Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πατάτες λυωνέζ

.
Πήραν το όνοµά τους από τη γαλλική πόλη Λυών.
Στην αυθεντική τους εκτέλεση σοτάρονται σε βούτυρο και πασπαλίζονται µε µαϊντανό.

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)

1 κιλό πατάτες
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
500 γρ. κρεµµύδια, κοµµένα σε λεπτές φέτες
20 γρ. σκόρδο, ψιλοκοµµένο
αλάτι
10 γρ. φρέσκο θυµάρι, ψιλοκοµµένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C.
Τυλίγουµε τις πατάτες σε αλουµινόχαρτο και τις ψήνουµε µέχρι να µαλακώσουν.
Τις αφήνουµε να κρυώσουν, ώστε να µπορούµε να τις πιάσουµε και τις ξεφλουδίζουµε.
Τις κόβουµε πρώτα στη µέση κατά µήκος και µετά σε πολύ λεπτές φέτες.
Οσο ψήνονται οι πατάτες, ζεσταίνουµε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουµε το µισό ελαιόλαδο.
Σοτάρουµε τα κρεµµύδια ανακατεύοντας, µέχρι να αρχίσουν να παίρνουν έντονο χρώµα. Χαµηλώνουµε την ένταση της φωτιάς σε µέτρια προς χαµηλή και συνεχίζουµε να µαγειρεύουµε τα κρεµµύδια µέχρι να µαλακώσουν.
Προσθέτουµε το σκόρδο, αλατίζουµε και µόλις βγάλει τα αρώµατά του αποµακρύνουµε τα κρεµµύδια και το σκόρδο και τα βάζουµε σε ένα µπολ.
Στο ίδιο τηγάνι, δυναµώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τοποθετούµε τις πατάτες σε µια στρώση (αν χρειαστεί, χρησιµοποιούµε και δεύτερο τηγάνι ή επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία).
Τις αλατίζουµε και τις αφήνουµε να αποκτήσουν ωραίο χρυσαφί χρώµα και να γίνουν τραγανές από τη µία πλευρά.
Τις γυρίζουµε και µαγειρεύουµε ώστε να πάρουν χρώµα και να γίνουν τραγανές και από την άλλη.
Αναµειγνύουµε µε τα σοταρισµένα κρεµµύδια και το σκόρδο και πασπαλίζουµε µε το θυµάρι.
Λουκάκος Γιάννης

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια