Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φλέγεται ξανά το Κίεβο

51 νεκροί από την Τρίτη μέχρι σήμερα!
Εύθραυστη αποδείχθηκε η εκεχειρία που ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, καθώς από τα ξημερώματα αναζωπυρώθηκε η βία στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, έχοντας στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 25 ανθρώπων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την....

Τρίτη, σε περισσότερους από 50, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία.
Την επιβολή κυρώσεων εξετάζουν ΕΕ - ΗΠΑ.
Οι εικόνες που έρχονται από την ουκρανική πρωτεύουσα προκαλούν σοκ.
Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν στο «ψαχνό», νεκροί κείτονται στο δρόμο, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές μεταφέρουν στα χέρια νεκρούς και τραυματίες, άλλοι παραλαμβάνονται από ασθενοφόρα, ενώ στις οδομαχίες διαδηλωτές έχουν αρπάξει φωτιά.
Δεκάδες διαδηλωτές -αρκετοί από αυτούς οπλισμένοι- ζητούν από ξενοδοχεία κουβέρτες προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν ως επιδέσμους.
Η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της κατηγορεί την αντιπολίτευση για την αναζωπύρωση της βίας, λέγοντας ότι «οι εκκλήσεις για εκεχειρία και διάλογο δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας τρόπους να κερδίσει χρόνο για να κιντοποιήσει και να οπλίσει τους διαδηλωτές της Μαϊντάν».
«Εσπασε» η εκεχειρία - Φλέγεται ξανά το Κίεβο
«Η επανάληψη των συγκρούσεων στο Μαϊντάν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας αποτελεί εσκεμμένη προβοκάτσια της εξουσίας" τη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας βρίσκονται στο Κίεβο», αναφέρουν από την πλευρά τους οι τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης σε κοινή ανακοίνωσή τους.
Το νέο ξέσπασμα βίας άρχισε τα ξημερώματα, όταν διαδηλωτές, φορώντας κράνη και οπλισμένοι με ρόπαλα και ασπίδες, ανέβηκαν στα δικά τους οδοφράγματα και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που οπισθοχώρησαν για αρκετές εκατοντάδες μέτρα εγκαταλείποντας το έδαφος που κατέλαβαν με έφοδο κατά τη διάρκεια της νύκτας.
«Εσπασε» η εκεχειρία - Φλέγεται ξανά το Κίεβο
Οι αστυνομικές δυνάμεις κάλυψαν την οπισθοχώρησή τους με πυρά πλαστικών σφαιρών που τραυματίζοντας περίπου δέκα διαδηλωτές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα ιατρικά κέντρα εκστρατείας της αντιπολίτευσης.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έγιναν στόχος των πυρών ελεύθερου σκοπευτή πριν από την έφοδο των διαδηλωτών και ότι είκοσι αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.
Παράλληλα, αστυνομικοί κρατούνται από τους διαδηλωτές, οι οποίοι τους μετέφεραν πίσω από τις γραμμές τους.
Μέχρι στιγμής από τα σημερινά επεισόδια έχουν σκοτωθεί 25 άνθρωποι. Δημοσιογράφος είδε έξι πτώματα να κείτονται επάνω στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας μπροστά από το ξενοδοχείο Kozatski, ενώ άλλος δημοσιογράφος μέτρησε επτά πτώματα στην υποδοχή του ξενοδοχείου Ukraina, από την άλλη πλευρά της Πλατείας.
«Εσπασε» η εκεχειρία - Φλέγεται ξανά το Κίεβο
Νωρίτερα, φωτογράφος του Reuters που βρίσκεται στο σημείο δήλωσε ότι είδε δεκαπέντε πτώματα να κείτονται στο έδαφος καλυμμένα με κουβέρτες επί της Πλατείας της Ανεξαρτησίας και κοντά σε αυτήν.
«Εσπασε» η εκεχειρία - Φλέγεται ξανά το Κίεβο
Ο Βασίλι Φεντόσενκο είχε δηλώσει δήλωσε ότι έξι πτώματα κείτονται στη βορειο-δυτική πλευρά της Πλατείας και ότι είδε ακόμα τέσσερα πτώματα 100 μέτρα μακρύτερα, από την αντίθετη πλευρά της πλατείας. «Ολοι ήταν πολίτες», πρόσθεσε.
«Εσπασε» η εκεχειρία - Φλέγεται ξανά το Κίεβο
Στη συνέχεια είδε άλλα πέντε πτώματα μπροστά στο ξενοδοχείο Ukraina, στο λόφο επάνω από την Πλατεία της Ανεξαρτησίας.
«Εσπασε» η εκεχειρία - Φλέγεται ξανά το Κίεβο
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί σήμερα ανέρχονται σε 7, εκ των οποίων οι δύο είναι αστυνομικοί.
Από την προεδρία ανακοινώθηκε πως δεκάδες αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί.
Συνολικά τα θύματα στο Κίεβο από την Τρίτη, είναι τουλάχιστον τουλάχιστον 51, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ανέρχονται σε 53.
Εκκενώθηκε η έδρα της κυβέρνησης - Σταμάτησαν τα τρένα
Η έδρα της ουκρανικής κυβέρνησης εκκενώθηκε από το προσωπικό, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.
Τα τρένα μεταξύ της δυτικής πόλης Λβιβ -ένα από τα οχυρά των διαδηλωτών- έχουν σταματήσει, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ιντερφάξ της Ουκρανίας. Εκπρόσωπος των σιδηροδρόμων τόνισε ότι τα δρομολόγια διακόπηκαν λόγω ζημιών στις ράγες.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας ανακοινώθηκε ότι «αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της αιματοχυσίας, την ομαλοποίηση της κατάστασης στη χώρα για το καλό της κοινωνικής ειρήνης».
Το ακροδεξιό κίνημα των διαδηλωτών ανέφερε ότι δεν υπέγραψε την εκεχειρία και ότι «δεν υπάρχει κάτι προς διαπραγμάτευση».
«Εσπασε» η εκεχειρία - Φλέγεται ξανά το Κίεβο
«Σε εξέλιξη» η συνάντηση Γιανουκόβιτς - Ευρωπαίων ΥΠΕΞ
Σύγχυση επικράτησε γύρω από την συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η συνάντηση διεξάγεται κανονικά, ωστόσο νωρίτερα, διεθνή μέσα όπως το BBC, μετέδωσαν ότι οι υπουργοί εγκατέλειψαν για λόγους ασφαλείας το Κίεβο, χωρίς να συνομιλήσουν με τον Γιανουκόβιτς.
Νωρίτερα, ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Στανισλάβ Σικόρσκι δήλωσε ότι ο μαύρος καπνός, οι εκρήξεις και τα πυρά γύρω από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο προκάλεσαν πανικό στους ουκρανούς αξιωματούχους.
Γυρίζουν από το Σότσι Ουκρανοί αθλητές
Ουκρανοί αθλητές αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των Αγώνων, Μαρκ Ανταμς.
Πρόκειται για την ουκρανή σκιέρ, Μπογκντάνα Ματσόσκα και τον προπονητή -και πατέρα- της, Όλεγκ Ματσότσκι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απροκάλυπτη βία εναντίον των διαδηλωτών, εκφράζοντας την οργή τους για την άρνηση του Γιανουκόβιτς να προστατέψει το διάλογο.
Οπως έγραψε στην σελίδα του στο Facebook o Ματσόσκι «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αποτρόπαιες ενέργειες ενάντια στους διαδηλωτές, δεν θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι».
Την Τετάρτη η Επιτροπή απαγόρευσε στους ουκρανούς αθλητές των Αγώνων να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια στη μνήμη των νεκρών του Κιέβου.
«Εσπασε» η εκεχειρία - Φλέγεται ξανά το Κίεβο
Με κυρώσεις απειλούν ΗΠΑ - ΕΕ
Την έντονη ανησυχία τους για τη νέα αιματοχυσία εξέφρασαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρέσβης στην Ουκρανία, Τζέφρι Πάιατ και το ευρωπαίος ομόλογός του, Γιαν Τομπίνσκι, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους.
«Οι πρέσβεις ΕΕ και ΗΠΑ στην Ουκρανία εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για την αναζωπύρωση της βίας στο Κίεβο και προτρέπουν τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στην ανακωχή. Πρέπει να γίνει αμέσως ένας εποικοδομητικός διάλογος για να κατευναστούν οι ανησυχίες των ουκρανών πολιτών και να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής θα πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον ξεπεράσει τη διαχωριστική γραμμή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου κι ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος»
Και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, έχει απευθύνει έκκληση για τερματισμό της αιματοχυσίας.
Η χειρότερη βία στην ιστορία της ανεξάρτητης Ουκρανίας -εδώ και 22 χρόνια- προκάλεσε ομοβροντία καταδικαστικών δηλώσεων από τη Δύση.
«Η ΕΕ θα απαντήσει σε αυτήν την κατάσταση με στοχευμένα μέτρα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι. Η Ουάσινγκτον την Τετάρτη αποφάσισε την απαγόρευση έκδοσης βίζα σε 20 ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους που θεωρείται έδωσαν διαταγές για ενέργειες που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ενώ η ΕΕ ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν κυρώσεις για χρήση εκτεταμένης βίας από τις ουκρανικές αρχές, σημείωσαν ότι ο Γιανουκόβιτς θα εξαιρεθεί από μέτρα όπως το πάγωμα της βίζας, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να κρατηθούν ανοιχτά τα παράθυρα για διάλογο.
Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τη βία ως «απόπειρα πραξικοπήματος» από εξτρεμιστές. Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τις απειλές της ΕΕ για κυρώσεις ενάντια στην Ουκρανία κάνοντας λόγο για «εκβιασμό», σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το RIA Novosti.
«Εσπασε» η εκεχειρία - Φλέγεται ξανά το Κίεβο
Μεντβέντεφ: Δεν θέλουμε ουκρανική κυβέρνηση-σφουγγαρόπανο
Διμερείς σχέσεις μόνο όταν η νόμιμη ηγεσία της θα είναι «σε φόρμα» θέλει η Μόσχα, όπως δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ .
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους ουκρανούς εταίρους μας σε όλους τους τομείς, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις που δώσαμε. Αλλά την ίδια στιγμή, για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι ίδιοι οι εταίροι μας να είναι σε φόρμα και οι αρχές της Ουκρανίας να είναι νόμιμες και αποτελεσματικές», τόνισε ο Μεντβέντεφ.
Η ρώσος πρωθυπουργός τόνισε ότι δε θα συνεργαστεί στην Ουκρανία παρά μόνο με μια εξουσία που υπερασπίζεται «τα συμφέροντα του κράτους και πάνω στην οποία δε σκουπίζει κανείς τα πόδια του»
«Πρέπει οι εταίροι μας να έχουν δυναμισμό, η ηγεσία της Ουκρανίας να είναι νόμιμη και αποτελεσματική, να μην είναι σφουγγαρόπανο για να σκουπίζει κανείς τα πόδια του», πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός.
ethnos

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια