Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Φιλίνης 1921-2014

Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή,σε ηλικία 93 ετών, ο δημοσιογράφος Κώστας Φιλίνης, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ, από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΚΚΕ εσωτερικού και ευρωβουλευτής του κόμματος.
Γεννήθηκε το 1921 στην Αθήνα και σπούδασε στη....

σχολή Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων του Πολυτεχνείου. Φοιτητής ων ακόμη εντάχθηκε στην οργάνωση Αλήθεια και την ΟΚΝΕ, και αναδείχτηκε ηγετικό στέλεχος της ΕΠΟΝ. Φυλακισμένος από το 1955 έως το 1966, συμμετείχε το 1967 στην ίδρυση του ΠΑΜ. Πιάστηκε και πάλι και έμεινε φυλακισμένος έως το 1973.
Την περίοδο 1986-89 διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΚΚΕεσ., ενώ συμμετείχε στην ηγεσία της ΕΑΡ και κατόπιν στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 18 Ιανουαρίου 1985, ως επιλαχών ευρωβουλευτής του ΚΚΕεσ. αντικατέστησε τον Λεωνίδα Κύρκο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τον Μάιο του 1987, προσχώρησε στην Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ). Έγινε ενεργό μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΕΑΡ με δικαίωμα ψήφου, στις 15 Ιουλίου 1989, με απόφαση της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1989, ορίστηκε μέλος της διευρυμένης (128 μέλη) Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.

Στις 7 Ιουλίου 1990, εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ελληνικής Αριστεράς με 68 ψήφους.

Στις 30 Ιουνίου 1991, στην Α' Πανελλαδική Συνέλευση του Συνασπισμού, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Υπήρξε από τους πρωτεργάτες των θεωρητικών αναζητήσεων της ανανεωτικής Αριστεράς στη χώρα μας.
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της «Αυγής» και σταθερός υποστηρικτής της εφημερίδας.

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει την Τετάρτη από το Α' Νεκροταφείο. Επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Κ. Φιλίνης δεν ήταν απλά μια από τις ηγετικές μορφές της ανανεωτικής αριστεράς ήταν εκείνη η πολιτική προσωπικότητα που συνέβαλε αποφασιστικά στα μεγάλα αποκρυσταλλώματα των θεωρητικών αναζητήσεων και των στρατηγικών στοχεύσεων της. Ήταν αυτός που συνέβαλε στην εμβάθυνση της κριτικής γύρω από τον χαρακτήρα των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού , μίλησε για την πολλαπλότητα των πολιτικών υποκειμένων ενώ ανέδειξε τον ρόλο των κινημάτων κοινωνικής κριτικής ως βασικά στοιχεία της στρατηγικής του δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση.

Και σημειώνει: «Με δύο λόγια υπηρέτησε θεωρητικά και πολιτικά την αντίληψη "πως ο σοσιαλισμό ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρξει καθόλου". Χωρίς τον Κώστα Φιλίνη η υπόθεση της κομμουνιστικής ανανέωσης θα στερείτο πολλά από τα φυσιογνωμικά και στρατηγικά χαρακτηριστικά της που την ανέδειξαν ως ένα διακριτό ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα ..».
«Ιστορική φυσιογνωμία της Ανανεωτικής Αριστεράς» χαρακτηρίζει τον Κ. Φιλίνη η Δημοκρατική Αριστερά.

«Ο Κ. Φιλίνης σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε με αυταπάρνηση για τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης, για τις ιδέες του σοσιαλισμού με Δημοκρατία και Ελευθερία. Ως διανοούμενος συνέβαλε αποφασιστικά για τη σύγκλιση της Αριστεράς με τα νέα κοινωνικά κινήματα, με τη διεύρυνση της θεματολογίας των προγραμματικών θέσεων με τα νέα υποκείμενα κοινωνικών αλλαγών. Η συμβολή του θα είναι πάντα επίκαιρη για μια νέα ταυτότητα της αναζήτησης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια