Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γιατί μας έλκουν αυτοί που δεν μπορούμε να έχουμε

Γιατί λέμε ότι «Τα αντίθετα έλκονται»;
Μια κοινή γνωστή σε όλους μας φράση. Είμαστε σαν τους μαγνήτες που οι δύο πόλοι, αν και αντίθετα φορτισμένοι, είναι μέρος του ίδιου μαγνήτη και πάντα ενωμένοι στην κοινή τους μοίρα. Μια άλλη άποψη είναι ότι μας ελκύουν αυτοί που.... δεν μπορούμε να έχουμε, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο! Θίγεται η ναρκισσιστική μας πλευρά και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Γιατί μας ελκύουν άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί από μας;
Συνήθως, μας τραβούν άνθρωποι που μας μοιάζουν και είναι διαμετρικά αντίθετοι από μας. Τουτέστιν, σαν το είδωλό μας στον καθρέφτη αντεστραμμένο, για παράδειγμα το δεξί μας χέρι είναι το αριστερό του κ.ο.κ. Είναι η πλευρά του εκείνη που, ενώ με κάποιον τρόπο υπάρχει μέσα μας, δεν της έχουμε δώσει χώρο να εκφραστεί και βρίσκει το μοναδικό τρόπο που μπορεί για να το κάνει και να εκτονωθεί. Άλλοτε θα είναι η ανάγκη μας για τρυφερότητα, άλλοτε για σεξ, άλλοτε για ευγένεια, άλλοτε για επανάσταση, για ανατροπές παντός είδους… Πολλά τα πρόσωπα που έχουμε, πολλοί κι οι ρόλοι που καλούμαστε να παίξουμε σ’ αυτή τη ζωή. Κι είναι όλα αυτά δικά μας, δεν είμαστε άμοιροι των ευθυνών μας. Απλώς, στο πρόσωπο του άλλου βρίσκουμε το άλλοθι για να περάσουν από τη λογοκρισία του ασυνείδητου ή του υποσυνείδητου στο συνειδητό.

Άλλοτε πάλι, είναι η κρυφή μας μαζοχιστική πλευρά που ηδονίζεται να βρίσκει τα όρια που κάθε φορά αντέχουμε. Κι άλλες φορές, πολύ απλά, για να δούμε πως είναι η ζωή ειδωμένη κι από την άλλη της πλευρά

Είμαστε οι πόλοι του ίδιου μαγνήτη.
Φανταστείτε, λοιπόν, ότι κάπως έτσι λειτουργεί ο ζωδιακός κύκλος. Το ζώδιο που βρίσκεται απέναντί μας, με κάποιο τρόπο, φέρει και φέρουμε στοιχεία από εκείνο, είμαστε τα δύο άκρα ενός κοινού άξονα. Είμαστε οι πόλοι του ίδιου μαγνήτη. Ολόκληρο σύμπαν στηρίζεται στη μαγνητική δύναμη, εμείς θα αποτελούσαμε εξαίρεση; Επιπλέον, τα στοιχεία στα οποία βρίσκονται τα απέναντι ζώδια είναι αρμονικά και συμβατά μεταξύ τους, γη με νερό και αέρας με φωτιά. Η γη χρειάζεται το νερό για να συνεχίσει να τρέφεται, το νερό χρειάζεται τη γη για να εκπληρώσει το σκοπό του, ο αέρας φουντώνει τη φωτιά και η φωτιά χρειάζεται τον αέρα για να μη σβήσει… Όμως είμαστε το ίδιο φορτισμένοι ως άκρα του ίδιου δίπολου, με αποτέλεσμα να ξέρουμε τι γίνεται, όταν προσπαθούμε να πλησιάσουμε αρνητικό πόλο με αρνητικό ή θετικό με θετικό, έχουμε το φαινόμενο της απώθησης. Ενώ αντίθετα, τα αρνητικά έλκονται από τα θετικά. Τα παραδείγματα και οι αντιστοιχίες πολλές…

Στην ουσία, αυτές οι δυο αντίθετες πλευρές αλληλοσυμπληρώνουν η μία τα κενά της άλλης. Είναι το άλλο μας μισό. Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά. Και δεν είναι απλά, γιατί στο τέλος τις περισσότερες φορές λειτουργούν διάφοροι εσωτερικοί, καλά κρυμμένοι και εξωγενείς, παράγοντες με αποτέλεσμα κάποια δεδομένα να ανατρέπονται. Και φτάνουμε κάποιοι από μας να απορούμε και πάλι: «γιατί δεν μπορώ να έχω αυτόν που θέλω;» Ίσως και αυτό θα ήταν ένα καλό θέμα προς διερεύνηση, να κάνουμε με ένα ασυνείδητο τρόπο αυτές τις επιλογές, γιατί πολύ απλά… δε θέλουμε να είμαστε σε σχέση!

Θα κοιτάξουμε βέβαια και σε γενικές γραμμές πως περίπου λειτουργούμε μέσα στην κλίμακα των 12 ζωδίων, αλλά θα ήταν άδικο για την αστρολογία και το κυριότερο για την ανθρώπινη ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα του καθενός μας να υποστηρίξουμε ότι έτσι όλοι λειτουργούμε πάντα. Υπάρχουν μόνο κάποια κοινά σημεία και ενδεικτικά, όχι απόλυτα! Είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους που θα μπορούσαμε να αρχίσουμε τη διερεύνησή μας. Το θέμα είναι, ότι ακόμη κι όταν ανακαλύπτουμε την ασυμβατότητά μας με τον άλλον, εξακολουθούμε να πονάμε, γιατί επενδύσαμε συναισθηματικά και μετά το κενό που αφήνει στην ψυχή μας δεν ξέρουμε πώς να
το διαχειριστούμε.
ΚΡΙΟΣ
Φωτιά! Αρσενικός πόλος, εξωστρεφής, δυναμικός, φτιαγμένος για μοναχικός κυνηγός και πολεμιστής, επιδιώκει την ερωτική κατάκτηση ως αυτοεπιβεβαίωσή του, κυβερνήτης του ο Άρης. Ένας Κριός μπορεί να έλκει σχέσεις στη ζωή του που να του πατάνε το ευαίσθητο σημείο της δύναμής του και της αυτοεπιβεβαίωσής του. Δεν είναι ομαδικός, ως επί το πλείστον, γιατί αναγνωρίζει τον εαυτό του μόνο ως αρχηγό. Ένας αρχηγός που ξέρει καλύτερα από τους άλλους τι χρειάζεται ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Γενναιόδωρος, όταν ενδιαφέρεται να προσφέρει άπλετη αγάπη, μπορεί, για την αναγνώριση της πρωτιάς του, να επιλέξει ή ένα Ζυγό που είναι το απέναντι σ’ αυτόν ζώδιο ή ένα γήινο που, αν και ασύμβατου στοιχείου με το δικό του, ακριβώς όμως γι’ αυτό, η γήινη και σταθερή, έστω και από ξεροκεφαλιά αντίληψη στη ζωή του, είναι για τον Κριό κάτι «εξωτικό». Είναι μια νέα γη προς ανακάλυψη. Ως νέος Κολόμβος, θα γοητευτεί από το ταξίδι στο άγνωστο και θα πέσει με τα μούτρα για να το ανακαλύψει, έστω κι αν φάει τελικά τα μούτρα του στο τέλος…

ΤΑΥΡΟΣ
Γη! Θηλυκός πόλος, εσωστρεφής, ορθολογιστής, πραγματιστής, ρεαλιστής, κτητικός, κυβερνήτης του η Αφροδίτη. Θα τον έλξουν άτομα που βιώνουν έντονα συναισθήματα, ακριβώς για να γεμίσει το δικό του κενό. Αυτό βέβαια θα του κάνει τη ζωή δύσκολη, γιατί ποτέ δε θα καταλάβει τον άλλον, γιατί λειτουργεί έτσι, όπως και ο άλλος δε θα καταφέρει να καταλάβει τον Ταύρο. Ο Σκορπιός, ως το απέναντί του ζώδιο, έχει ό, τι ακριβώς λείπει από έναν Ταύρο. Μόνο που στον Ταύρο η απόλαυση περνάει από το στομάχι, ενώ για το Σκορπιό η σωματική και συναισθηματική έκφραση και ικανοποίηση είναι πρωτεύοντα. Σ’ έναν Ταύρο λείπει το πάθος, αλλά έχει μεγάλη επιμονή και υπομονή, μέχρι να καταφέρει αυτό που θέλει, αυτά είναι στοιχεία κοινά με του Σκορπιού. Ένας Ταύρος μπορεί να νιώσει επίσης έλξη με ένα ασύμβατο για εκείνον αέρινο ζώδιο, που από τη μία θα θαυμάζει την ευελιξία της σκέψης του και την επαναστατικότητά του και από την άλλη θα τον φοβίσει η διάθεση της συνεχούς αλλαγής που μπορεί να υπάρχει μαζί του.

ΔΙΔΥΜΟΣ
Αέρας! Αρσενικός πόλος, εξωστρεφής, ιδιαίτερα εγκεφαλικός, ανεξάρτητη φύση, ιδιαίτερα κοινωνικός και βλέπει τα πράγματα σε βάθος, με μια υπεραναλυτική σκέψη. Κυβερνήτης του ο Ερμής. Κατ’ αρχήν, θα τον έλξουν κοινωνικά και ανεξάρτητα άτομα, συνήθως του αέρα ή της φωτιάς, όπως για παράδειγμα ένας Τοξότης, ως το απέναντί του ζώδιο, που όμως οι συχνές αλλαγές στα γούστα του και η επιφανειακή, κάποιες φορές, αντιμετώπιση στη ζωή που έχει θα δυσκολέψουν τον Δίδυμο. Άλλο τόσο εύκολα, όμως, μπορεί να νιώσει έλξη και για το εντελώς αντίθετο στοιχείο της γης ή του νερού, όπως για παράδειγμα για έναν Παρθένο, με τον οποίο, αν και έχουν κοινό κυβερνήτη και βλέπει κι εκείνος τα πράγματα σε ρεαλιστική βάση, το κάνει όμως με έναν πιο ξεροκέφαλο τρόπο και δεν μπορεί εύκολα να ελιχτεί λόγω των αργών ρυθμών του. Στην ουσία, ψάχνει για έναν πιο συναισθηματικό τύπο από εκείνον αλλά, αν δεν τρέχει στις δικές του ταχύτητες, απογοητεύεται.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Νερό! Θηλυκός πόλος, εσωστρεφής, δοτικός, ιδιαίτερα συναισθηματικός, κυκλοθυμικός, χειριστικός κάποιες φορές μέσω του συναισθήματος, κυβερνήτης του η Σελήνη. Όσο θέλει να δώσει και να πάρει αγάπη και στοργή, να νιώσει ασφαλής μέσα σε ένα τρυφερό κουκούλι, να αφεθεί να ονειρεύεται… άλλο τόσο μπορεί να τον έλξουν απίστευτα γειωμένα άτομα όπως οι Αιγόκεροι, το απέναντί του ζώδιο, ίσως όμως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Γιατί πιστεύει ότι εκείνοι θα του προσφέρουν την απαραίτητη για τον ίδιο ασφάλεια που θέλει να βιώσει. Έλα, όμως, που δε θα μπορεί να είναι συνέχεια στο προσκήνιο της ζωής ενός Αιγόκερου, γιατί εκείνος βάζει πάνω απ’ όλα τη δουλειά του… Κι άλλες φορές, μπορεί ένας Κριός να τον εξιτάρει, αν και ασύμβατη η φωτιά με το νερό, γιατί εκεί βλέπει μια άγρια πλευρά του πάθους, εντελώς αντίθετη με τη δική του.

ΛΕΩΝ
Φωτιά! Αρσενικός πόλος, εξωστρεφής, δοτικός, αλλά και λίγο δογματικός, απόλυτος και μεγαλομανής, μπορεί εύκολα να φτιάξει το δικό του «παραμύθι» και να το ζει. Κυβερνήτης του ο Ήλιος. Έχει ανάγκη να νιώθει προστάτης του βασιλείου του, διαθέτει γενικά αυστηρά κριτήρια για την επιλογή του συντρόφου του, αγαπάει τα παιδιά και έχει ανάγκη από κάποιον που θα του αναγνωρίζει τη θέση του και θα τον θαυμάζει. Ο Υδροχόος, ως απέναντί του ζώδιο, έχει ως ένα σημείο κάποια κοινά χαρακτηριστικά μ’ εκείνον, αλλά από εντελώς άλλη οπτική. Του αρέσει η συλλογική δράση και όχι η θέση του ηγέτη, δύσκολα λοιπόν θα αναγνωρίσει στο λιοντάρι την πρωτοκαθεδρία, γιατί θα τον βρίσκει αντιδημοκρατικό. Ο αγώνας που καλείται να δώσει ο Λέων για να του αναγνωριστεί η θέση αυτή, του ξυπνάει τα ένστικτα του αιλουροειδούς ως τέτοια φύση που είναι. Άλλες φορές, μπορεί η επιλογή ενός υδάτινου ζωδίου να τον γοητεύσει, αλλά θα τον βγάλει εντελώς έξω από τα γνωστά του και θα τον μπερδέψει η κυκλοθυμία του. Αυτές οι δυσκολίες, παρά τα κοινά σημεία που έχει με τις παραπάνω κατηγορίες, μπορούν να τον εθίσουν, εωσότου να καταφέρει να χρηστεί κατακτητής του νέου εδάφους.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Γη! Θηλυκός πόλος, εσωστρεφής, του αρέσει περισσότερο να ακολουθεί παρά να οδηγεί, με δυνατό όμως το αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντος, είναι μεθοδικός και τελειομανής. Κυβερνήτης του ο Ερμής. Έλκεται από καλλιτεχνικούς τύπους και λίγο χαοτικούς. Ένας Ιχθύς, ως απέναντι σ’ εκείνον ζώδιο, θα τον έλξει, ακριβώς γιατί έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά με την κυκλοθυμικότητα που τον διακατέχει, το ότι δεν κρατά μια σταθερή πορεία στη ζωή του και ανά πάσα στιγμή του ξεγλιστράει, τον μπερδεύει και τον εγκλωβίζει σ’ έναν αέναο κύκλο, προσπαθώντας να τον κατανοήσει. Αν τώρα μπλέξει ερωτικά με στοιχείο της φωτιάς ή του αέρα, κανένας και από τις δυο πλευρές δε θα περάσει καλά… Τον γοητεύουν οι γρήγοροι ρυθμοί που ζουν, για παράδειγμα, ένας Τοξότης ή ένας Δίδυμος, η σκέψη τους, η ελευθερία που είναι το σήμα κατατεθέν της ζωής τους… ό, τι δηλαδή δεν έχουν οι ίδιοι, αλλά από την άλλη, ποτέ δε θα μπορούσε να ευτυχήσει μέσα σε μια τέτοια σχέση, ακριβώς γιατί είναι τόσο κόντρα στη δική του άποψη για τη ζωή.

ΖΥΓΟΣ
Αέρας! Αρσενικός πόλος, εξωστρεφής αλλά και ανασφαλής, ζητάει τη συντροφικότητα για να νιώσει πλήρης, κυβερνήτης του η Αφροδίτη. Ο Ζυγός θέλει την ομαδικότητα, πιστεύει στην ισότητα μεταξύ της ομάδας. Θέλει να πάρει αγάπη και να αναγνωριστεί ως ισότιμο μέλος αυτής της μικρής ομάδας που λέγεται ζευγάρι. Ο Κριός από την άλλη, αντιμετωπίζει τη σχέση μέσα από το «Εγώ» του κι όχι από το «Εμείς» του Ζυγού. Και τα δύο ζώδια έχουν κοινά χαρακτηριστικά, αλλά με διαφορετικό τρόπο εκφρασμένα και για να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες. Ένας Ζυγός μπορεί να έλκεται από ανθρώπους που δεν του δίνουν την απαραίτητη στοργή και αγάπη και χρειάζεται να δώσει τη μάχη του για να την κερδίσει. Αν ερωτευτεί έναν Παρθένο, η γήινη φύση του και η σταθερότητα των αντιλήψεων του, στην αρχή, θα τον κάνουν να νιώσει μια επίπλαστη ασφάλεια, αλλά στην πορεία η συγκρατημένη έκφραση της αγάπης του Παρθένου θα τονίσει και πάλι την ανασφάλειά του.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Νερό! Θηλυκός πόλος, εσωστρεφής, παθιασμένος, των δυνατών συγκινήσεων, με πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, ζηλιάρης. Είναι των απολαύσεων, αλλά περισσότερο μέσα από τη σωματική και συναισθηματική έκφραση. Κυβερνήτης του ο Πλούτωνας. Ο Σκορπιός είναι από τα κατεξοχήν άτομα που έλκεται από τα μη κατάλληλα για εκείνον άτομα. Ο Έρωτας και το πάθος είναι για εκείνον πέρασμα από το θάνατο στην αναγέννηση. Ένας Σκορπιός μπορεί να νιώσει έλξη για τα πιο αντίθετα και κόντρα σ’ αυτόν άτομα. Όπως με τον Ταύρο, που αν και εντελώς ξένη γι’ αυτόν η συγκρατημένη συμπεριφορά του, η σταθερότητα που έχει τον γοητεύει. Έχει την ανάγκη κάποιος να τον γειώνει που και που και οι εμμονές του Σκορπιού με την ξεροκεφαλιά του Ταύρου έχουν αρκετά κοινά σημεία… Τώρα, αν μπλέξει με έναν Υδροχόο, η σχέση θα χτυπήσει κόκκινο! Το πάθος θα είναι πολύ έντονο, ακριβώς λόγω των αντίθετων φύσεων μεταξύ των δύο ζωδίων. Κτητικός και ζηλιάρης ο Σκορπιός, θα εθιστεί να θέσει υπό την επιρροή του έναν Υδροχόο ή ακόμη κι έναν Δίδυμο, ακριβώς γιατί του αρέσουν τα δύσκολα.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Φωτιά! Αρσενικός πόλος, εξωστρεφής, αεικίνητος, ανεξάρτητη φύση, πολυταξιδεμένος, φιλόσοφος, άστατος, αισιόδοξος και λίγο επιπόλαιος κάποιες φορές. Κυβερνήτης του ο Δίας. Με το Δίδυμο που είναι ακριβώς απέναντί του, με μια πρώτη ματιά ταιριάζουν, αλλά είναι και ασύμβατοι μεταξύ τους. Ένας Δίδυμος ενδιαφέρεται πολύ και για το «δια του πρακτέου», ο Τοξότης θα νιώσει ασφαλής με κάποιον σαν κι αυτόν, γιατί από τη μία είναι κι εκείνος μια ελεύθερη φύση που δε θα τον καταπιέζει και ταυτόχρονα θα φροντίζει γι’ αυτά που δεν έχει διάθεση ο ίδιος. Είναι όμως πιο επιφανειακός στη σκέψη και στις σχέσεις και κάποια στιγμή ή εκείνος ή ο Δίδυμος θα κουραστούν. Αν τώρα τύχει και ερωτευτεί κάποιον γήινο, η πρακτικότητα με την οποία λειτουργεί και η μεθοδικότητα, θα του φανούν σαν να μιλάει νέες «ξένες γλώσσες», που ο ίδιος δε γνωρίζει. Θα τον γοητέψει, αλλά η ασυμβατότητα στα καθημερινά και πρακτικά δε θα τους βοηθήσει.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Γη! Θηλυκός πόλος, εσωστρεφής, πρακτικός και μεθοδικός, εργατικός, ιεραρχεί τις προτεραιότητές του. Ο κυβερνήτης του είναι ο Κρόνος, πράγμα που του προσδίδει μια επιπλέον σοβαρότητα, κάποιες φορές μια ψυχρότητα αλλά και ωριμότητα. Παρ’ όλα αυτά, έχει ανάγκη από κάτι που θα του ζεστάνει την ψυχή, που θα τον βοηθήσει να χαλαρώσει και να βιώσει περισσότερο τα συναισθήματά του. Ο Καρκίνος, ως απέναντι ζώδιο, έχει ως ένα σημείο τα προσόντα που θα ήθελε, αλλά ένας Καρκίνος δε θα αρκεστεί μόνο σ’ έναν άντρα κουβαλητή, τον θέλει και παρών στο σπίτι, τον θέλει να έχει πιο πολύ χρόνο για τα παιδιά του και για τον ίδιο. Ο μελοδραματικός και παραπονιάρης Καρκίνος, για τα γούστα του Αιγόκερου, θα του φανεί υπερβολικός. Μετά από λίγο, αρχίζουν οι συγκρούσεις των προτεραιοτήτων τους κι εκεί το παιχνίδι αρχίζει και χαλάει… Ένας Κριός ή ένας Ζυγός, στην αρχή, θα τον γοητέψουν με το χιούμορ τους και την εξωστρέφειά τους, αλλά με τον καιρό θα τους θεωρήσει αιθεροβάμονες και φαντασιόπληκτους.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Αέρας! Αρσενικός πόλος, εξωστρεφής, κοινωνικός, φιλικός, ιδιόρρυθμος, όμως κάποιες φορές και κυκλοθυμικός, ανθρωπιστής, έχει όμως την τάση κάποιες φορές να αποξενώνεται από τους γύρω του. Σύγχρονος κυβερνήτης του ο Ουρανός. Τον έλκουν άτομα όπως ένας Λέων απέναντί του, αλλά μετά από λίγο θεωρεί ότι ο Λέων ζητάει και την αναγνώριση της «βασιλικής» του θέσης, κάτι που ο Υδροχόος δε θα του παραχωρήσει εύκολα. Ενώ οι οπτικές στη ζωή τους μοιάζουν να είναι κοινές, ο τρόπος και το αποτέλεσμα που ζητάνε είναι διαφορετικός. Ένας Υδροχόος μπορεί να νιώσει σεξουαλική έλξη για έναν Σκορπιό, αλλά η κτητικότητα του Σκορπιού μετά από κάποιο διάστημα θα τον κουράσει. Όπως επίσης, μπορεί να αισθανθεί βαθιά συναισθήματα για έναν Ταύρο, στον οποίο θα θαυμάζει τη σταθερότητα των απόψεών του, ώσπου να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η σταθερότητα δεν είναι άλλο από στενοκεφαλιά και αδυναμία στην αλλαγή.

ΙΧΘΥΣ
Νερό! Θηλυκός πόλος, εσωστρεφής, κυκλοθυμικός, ονειροπόλος, καλλιτεχνική φύση, άστατος, ευαίσθητος, αισθησιακός. Κυβερνήτης του ο Ποσειδώνας. Θα γοητευτεί εύκολα από κάποιον γήινο όπως ο απέναντι Παρθένος, ο οποίος θα τον κάνει να νιώσει ασφάλεια, η έλλειψη ρομαντισμού όμως εκ μέρους του Παρθένου θα ξενερώσει τη σχέση. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με έναν Αιγόκερω, από τη μία έχει ανάγκη έναν γειωμένο άνθρωπο στο πλάι του και από την άλλη ο ρεαλισμός του τον κάνει να νιώθει ότι του στερούν τον αέρα που αναπνέει. Τον έλκουν είτε άνθρωποι πρακτικοί, όπως οι προηγούμενοι, είτε ονειροπόλοι, όπως ένας Τοξότης, αλλά που δύσκολα θα βρουν έναν κοινό τρόπο επικοινωνίας. Γενικά, στην αρχή του αρέσουν άτομα που με κάποιο τρόπο θα του επιβληθούν, θα τους κάνει θεούς αλλά μετά από λίγο αυτό ακριβώς που τον γοήτεψε θα είναι και η αιτία που θα «κάνει νερά» η σχέση τους.
Clery's Corner

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια