Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τζαμί η Αγία Σοφία στις 30 Μαΐου, θέλει ο Ερντογάν

Οργισμένος ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε στην Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, στα σχέδια του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί προκειμένου να συσπειρώσει εθνικιστές και συντηρητικούς μουσουλμάνους, ενόψει των εκλογών του.....

Αυγούστου.
Ο Πατριάρχης ήταν κάθετος, λέγοντας πως αν σταματήσει να λειτουργεί ως μουσείο τότε «θα πρέπει να λειτουργήσει ως εκκλησία, διότι γι’ αυτό κτίστηκε».
Η παρέμβαση Βαρθολομαίου αποτελεί μια προσπάθεια διεθνοποίησης της συζήτησης για το μέλλον της Αγίας Σοφίας, η οποία διεξάγεται στο εσωτερικό της Τουρκίας και συνδέεται άμεσα με τα εκλογικά σχέδια του Ερντογάν, όπως επισημαίνει το εκτενές ρεπορτάζ της Καθημερινής.
Ηδη από τον Ιανουάριο το περιβάλλον του Ερντογάν διαρρέει πως σχεδιάζεται να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, με «αντάλλαγμα» την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μάλιστα, ο ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα λειτουργήσει ως τέμενος την Παρασκευή 30 Μαΐου, μια ημέρα μετά την Επέτειο της Αλωσης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, ο οποίος μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί. Εννοείται ότι στη λειτουργία αυτή θα παραστεί και ο Ερντογάν, αναφέρει η Καθημερινή.
iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια