Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πως σχηματίστηκαν τα Μετέωρα

Ήξερες ότι παλιότερα η περιοχή της Θεσσαλίας καλυπτόταν από θάλασσα;
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός, ότι για τον χώρο αυτό δεν έχει αναφερθεί ούτε η ελληνική μυθολογία ούτε οι αρχαίοι Έλληνες.
Το όνομα «Μετέωρα» αποδίδεται στον κτήτορα της Μονής Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε μετέωρο τον πλατύ λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344.
Κάποια άλλη εκδοχή αποδίδει την ονομασία στην αστρονομία, όπου «Μετέωρο» ονομάζεται κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται στην ατμόσφαιρα της γης ως αποτέλεσμα της εισόδου κάποιου μετεωροειδούς.
Η δημιουργία των μετεώρων αποτελεί ένα μυστήριο λόγω της μορφολογίας του γεωλογικού φαινομένου.
Σύμφωνα με τη θεωρία του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον η δημιουργία αυτών των τεράστιων ογκολίθων οφείλεται σε ένα δελτοειδή κώνο από ποταμίσιους ογκόλιθους και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια χύνονταν σε θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη Θεσσαλία.
Οι γεωλογικές μεταβολές των αιώνων ανύψωσαν αυτό το τμήμα, όταν αποτραβήχτηκαν τα νερά στο Αιγαίο.
Αργότερα, όταν διαμορφώθηκαν οι αλπικές πτυχώσεις της οροσειράς της Πίνδου, αποκόπηκε ο κώνος, δημιουργώντας επιμέρους μικρότερους οι οποίοι διατηρούνται μέχρι σήμερα.
Λέγεται μάλιστα, ότι στις κορυφές τους έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστρακοειδή.
Τα Μετέωρα σήμερα κατακλύζονται από πλήθος τουριστών που θαυμάζουν το μοναδικό αυτό δημιούργημα της φύσης.
Από τα 30 Μοναστήρια που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο τα 6, τα οποία από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
matheallios
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια