Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γυναικεία τριχόπτωση

Η ανθρώπινη κόμη είναι ευαίσθητη σε κάθε παράγοντα που διαταράσσει την ανθρώπινη υγεία ή παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.
Δεν είναι τυχαίο ότι πριν την ανακάλυψη των αιματολογικών εξετάσεων, τα πλούσια μαλλιά ήταν ο καθρέπτης της υγείας.
Η τρίχα αποτελεί....

κερατινοποιημένο προϊόν της ρίζας η οποία συνέχεται με την επιδερμίδα. Η φυσιολογική σύσταση της τρίχας προϋποθέτει την επάρκεια πρωτεϊνών, βασικών λιπαρών οξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Οι τρίχες στο φυσιολογικό άτομο παρουσιάζουν κύκλους ζωής, οι οποίοι υπόκεινται σε εσωτερικούς βιορυθμούς. Συγκεκριμένα η τρίχα διέρχεται από μια αναγεννητική φάση ανάπτυξης (anagen), η οποία ακολουθείται από την διακοπή της επιθηλιακής ανάπτυξης και απόπτωση (catagen).

H περίοδος που υφίσταται μεταξύ της ολοκλήρωσης της υποστροφής της τρίχας και της έναρξης του νέου αναγεννητικού κύκλου αποκαλείται ιατρικώς τελογένεση (telogen). Η ύπαρξη φυσιολογικής ποσότητας και στιλπνότητας του τριχωτού της κεφαλής, οφείλεται σε μία ευαίσθητη ισορροπία κατά την οποία οι τρίχες που ευρίσκονται σε αναγεννητική φάση είναι πάνω από δέκα φορές περισσότερες από τις τρίχες που ευρίσκονται σε φάση telogen, υπάρχει επάρκεια αναγεννητικών ριζών και φυσιολογική δομή της τρίχας στο μικροσκόπιο από την ρίζα έως στην άκρη. Η ισορροπία αυτή συχνά διαταράσσεται στην τριχόπτωση.

Οι αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης και στις συνήθειες καλλωπισμού, σε συνδυασμό με το αυξημένο εργασιακό και οικογενειακό άγχος, είναι σύμφωνα με μελέτες βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για τη σημαντική αύξηση του ρυθμού της τριχόπτωσης, στον γυναικείο πληθυσμό. Στους παράγοντες αυτές πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση της επίπτωσης ορισμένων οργανικών νοσημάτων που συνοδεύονται από τριχόπτωση στα μέλη του γυναικείου πληθυσμού.

Κοινές κακές συνήθειες της καθημερινότητας των γυναικών που προκαλούν τριχόπτωση:

1. Κακή διατροφή, όπως μονομερείς δίαιτες, αποχή από φρούτα και λαχανικά. Σημαντικό ρόλο στην τριχόπτωση έχει η έλλειψη σιδήρου, ψευδαργύρου και του πολυακόρεστου λιπαρού λινολεικού οξέος που δεν πρέπει να παραβλέπεται στην Ελλάδα λόγω της κακής ποιότητας τροφής που καταναλώνει συχνά η ελληνίδα.

2. Οι συχνές «περμανάντ», οι κοσμητικές χημικές διεργασίες, η θερμότητα, τα εγκαύματα, είναι παράγοντες που προκαλούν τριχόπτωση. Η συνήθεια ορισμένων γυναικών να έχουν μόνιμα σφιχτές αλογοουρές, να εκτίθενται στον ήλιο χωρίς καπέλο και να μαγειρεύουν όρθιες πάνω από τις πυρακτωμένες εστίες, να χρησιμοποιούν κακής ποιότητας προϊόντα για μαλλιά, είναι συνήθειες που βάσει μελετών αυξάνουν την ευθραυστότητα της τρίχας και προκαλούν τριχόπτωση.

3. Συχνή ανάληψη καθηκόντων που προκαλούν υπερβολικό άγχος λόγω υπερευαισθησίας.

Παθολογικά αίτια τριχόπτωσης:
  1. Ορμονικές διαταραχές
  2. Λοιμώξεις
  3. Νοσήματα αίματος
  4. Καρκινώματα
  5. Ηπατικά νοσήματα
  6. Νεφρικά νοσήματα
  7. Νοσήματα δυσαπορρόφησης
  8. Νοσήματα ΚΝΣ
  9. Αυτοάνοσα
  10. Αγγειακά νοσήματα
  11. Φάρμακα
  12. Δερματικά νοσήματα ή νοσήματα της τρίχας
  13. Διαταραχές στην χρησιμοποίηση ζωτικών στοιχείων
  14. Ψυχιατρικά σύνδρομα
  15. Κληρονομικοί παράγοντες
Η σωστή ιατρική διερεύνηση της τριχόπτωσης γίνεται με την διενέργεια ορισμένων εργαστηριακών εξετάσεων, το είδος των οποίων καθορίζεται από τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης. Η πραγματοποίηση μικροσκοπικής εξέτασης των τριχών και βιοψίας είναι σημαντικά διαγνωστικά εργαλεία σε αρκετές περιπτώσεις. Η ακριβής εντόπιση του υπεύθυνου αιτίου είναι ζωτικής σημασίας, διότι η θεραπεία της τριχόπτωσης εξαρτάται από το υποκείμενο αίτιο.

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη (Ειδική Παθολόγος)

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια