Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χάσετε κιλά με τη δύναμη του μυαλού

Έχετε χάσει δύσκολα κιλά ή έχετε χάσει κιλά στο παρελθόν και τα πήρατε πάλι πίσω, αλλάζετε συνέχεια διάιτες για να βρείτε πια σας ταιριάζει, κατηγορείτε τον εαυτό σας οτι δεν τα καταφέρνετε, χαλάει η διαθέση σας απο τον φάυλο κύκλο της απώλειας βάρους και της επανάκτησης των κιλών, δεν σας αρέσει το αποτέλεσμα στο....

σώμα σας όσες προσπάθειες και αν έχετε κάνει... Έχετε απογοητευτεί και όποτε σκέφτεστε όλα τα παραπάνω και θέλετε να φροντίσετε τον εαυτό σας βελτιώνοντας την διατροφή σας, και μόνο στην ιδέα πια, κουράζεστε. Όλος ο ενθουσιασμός και η καλή διάθεση βυθίζεται σε μια φράση γνωστή σε όλους μας : « ...απο Δευτέρα θ’ αρχίσω δίαιτα». Οι εβδομάδες παιρνούν και η δυσκολία να γίνει η αρχή και να πειθαρχήσετε στο «θέλω» σας μετατείθεται πάλι για την επόμενη Δευτέρα. Οι Δευτέρες παιρνούν και τα κιλά παραμένουν.

Η εικόνα αυτή είναι οικεία!
Oι περισσότεροι έστω μια φορά στην ζωή μας έχουμε νιώσει έτσι και συχνά οι ανθρωποί που εγκλωβίζονται σ’ αυτήν την στερεότυπη εικόνα γεμίζουν τον εαυτό τους με ενοχές που στην συνέχεια εκτονώνονται τρώγωντας. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και η προσπάθεια για δίαιτα καταλήγει σε υπερφαγία.

Η λύση δεν είναι κάποια συγκεκριμένη δίαιτα, ούτε η ατελείωτη πίεση στον εαυτό σας σαν ένδειξη δύναμης και πειθαρχίας. Μια πρωτοποριακή και διαφορετική αντιμετώπιση είναι η ψυχολογική αντιμετώπιση για την απώλεια βάρους. Ο τρόπος που θα σκεφτείται για αυτό που θέλετε να φάτε και οι τεχνικές με τις οποίες θα καταφέρετε να βάλετε τον εαυτό σας να ακολουθήσει το χαρτί της δίαιτας είναι βασικός στόχος της ψυχολογικής αντιμετώπισης.

Η ψυχολογική αντιμετώπιση της απώλειας βάρους έχει στόχο να σας εκπαιδεύσει να αποφεύγετε την αυτο-εξαπάτηση, να αντιστέκετε στον πειρασμό του φαγητού, ακόμα και αν είναι μπροστά στην δεξιά πλευρά του τραπεζιού σας, να διαχειρίζεστε την πείνα, την λαιμαργία, την παρόρμηση για συγκεκριμένες γεύσεις, το άγχος και τα δυνατά αρνητικά συναισθήματα, χωρίς να γυρίζετε στο φαγητό για ικανοποίηση. Επίσης, σας μαθαίνει πώς να παρακινήσετε τον εαυτό σας να ασκηθεί, ακόμα και αν δεν είναι η αγαπημένη σας ασχολία. Θα ανακαλύψετε πώς να κάνετε όλα αυτά τα πράγματα που χρειάζονται για να κάνετε μια πετυχημένη δίαιτα, αλλάζοντας κυρίως τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε.

Οι περισσότεροι υπέρβαροι συμφωνα με έρευνες, έχουν ένα κοινό στοιχείο: δεν ξέρουν πως να σκεφθούν τον εαυτό τους λεπτό. Και όχι οτι έχουν αδύναμο χαρακτήρα και δεν μπορούν ν’ ακολουθήσουν μια δίαιτα! Άνθρωποι που παλεύουν με το χάσιμο κιλών έχουν ένα τρόπο σκέψεως, μια σειρά απο συμπεριφορές σε σχέση με την διατροφή τους, που σαμποτάρει τις προσπάθειές τους. Για παράδειγμα, συνήθως έχουν τέτοιου είδους σκέψεις :
  1. Ξέρω, δεν έπρεπε να το φάω αυτό ...αλλά δεν με νοιάζει!
  2. Είναι εντάξει εάν το φάω μόνο για μια φορά.
  3. Είχα μια πολύ δύσκολη μέρα. Το αξίζω να το φάω αυτό.
  4. Δεν μπορώ να αντισταθώ σ΄ αυτό το φαγητό.
  5. Είμαι αναστατωμένος. Πρέπει να φάω.
  6. Έφαγα κάτι που δεν έπρεπε. Θα πρέπει να σταματήσω την δίαιτα για την υπόλοιπη ημέρα.
  7. Αυτό είναι δύσκολο. Δεν θέλω να είμαι σε δίαιτα.
  8. Δεν θα χάσω ποτέ βάρος...
Η ψυχολογική αντιμετώπιση για την απώλεια βάρους σας μαθαίνει πώς να επιβάλλεστε στις σκέψεις που σαμποτάρουν την προσπάθειά σας. Εξερευνεί τους λόγους και τις αιτίες που σε σας κάνουν να τρώτε χωρίς να πεινάτε. Δεν είναι μια μέθοδος που σας λέει «τι να φάτε» αλλά σας μαθαίνει «το πώς να φάτε». Σας δείχνει πώς να επιβάλλεστε στο «δεν θέλω να, δεν πρέπει ή δεν μπορώ» που υπάρχουν στο μυαλό σας. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μάθετε πώς να φτιάχνετε μόνιμες αλλαγές στο σκεπτικό σας. Με την κατανόηση, βήμα προς βήμα του ψυχολογικού αυτού προγράμματος που ονομάζεται «Γνωσιακή Θεραπεία για την απώλεια βάρους», θα μπορείτε να παραμείνετε στην δίαιτά σας και να πετύχετε την επιθημητή απώλεια βάρους.

Πως λειτουργεί;
Η Γνωσιακή Θεραπεία βασίζεται στην έννοια με τον τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι και επηρεάζονται με το πώς νιώθουν και γιατί το κάνουν. Η Γνωσιακή Θεραπεία σας μαθαίνει πώς να λύνετε προβλήματα που προκύπτόυν αλλάζωντας τον τρόπο σκέψης σας γι’ αυτά. Για παράδειγμα, έχετε αποκοπεί από μία δίαιτα για τις παρακάτω μη λειτουργικές σκέψεις που δεν τροποποιήθηκαν στο μυαλό και εδραιώθηκαν οδηγώντας σας σε λάθος διατροφικές συμπεριφορές. Εξερευνεί τους λόγους:
  1. Τελειώσατε όλο το φαγητό από το πιάτο σας, αλλά δεν δείχνετε ικανοποιημένος.
  2. Αισθανθήκατε νευριασμένη και σκεφτήκατε ότι τρώγοντας θα νιώσετε καλύτερα.
  3. Νιώσατε πειρασμό στην όψη του φαγητού όταν ψωνίζετε στο supermarket.
  4. Ήσασταν πολύ κουρασμένη να μαγειρέψετε, έτσι καταλήξατε σε fast food.
  5. Ήσασταν πολύ ευγενικη για να αρνηθείτε το επιδόρπιο που έφτιαξε ο φίλος σας.
Για να χάσετε κιλά με επιτυχία και να τα κρατήσετε, χρειάζεστε να λύσετε αυτά τα πρακτικά προβλήματα. Επίσης χρειάζεστε να λύσετε κάποια ψυχολογικά προβλήματα όπως :
  • Την αίσθηση ότι ήσαστε στερημένη με την δίαιτα.
  • Την απογοήτευση όταν δεν χάνετε κιλά με συνέπεια ή δεν χάνετε τόσα κιλά όσα ελπίζατε κι έτσι, χάνετε το κίνητρό σας.
  • Το ότι αισθάνεστε άγχος από άλλα προβλήματα της ζωής σας και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να πιέζεστε και για την δίαιτα.
Η Γνωσιακή Θεραπεία σας βοηθά να λύσετε πρακτικά και ψυχολογικά προβλήματα και να μάθετε νέες σκέψεις και τεχνικές συμπεριφοράς, δεξιότητες που θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε για την υπόλοιπη ζωή σας. Δεν καταπολεμάτε μόνο τα πρόσφατα προβλήματά σας, αλλά μαθαίνετε επίσης πώς να χρησιμοποιείτε νέες τεχνικές για να καταπολεμάτε μελλοντικά προβλήματα. Συνεπώς, με τον τρόπο αυτό μπορείτε να πετύχετε απώλεια βάρους και την συντηρησή στο μέλλον, αποφεύγοντας να ξεσπάτε την πίεση των καθημερινών προβλημάτων στο φαγητό.

Η Επίλυση με μια γρήγορη ματιά
Η Γνωσιακή Θεραπεία είναι μια ψυχολογική συμπεριφορά που σας βοηθάει να χάσετε περιττά κιλά και να τα κρατήσετε επιτυχώς.
Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεστε για το φαγητό και για την δίαιτα επηρεάζει την συμπεριφορά σας και το πώς αισθάνεστε συναισθηματικά...
Συγκεκριμένοι τρόποι σκέψης κάνουν δύσκολη τη διεξαγωγή μιας δίαιτας και την διατήρηση του βάρους σας.
Η ψυχολογική αντιμετώπιση σας βοηθάει να μετατρέψετε τις «σκέψεις που σαμποτάρουν» σε «χρήσιμες σκέψεις».
advancsedhealth.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια