Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τζένη Βάνου 1939-2014 λαϊκή τραγουδίστρια

10 Φεβρουαρίου 1939, Αττική, Αθήνα Απεβίωσε: 5 Φεβρουαρίου 2014
Η σπουδαία ερμηνεύτρια πέθανε στο νοσοκομείο Μεταξά όπου νοσηλευόταν.
Η Τζένη Βάνου από τις πλέον χαρακτηριστικές ερμηνεύτριες του ελαφρού και λαϊκού τραγουδιού, πέθανε την Τετάρτη έπειτα από μάχη που έδινε τα τελευταία χρόνια με τον καρκίνο.
Η Τζένη Βάνου γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1939 στην Αθήνα.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευγενία Βραχνού.
Αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας.
Αρχισε την καριέρα της το 1959 σαν τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ.
Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, όπου με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης.
Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή.
Στα τέλη του 1970, κυριάρχησε το λαϊκό τραγούδι και το 1982 συναντά τον Τόλη Βοσκόπουλο, ο οποίος της κλείνει συμβόλαιο στην Columbia κι έτσι γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τραγουδώντας λαϊκά.

Ανάμεσα στις μεγάλες επιτυχίες που έχει ερμηνεύσει είναι τα «Αγόρι μου», «Αθήνα μου ξενύχτισσα», «Σε βλέπω στο ποτήρι μου», «Χίλιες βραδιές», «Στιγμές», «Η σκλάβα», «Αν είναι η αγάπη αμαρτία», «Εγινε η αγάπη μίσος».....
Υπήρξε βασική ερμηνεύτρια και «μούσα» πολλών συνθετών.
Ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Κώστα Γιαννίδη, του Ζακ Ιακωβίδη, του Αττίκ, του Αλέκου Χρυσοβέργη, του Τάκη Μουσαφίρη κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια