και...
ακουστικά μηνύματα, τα οποία είναι ευθέως ανάλογα με τις διάφορες καταστάσεις αυτής της λειτουργίας....

(Σ. Σταθόπουλος –Ι. Σουρέτης, 1994).

2.Ποιός είναι ο μηχανισμός δράσης της;
Είναι ο ίδιος με εκείνον των διαδικασιών εκπαίδευσης- μάθησης. Βοηθά το άτομο να αντιληφτεί ποσοτικά και ποιοτικά συγκεκριμένες λειτουργίες του, για τις οποίες έχει ασαφή εικόνα. Η συσσώρευση «μάθησης», που δέχεται-μετά από τον πρώτο κύκλο συνεδρίων εφαρμογής των τεχνικών της βιοανάδρασης- είναι ικανοποιητική και μπορεί έτσι να αντιμετωπίζει το πρόβλημα του με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

3.Είναι σύγχρονη τεχνική;
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 οι Miller, Kimmel & Lisina έκαναν τα πρώτα βήματα για την επίτευξη των θεραπευτικών αποτελεσμάτων της. Από τότε μέχρι σήμερα εφαρμόζεται σε πλήθος παθολογικών εκδηλώσεων.
Στην Ελλάδα τέθηκε σε εφαρμογή στα μέσα της δεκαετίας του ’80 αλλά δεν γνωρίζει την ιδία ανάπτυξη όπως στις άλλες χώρες.

4.Σε ποιες παθήσεις εφαρμόζεται;
Η μακρόχρονη προσωπική εμπειρία μου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αλλά και οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες απέδειξαν τα ευεργετικά αποτελέσματα της.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Εταιρείας Εφαρμοσμένης Ψυχοφυσιολογίας και Βιοανάδρασης (AAPB) είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματική σε:
Αγχώδεις εκδηλώσεις: 4/5
Σύνδρομο διάσπασης συγκέντρωσης και προσοχής: 4/5
Χρόνιος πόνος: 4/5
Επιληψία: 4/5
Δυσκοιλιότητα (ενήλικες): 4/5
Κεφαλαλγία (ενήλικες): 4/5
Υπέρταση: 4/5
Διαταραχές κίνησης: 4/5
Νόσος του Raynaud: 4/5
Διαταραχές κροταφογναθικής άρθρωσης: 4/5
Ακράτεια ούρων γυναίκες: 5/5

5. Μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα και με άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις;
Βεβαίως, άλλωστε στις παθήσεις που έχει αποτελεσματικότητα μόνον 3/5 είναι επιβεβλημένο να συνδυάζεται.
6.Έχει παρενέργειες;
Είναι παντελώς ακίνδυνη, χωρίς καμία παρενέργεια και δεν δημιουργεί εξαρτήσεις όπως κάποια φάρμακα.

7.Από ποιούς και πως εφαρμόζεται;
Η τεχνική της βιοανάδρασης πρέπει να εφαρμόζεται από εξειδικευμένους θεραπευτές και ιατρούς.
Ανάλογα με την λειτουργία του οργανισμού που θέλουμε να καταγράψουμε και στη συνέχεια να βελτιώσουμε, χρησιμοποιούμε ειδικούς αισθητήρες. Αυτοί μετατρέπουν τις αντίστοιχες λειτουργίες σε οπτικοακουστικά μηνύματα στην οθόνη ηλεκτρονικών υπολογιστών και έτσι το άτομο αντιλαμβάνεται, πόσο αποδίδουν οι προσπάθειες του και παράλληλα παρακολουθεί την προοδευτική βελτίωση του προβλήματος του.

8.Είναι επιστημονικά κατοχυρωμένη;
Η βιοανάδραση αποκαλύπτει τις ανθρώπινες δυνατότητες, τη σχέση σώματος – νου και απαλλάσσει τον ασθενή από βασανιστικές εκδηλώσεις. Η πληθώρα μελετών σε έγκριτα περιοδικά και η μακρόχρονη εξελικτική πορεία της, αποδεικνύουν ότι είναι μια αξιόλογη επιστημονικά μεθοδολογία

9.Εκρίνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς στην Ελλάδα;
Η αναγκαιότητα της έχει γίνει κατανοητή από τα αρμόδια Υπουργεία και συμπεριλαμβάνετε στο Π.Δ 157-12/5/1991, ΦΕΚ 30/5/91, Τευχ. Α, αριθ. Φυλ 62

10. Ποιά η μελλοντική της εξέλιξη;
Ζούμε σε μια εποχή όπου οι εφαρμογές της βιοηλεκτρονικής τεχνολογίας αυξάνονται αλματωδώς,. Χαρίζοντας αυτοπεποίθηση και αυτοκυριαρχία, γίνεται απαραίτητο εφόδιο στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας καθιστώντας το μέλλον της λαμπρό
Η ζωή είναι δράση
Η δράση δημιουργεί αντίδραση
Η βιοανάδραση εξισορροπεί
©Σταθόπουλος Σταύρος, Φυσικοθεραπευτής ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» - magdasblog

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια