Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παν-αναπηρικό Συλλαλητήριο Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και ώρα 11 π.μ.

Προς: Φορείς Μέλη της Ε.Σ.Α.μεΑ.
& φορείς μέλη αυτών
Θέμα: «Προσθήκη στο κάλεσμα για το παν - αναπηρικό συλλαλητήριο ενάντια στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και ώρα 11 π.μ. έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συνεχίζουμε με καθιστική διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατήγγειλε την αδιαφορία της Κυβέρνησης να προστατεύσει την αναπηρική οικογένεια από τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης καθώς και την γενικότερη αδιαφορία της Κυβέρνησης για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, όπου δεν προβλέπεται ΚΑΜΙΑ εξαίρεση για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και τις δηλώσεις Στουρνάρα για τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα, η ΕΣΑμεΑ σας ενημερώνει ότι μετά το υπουργείο Εργασίας, θα προχωρήσουμε σε ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στο υπουργείο Οικονομικών για όσο χρόνο χρειαστεί!

Το ραντεβού του αναπηρικού κινήματος παραμένει ως έχει: έξω από το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, και στη συνέχεια ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στο υπουργείο Οικονομικών! Να μην λείψει κανείς! Σύσσωμο και ενωμένο το αναπηρικό κίνημα διατρανώνει ότι η ενορχηστρωμένη καταστροφή της αναπηρικής οικογένειας ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! Η Κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι!

Στο ν/σ για τον ΕΝΦΑ δεν προσμετρείται η ανεργία που έχει χτυπήσει σχεδόν το 100% των ατόμων με αναπηρία, δεν έχει υπολογιστεί ΠΟΤΕ από το ελληνικό κράτος το πρόσθετο κόστος που επιφέρει η αναπηρία, χωρίς καμία προστασία και πρόνοια, ο νέος νόμος έρχεται να ισοπεδώσει τα νοικοκυριά της αναπηρικής οικογένειας. Εκτός του νομοσχεδίου πετάχτηκαν ακόμη και οι εξαιρέσεις που προβλέπονταν στον ΕΕΤΑ.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά εδώ και τώρα να εισαχθεί τουλάχιστον διάταξη με τις εξαιρέσεις για τα άτομα με αναπηρία που προβλέπονταν μέχρι τώρα στον ΕΕΤΑ.

Το ν/σ επιστρέφεται στο υπουργείο Οικονομικών ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

Τα υπόλοιπα αιτήματα της διαμαρτυρίας παραμένουν ως έχουν:

1. Κανένας ανασφάλιστος με αναπηρία ή/ και χρόνια πάθηση, και κανένας ανασφάλιστος γονέας με ανήλικο παιδί ή που προστατεύει άτομο με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ. χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Η ανεργία έχει χτυπήσει ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία, και τις οικογένειές τους αφήνοντάς τους, εκτός όλων των άλλων, και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Αυτό εγκυμονεί ιδιαίτερα προβλήματα και δυσοίωνες προβλέψεις για τους ανασφάλιστους με αναπηρία ή/ και με χρόνια πάθηση που απαιτείται για τη θεραπευτική τους αγωγή τακτική ή περιοδική νοσηλεία, όπως ανασφάλιστους που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση, άπορους νεφροπαθείς, πάσχοντες από συγγενή αιμορραγική διάθεση - αιμορροφιλία, συγγενείς καρδιοπάθειες, και άτομα με βαριές αναπηρίες όπως μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, διαβητικοί, παραπληγικοί – τετραπληγικοί, τυφλοί, κωφοί κ.λπ. των οποίων η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή τεχνητών βοηθημάτων υγείας-ορθοπεδικών μέσων – τεχνητών μελών είναι από ανεπαρκής έως μηδενική. Η αναφορά των παραπάνω κατηγοριών είναι ενδεικτική. Παράλληλα η ΕΣΑμεΑ ζητά να αναφερθεί με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα που χορηγούνται από τους Δήμους της χώρας (προνοιακά, εξωϊδρυματικό) τις περιφέρειες (διατροφικά επίδομα ) και κάθε δημόσιο φορέα, λόγω του ότι δεν αποτελούν εισόδημα δεν συνυπολογίζονται σε εισοδηματικά κριτήρια. Τα αναπηρικά επιδόματα ως κοινωνικές επιστροφές δίδονται για την κάλυψη του αυξανόμενου πρόσθετου κόστους που προκύπτει από τις ανάγκες διαχείρισης της αναπηρίας ή της χρόνιας πάθησής και όχι για βιοποριστικούς λόγους. Να διασφαλιστεί ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και άλλες υπηρεσίες, που εφαρμόζουν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, δεν θα συνυπολογίζουν τα πάσης φύσεως αναπηρικά/προνοιακά επιδόματα, με αποτέλεσμα της διακοπή χορήγησης, όπως συνέβη με το ΟΓΑ που διέκοψε τη χορήγηση συντάξεων σε υπερήλικες με αναπηρία/ χρόνια πάθηση!

2. Να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, να μην γίνει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνταξιούχων με αναπηρία και γονέων που προστατεύουν παιδιά με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση κλπ. από 1/1/2014 ! Αποτελεί όνειδος να κοπεί το ΕΚΑΣ από συνταξιούχους με αναπηρία, που στην πλειοψηφία τους είναι κάτω των 65 ετών.

3. Παράταση χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ. Η ΕΣΑμεΑ ζητά διάταξη με την οποία θα αναφέρεται ότι «στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας, παρατείνεται έως το χρόνο έκδοσης της Γνωμάτευσης Αναπηρίας, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος, όπως και στις περιπτώσεις λήξης του δικαιώματος χορήγησης πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων (προνοιακών, εξωϊδρυματικού, απολύτου αναπηρίας κ.λπ.)». μέχρι τώρα ρυθμίζεται η παράταση χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, μόλις μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

4. Άμεση αξιολόγηση της λειτουργίας του ΚΕΠΑ, των υγειονομικών του επιτροπών και όλου του θεσμού, μετά από τους 26 μήνες λειτουργίας του, από ανεξάρτητη επιτροπή με επιστήμονες κύρους και τη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ. Λήψη μέτρων ώστε ο θεσμός να λειτουργεί δίκαια, αντικειμενικά και επιστημονικά και να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που ταλαιπωρεί τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, που περιμένουν μήνες στην αναμονή, που υφίστανται αδικαιολόγητες μειώσεις στα ποσοστά αναπηρίας και προσέρχονται σε μη προσβάσιμους χώρους.

5. Αποκατάσταση των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, χρόνια πάθηση και μελών των οικογενειών τους του ιδιωτικού τομέα από τα ασφαλιστικά ταμεία του υπουργείου σας.

6. Για πολλοστή φορά η ΕΣΑμεΑ η επαναφέρει το θέμα του εκτελωνισμού των εγκλωβισμένων αναπηρικών Ι.Χ. από τα τελωνεία της χώρας. Τα τελευταία δύο χρόνια οι ανταλλαγές εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα, πέρα από την ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία. Έτσι οι δικαιούχοι του μέτρου ατελούς εισαγωγής επιβατικού αυτοκινήτου που έχουν αποθηκευμένα τα αυτοκίνητά τους στις αποθήκες των τελωνείων υφίστανται υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση και το σημαντικότερο, σοβαρές δυσκολίες στη μετακίνησή τους. Είναι αδιανόητο χιλιάδες δικαιούχοι αναπηρικού αυτοκινήτου να μην μπορούν να παραλάβουν το αυτοκίνητό τους, επειδή οι αρμόδιοι των υπηρεσιών του ΙΚΑ και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούν να συμφωνήσουν!

7. Τέλος, η ΕΣΑμεΑ ζητά τη συμμετοχή εκπροσώπου της στο ΔΣ του ΙΚΑ, που πιστοποιεί την αναπηρία και είναι αδιανόητο να μην συμμετέχει ο αντιπροσωπευτικότερος φορέας των ατόμων με αναπηρία στον Οργανισμό. Γνωρίζετε ότι η ΕΣΑμεΑ όπου μετείχε μόνο θετική συνεισφορά είχε, όπως για παράδειγμα στον ΕΟΠΥΥ.

Καλούμε τα μέλη όλων των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους να λάβουν μέρος σε αυτό το συλλαλητήριο, το οποίο διοργανώνεται με μοναδικό σκοπό την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των μελών των οικογενειών τους.

Απαιτούμε εδώ και τώρα τη λήψη μέτρων, βάσει των προτάσεων που έχει καταθέσει η Ε.Σ.ΑμεΑ., για την προστασία της αναπηρικής οικογένειας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η μαζικότητα και η δυναμική των κινητοποιήσεων μας αποτελεί ισχυρό μοχλό πίεσης για να σταματήσει η αδιάφορη στάση Κυβέρνησης και υπουργείου Εργασίας απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας.

Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013, έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί και στη συνέχεια ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ στο υπουργείο Οικονομικών! Έχουμε χρέος να μην λείψει κανείς!
 http://www.esaea.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια