Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι πιο παλιές πόλεις του πλανήτη

Η λίστα αναφέρεται σε πόλεις που έχουν δημιουργηθεί από πολύ παλιά, αλλά συνεχίζουν να κατοικούνται μέχρι και σήμερα.
Οι πρώτοι πολιτισμοί στην ιστορία ήταν εγκατεστημένοι στην περιοχή που είναι γνωστή ως «Μεσοποταμία», η οποία αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό στο....

σημερινό Ιράκ, τη βορειοανατολική Συρία, τη νοτιοανατολική και νοτιοδυτική Τουρκία και το Ιράν.
Αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως, αποτελούν απόδειξη των πρώτων οικισμών που δημιουργήθηκαν εκεί, οι οποίοι χρονολογούνται από το 10.000 π.Χ.
Και ενώ μπορεί να μην είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί ποια είναι η αρχαιότερη πόλη, συχνά οι ισχυρισμοί σχετικά με την ηλικία αμφισβητούνται, καθώς πολλά ιστορικά στοιχεία είναι δύσκολο να αποδειχθούν.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ακόλουθες πόλεις εκτός του ότι είναι μερικές από τις αρχαιότερες, συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να ευδοκιμούν μέχρι σήμερα.
1. Ιεριχώ (Ισραήλ): Βρίσκεται κοντά στον ποταμό Ιορδάνη, στη Δυτική Όχθη των παλαιστινιακών εδαφών, και κατοικείται συνεχώς από το 9000 π.Χ. Πιστεύεται, μάλιστα, ότι είναι η αρχαιότερη πόλη, καθώς κατοικείται σχεδόν από το τέλος της τελευταίας αποχής των παγετώνων.
2. Δαμασκός (Συρία): Η Δαμασκός είναι η πρωτεύουσα και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, που κατοικείται συνεχώς από το 6300 π.Χ. Αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου.
3. Βύβλος (Λίβανος): Η Βύβλος είναι μια μεσογειακή πόλη στις ακτές του Λιβάνου, που ιδρύθηκε και κατοικείται συνεχώς από το 5000 π.Χ.

4. Αλέπο (Συρία): ατοικείται συνεχώς από το 5000 π.Χ. Η συνεχής κατοίκηση της πόλης οφείλεται στη στρατηγική και εμπορική της θέση, που προσέλκυσε διάφορους οικιστές οι οποίοι ήθελαν να επωφεληθούν από τις εμπορικές οδούς.
5. Αθήνα (Ελλάδα): Η πρωτεύουσα της Ελλάδας, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα καθώς κατοικείται διαρκώς από το 5000 π.Χ. Η Αθήνα έφτασε στο απόγειο της ιστορίας της κατά τη διάρκεια του 5ου και 4ου αιώνα π.Χ., όταν γεννήθηκε η δημοκρατία αλλά και δημιουργήθηκαν οι βάσεις του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού.

6. Άργος (Ελλάδα): Το Άργος κατοικείται από το 5000 π.Χ. και είναι μαζί με την Αθήνα μία από τις αρχαιότερες πόλεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σε μια στρατηγική τοποθεσία, στην εύφορη πεδιάδα της Αργολίδας, το Άργος αποτέλεσε σημαντικό οχυρό κατά τη διάρκεια της Μυκηναϊκής Εποχής.
7. Φαγιούμ (Αίγυπτος): Το Φαγιούμ βρίσκεται 130 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου και ιδρύθηκε γύρω στο 4000 π.Χ., ενώ είναι η αρχαιότερη πόλη στην Αίγυπτο και ένας από τους παλαιότερους οικισμούς στην Αφρική.
matheallios

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια