Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Xρυσές Σφαίρες 2014 -οι νικητές

Golden Globes 2014-- τα βραβεία που θεωρούνται προάγγελος των Όσκαρ-- απονεμήθηκαν κατά τη χθεσινή 71η τελετή, που διοργανώνει η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ.
Η ταινία "12 Χρόνια Σκλάβος" τιμήθηκε με την πολυπόθητη Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία της καλύτερης δραματικής ταινίας, ενώ....

ο "Οδηγός Διαπλοκής" ("American Hustle") κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία της καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Όσκαρ, που θα ολοκληρώσουν μία κινηματογραφική χρονιά γεμάτη από υψηλής ποιότητας ταινίες.
Το "American Hustle" ("Οδηγός Διαπλοκής") του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ, μία ταινία που αναφέρεται στην πολιτική διαφθορά και την εξαπάτηση, εμπλέκοντας μαφιόζους, πολιτικούς και απατεώνες σε έναν ατέρμονο κύκλο ποικίλων διαπλοκών, ήταν υποψήφια για επτά Χρυσές Σφαίρες κι αναδείχτηκε στη μεγάλη νικήτρια των βραβείων αφού απέσπασε τρεις (Καλύτερης Κωμωδίας ή Μιούζικαλ, Α΄Γυναικείου Ρόλου και Β΄Γυναικείου Ρόλου).
Μπορεί το "12 Χρόνια Σκλάβος" του Στιβ ΜαΚουίν να τιμήθηκε με το σημαντικότερο βραβείο -καλύτερη δραματική ταινία - ωστόσο έφυγε από την τελετή με μία Χρυσή Σφαίρα, ενώ είχε αποσπάσει επτά υποψηφιότητες.
Υποψήφιοι ήταν και ο σκηνοθέτης, αλλά και οι πρωταγωνιστές του Τσιούετελ Eτζιοφορ, Μάικλ Φασμπέντερ και Λουπίτα Ναϊόνγκ'ο.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο ΜαΚουίν δήλωσε "λίγο σοκαρισμένος" και ευχαρίστησε τη σύζυγό του που βρήκε το βιβλίο του Σόλομον Νόρθαπ, στο οποίο βασίστηκε η ταινία.
Τη Χρυσή Σφαίρα για τον Α' ανδρικό ρόλο σε κωμωδία ή μιούζικαλ κέρδισε ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο για την ταινία "Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ" - η πέμπτη του συνεργασία με τον σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε.
"Καθώς εξελίσσεται η ιστορία του κινηματογράφου, θα θεωρείστε ένας από τους μεγάλους καλλιτέχνες όλων των εποχών", είπε ο ΝτιΚάπριο στον Σκορσέζε παραλαμβάνοντας το βραβείο του.
 Ο ΝτιΚάπριο, ο οποίος κέρδισε για δεύτερη φορά Χρυσή Σφαίρα έχοντας προταθεί εννέα φορές, ευχαρίστησε τον "μέντορά" του Σκορσέζε, επειδή του "επέτρεψε να τον πιέσει αφόρητα για να κάνει αυτή την ταινία".
Τη Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου σε δραματική ταινία κέρδισε η Κέιτ Μπλάνσετ για την ταινία "Θλιμμένη Τζάσμιν" του Γούντι 'Αλεν, ενώ για τον Α' Ανδρικό Ρόλο σε δραματική ταινία βραβεύτηκε ο Μάθιου ΜακΚόναχι για την ταινία "Dallas Buyers Club", στην οποία υποδύεται έναν πάσχοντα από AIDS και για τις ανάγκες της οποίας έχασε 22,7 κιλά.
Ο ηθοποιός χαρακτήρισε την βράβευσή του "αναπάντεχη, αλλά αποδεκτή με χαρά".
Ο συμπρωταγωνιστής του Τζάρεντ Λίτο πήρε Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικού Ρόλου, υποδυόμενος έναν τρανσέξουαλ που πάσχει από AIDS.
Ο μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν πήρε Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη σκηνοθεσία και την ταινία του "Gravity" με πρωταγωνίστρια την Σάντρα Μπούλοκ.
Για την συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο τιμήθηκε με το βραβείο Σεσίλ Ντεμίλ ο Γούντι Άλεν.
Ο 78χρονος, ο οποίος φημίζεται για την αποστροφή του προς τις τελετές απονομής βραβείων, ζήτησε από μία από τις "μούσες" του -την Νταϊάν Κίτον - να παραλάβει το βραβείο για εκείνον.
Χρυσή Σφαίρα καλύτερου τραγουδιού παρέλαβαν οι Ιρλανδοί U2 για το τραγούδι τους Ordinary Love από την ταινία "Mandela: Long Walk to Freedom".
Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο αρχηγός του συγκροτήματος Μπόνο δήλωσε: "Αυτός ο άνθρωπος (ο Μαντέλα) ανέτρεψε τη ζωή μας προς το καλύτερο.
Ένας άνθρωπος που αρνήθηκε να μισήσει, όχι γιατί δεν ένιωθε οργή και θυμό, αλλά γιατί θεωρούσε ότι η αγάπη θα κάνει καλύτερη δουλειά".
Οι Χρυσές Σφαίρες, που απονέμονται από περίπου 90 δημοσιογράφους της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ, θεωρείται ότι επηρεάζουν τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας
Κινηματογράφου, που ψηφίζουν για τα βραβεία Όσκαρ.
Οι υποψηφιότητες των Όσκαρ θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, ενώ η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου.
Μπορεί τα βραβεία αυτά να θεωρούνται ευρέως προάγγελος των Όσκαρ, ωστόσο στην κατηγορία της καλύτερης δραματικής ταινίας δεν συμβαίνει πάντα να προβλέπουν τον νικητή του 'Οσκαρ.
Πέρυσι, πάντως, υπήρξε ταύτιση αφού ο Μπεν Άφλεκ με την ταινία του «Επιχείρηση: Argo» απέσπασε τόσο τη Χρυσή Σφαίρα όσο και το Όσκαρ καλύτερης δραματικής ταινίας.
Την τελετή της απονομής, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το NBC, παρουσίασαν οι ηθοποιοί Τίνα Φέι και Έιμι Πόλερ για δεύτερη συναπτή χρονιά.
Στο κόκκινο χαλί περπάτησαν χθες ονόματα όπως η Έιμι Άνταμς, ο Κερκ Ντάγκλας, η Λένα Ντάνχαμ, ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Σάντρα Μπούλοκ, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, η Τζένιφερ Λόρενς και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο λίγο προτού εισέλθουν στο ξενοδοχείο Beverly Hilton όπου διεξήχθη η τελετή απονομής των βραβείων.
Αναλυτικά, οι νικητές των φετινών βραβείων
 για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση είναι οι εξής:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
«12 Χρόνια Σκλάβος» του Στιβ ΜακΚουίν

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ Ή ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
•«Οδηγός Διαπλοκής
» («American Hustle»)

Α' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ - ΔΡΑΜΑ
•Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, «Dallas Buyers Club»

Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ- ΔΡΑΜΑ
•Κέιτ Μπλάνσετ, «Θλιμμένη Τζάσμιν»

Α' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ - ΚΩΜΩΔΙΑ Ή ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
•Λεονάρντο Ντι Κάπριο, «Wolf of Wall Street»

Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ - ΚΩΜΩΔΙΑ Ή ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ
•Ειμι Ανταμς, «Οδηγός Διαπλοκής»
Β' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
•Τζάρεντ Λίτο για το «Dallas Buyers Club»

Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ
•Τζένιφερ Λόρενς, «American Hustle»

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
•Αλφόνσο Κουαρόν, «Gravity»

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
•Σπάικ Τζόνζι, «Her»
ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ - ANIMATION
•«Ψυχρά κι Ανάποδα» (Frozen) των Κρις Μπακ, Τζένιφερ Λι

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
•Πιτ Μποντρό, «Ολα Χάθηκαν»

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
•«Οrdinαry Love» / U2 από το «Mandela: Long Walk to Freedom»

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
•«Η Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΣΙΛ ΝΤΕΜΙΛ
Γούντι Άλεν
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ
"Breaking Bad," AMC

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΩΜΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ

"Brooklyn Nine-Nine," FOX

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ-ΔΡΑΜΑ

Μπράιαν Κράνστον, "Breaking Bad"

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ-ΔΡΑΜΑ

Ρόμπιν Ράιτ, "House of Cards"
ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ-ΚΩΜΩΔΙΑ
Αντι Σάμπεργκ, "Brooklyn Nine-Nine"

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ-ΚΩΜΩΔΙΑ
Ειμι Πέλερ, "Parks and Recreation"

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑΣ Ή ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑΣ
"Behind the Candelabra" HBO
ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ
Μάικλ Ντάγκλας, "Behind the Candelabra"

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ
Ελίζαμπεθ Μος, "Top of the Lake"

ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ
Γιόν Βόιτ, "Ray Donovan"

ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΣΕ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ
Ζακλίν Μπισέ, "Dancing on the Edge"




.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια