Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα ζώδια πάνε σχολείο

Πως θα γίνει το παιδί σας καλύτερος μαθητής; Δείτε το ζώδιο του και μάθετε πως θα τα πάει καλά στο σχολείο. 

Αν είσαι γονιός, και το παιδί σου πηγαίνει σχολείο, φυσικά και σε ενδιαφέρει πάρα πολύ η απόδοσή του. Και ξέρεις πόση σημασία έχει να πάρει από νωρίς τις βάσεις για να αποκτήσει τη μόρφωση που του είναι απαραίτητη. Όπως και για να μη γίνεται  πόλεμος στο σπίτι σας, όταν πρόκειται να μελετήσει. Είναι καλό επίσης να ξέρεις πώς περίπου θα αντιμετωπίσει το σχολείο ένα πιτσιρίκι που πηγαίνει εκεί πρώτη φορά. Το ζώδιο του παιδιού σου μπορεί να σου δώσει κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες…
ΚΡΙΟΣ
Το Κριαράκι είναι από τα πιο ζωηρά παιδιά του ζωδιακού και η δασκάλα του θα σου το επιβεβαιώνει συχνά… Δεν μπορεί να μείνει για πολύ σε ένα μέρος, είτε αυτό είναι το σχολικό θρανίο είτε το γραφείο του στο σπίτι. Βιάζεται να τελειώσει τσάτρα-πάτρα τα μαθήματα και να βγει για παιχνίδι. Φυσικά, αυτό το κάνουν όλα τα παιδιά λίγο-πολύ, αλλά το δικό σου τα ξεπερνά. Πώς να το χειριοτείς; Μην προσπαθείς να του επιβάλλεις πειθαρχία με αυστηρό τρόπο, γιατί θα αντιδράσει με …ανταρσία. Καλύτερα να υποδαυλίζεις τις ανταγωνιστικές του τάσεις και την επιθυμία του να παίρνει πάντα την πρωτιά. Έτσι μπορεί να γίνει ένας καλός μαθητής. Όπως και αθλητής.

ΤΑΥΡΟΣ
Τα Ταυράκια τα πάνε καλά με τους κανόνες και την πειθαρχία. Οπότε το μικρό σας δεν θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στη ζωή του σχολείου. Του αρέσει να μαθαίνει αλλά το κάνει με τον δικό του ρυθμό. Έναν ρυθμό που μπορεί να φαίνεται πιο αργός από των άλλων παιδιών, αλλά το οδηγεί σε ουσιαστική μάθηση. Μην αποπειραθείτε λοιπόν να το ζορίσετε. Ξέρει τι πρέπει να κάνει. Αντίθετα, η επιβολή και η καταπίεση θα φέρουν το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα: θα ξυπνήσουν το κλασικό ταυρίσιο πείσμα. Και, για να ξεδίνει από τα μαθήματα, προτείνετέ του ασχολίες που έχουν να κάνουν με τα χέρια: παιχνίδια με κατασκευές, με τον πηλό, με κηπουρική…

ΔΙΔΥΜΟΙ
Ο μικρός Δίδυμος ενδιαφέρεται για τα πάντα, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Έτσι, μπορεί να σου ζητήσει να τον γράψεις σε ένα σωρό εξωσχολικά μαθήματα ή δραστηριότητες, που μετά να τα βαρεθεί και να τα εγκαταλείψει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σχολικά μαθήματα, ιδίως αν τα δει σαν κάτι που του επιβάλλεται. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει είναι να του εξάπτεις τη φυσική περιέργειά του. Κάτι άλλο θετικό είναι ότι του αρέσει το διάβασμα, οπότε φρόντισε να μην του λείπουν τα εξωσχολικά βιβλία. Όπως και το γράψιμο. Ενθάρρυνέ το να κρατά ένα προσωπικό ημερολόγιο. Και μη δείχνεις ποτέ απρόθυμος να ακούσεις πώς πέρασε τη μέρα του και τι κάνανε σήμερα στο σχολείο.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Το Καρκινάκι είναι από τα πιο ευαίσθητα παιδιά και η αλλαγή περιβάλλοντος από το σπίτι στο σχολείο μπορεί να το δυσκολέψει, ιδίως αν είναι «πρωτάκι». Όμως εσύ δεν θα πρέπει να υποχωρήσεις στα κλαψουρίσματά του, γιατί δεν θα το βοηθήσει αυτό. Αλλά ούτε και να το ξεσυνεριστείς. Θα χρειαστεί να βρεις τη χρυσή τομή, συνδυάζοντας επιβολή και τρυφερότητα. Επειδή δίνει μεγάλη σημασία στα δικά σου συναισθήματα, δείχνε του πόση χαρά σου φέρνει η πρόοδός του στο σχολείο και πόσο σε στενοχωρεί το αντίθετο. Θα τα πάει καλά με τα μαθήματα πάντως, γιατί έχει πολύ καλή μνήμη. Οι ήρεμες, μη-ανταγωνιστικές και δημιουργικές εξωσχολικές δραστηριότητες θα το ωφελήσουν.

ΛΕΩΝ
Καθώς τρελαίνεται να γίνεται το επίκεντρο της προσοχής, το Λιονταράκι σου θα προσπαθήσει να την κερδίσει με κάθε τρόπο μέσα στην τάξη. Γι’ αυτό μην απορήσεις με τα παράπονα της δασκάλας, αν το κάνει με αρνητικό τρόπο… Πέρα από αυτό, όμως, θα ανακαλύψει ότι και η πρωτιά στα μαθήματα μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος να ξεχωρίζει. Φτάνει να προσέξεις τη φυσική του τάση να «ξεπετάει» τσάτρα-πάτρα τις σχολικές υποχρεώσεις του. Το «μπορείς και καλύτερα» είναι κάτι που θα χρειαστεί να του το πεις πολλές φορές. Θα πρέπει όμως να προσέξεις πώς εκφράζεις την κριτική σου, γιατί ο μικρός Λέων πληγώνεται εύκολα και αποκαρδιώνεται.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Οι μικροί Παρθένοι είναι συνήθως η χαρά του εκπαιδευτικού: μελετηροί, υπάκουοι, τακτικοί… Προσαρμόζονται χωρίς πολλές αντιρρήσεις στην πειθαρχία και στο πρόγραμμα της μαθητικής ζωής, ιδίως αν τους εξηγήσεις τους λόγους. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να προσέξεις την τάση που έχει το δικό σου Παρθενάκι να αγχώνεται. Του φαίνεται τρομακτικό να φανεί στα μάτια των άλλων απροετοίμαστο και αδιάβαστο. Το πληγώνει και το αποθαρρύνει η αρνητική κριτική, ιδίως μπροστά σε άλλους. Θα πρέπει να του μετριάσεις την επιθυμία να φαίνεται σε όλα τέλειο. Να του μάθεις ότι πολλές φορές αρκεί το γεγονός ότι προσπαθήσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε, κι ότι δεν γίνεται να πετυχαίνουμε πάντα.

ΖΥΓΟΣ
Οι μικροί Ζυγοί κερδίζουν με την πρώτη τη συμπάθεια των δασκάλων και των άλλων παιδιών, οπότε δεν θα έχουν πρόβλημα προσαρμογής σε ένα καλό σχολικό περιβάλλον. Τα προβλήματα αρχίζουν αν γύρω τους επικρατεί ένταση. Επίσης, με την ευγένεια και την πραότητά τους δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα πιο επιθετικά και κακομαθημένα παιδιά. Θα πρέπει λοιπόν να βρίσκεσαι σε εγρήγορση, ώστε να αντιλαμβάνεσαι έγκαιρα τα ανάλογα προβλήματα. Με τη μελέτη πηγαίνουν καλά, αν και έχουν μια τάση να «λουφάρουν». Φρόντισε να υπάρχει στο σπίτι ήρεμη ατμόσφαιρα και να μην αγχώνεις το παιδί. Επίσης ενθάρρυνέ το σε εξωσχολικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με τέχνες, όπως μουσική και ζωγραφική.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Το παιδί Σκορπιός είναι δυναμικό και θέλει να ασχολείται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Αν το σχολείο του φανεί ένα μέρος όπου μπορεί να ικανοποιεί τη φυσική του περιέργεια, θα τα πάει μια χαρά. Αν του επιβάλεις κανόνες, που να του τους εξηγήσεις αλλά και να εφαρμόζονται με συνέπεια, θα τους δεχτεί σχετικά εύκολα. Μπορεί να καλλιεργήσει μέσα του την αυτοπειθαρχία, γιατί έχει ισχυρή θέληση. Επίσης, επειδή διαθέτει μεγάλα αποθέματα ενεργητικότητας, θα πρέπει να την εκτονώνει με ζωηρά, όχι καθιστικά παιχνίδια και σπορ. Πρόσεξε την τάση του για μυστικοπάθεια. Μπορεί να αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα στο σχολείο και να σου το κρύβει. Φρόντισε λοιπόν να το έχεις «από κοντά».

ΤΟΞΟΤΗΣ
Για τον μικρό Τοξότη, το να πρέπει να μείνει σε μια καρέκλα για τόσες ώρες στο σχολείο και άλλες τόσες στο σπίτι, ισοδυναμεί με πραγματικό μαρτύριο! Κι όσο περισσότερο προσπαθείς να του επιβάλλεις την πειθαρχία, τόσο πιο αντιδραστικά φέρεται. Θα χρειαστεί λοιπόν, σε συνεργασία και με τους δασκάλους του, να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος να αγαπήσει τη μάθηση. Γιατί είναι ένα παιδί που ενδιαφέρεται πολύ για τον κόσμο γύρω του, φτάνει να του δίνεται η αίσθηση πως τον ανακαλύπτει επί τόπου. Και όχι να αναγκάζεται να τον απομνημονεύσει από βιβλία. Φρόντισε να μετατρέπεις έντεχνα τις οικογενειακές σας βόλτες ή εκδρομές σε «εκπαιδευτικές». Και δίνε του την ευκαιρία να εκτονώνεται καθημερινά με σωματικές δραστηριότητες

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Ο μικρός Αιγόκερως είναι ένα παιδί με παραπανίσια ωριμότητα για την ηλικία του. Δείχνει υπευθυνότητα, αυτοπειθαρχία, αίσθηση καθήκοντος. Ό,τι καλύτερο δηλαδή για γονείς και δασκάλους! Ωστόσο, εσύ δεν θα πρέπει να παρασύρεσαι από αυτή την εικόνα του. Γιατί δεν παύει να είναι ένα παιδί, που χρειάζεται και το παιχνίδι και την ανεμελιά. Ενθάρρυνέ το να αποκτήσει μια ποικιλία από ενδιαφέροντα, γιατί μπορεί εύκολα να αφοσιωθεί και να απασχολείται μόνο με ένα πράγμα που του αρέσει. Επίσης να ξέρεις ότι πληγώνεται εύκολα από την επίκριση και, παρόλο που δεν το δείχνει, έχει ανάγκη από πολλή τρυφερότητα. Δείχνε του διαρκώς ότι το αγαπάς για αυτό που είναι, όχι για αυτά που καταφέρνει!

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Το παιδί Υδροχόος έχει ευκολία στη μάθηση και δυσκολία στην πειθαρχία. Είναι έξυπνο, εφευρετικό, και του αρέσει να κάνει πράγματα με τρόπο διαφορετικό από τους άλλους. Αλίμονο όμως αν θεωρήσει «χαζό» ένα μάθημα, μια απασχόληση, ακόμα και έναν δάσκαλο. Δύσκολα θα πειστεί για το αντίθετο. Επίσης, καμιά φορά γίνεται βιαστικό και «τσαπατσούλικο» με τη μελέτη του. Φρόντισε να του δίνεις κίνητρα για μάθηση, όπως με εκπαιδευτικά παιχνίδια. Θα λατρέψει ένα «κιτ» με πειράματα χημείας ή ένα μικρό τηλεσκόπιο. Κι ας μην πούμε για τα κομπιούτερ. Πρόσεξε όμως, αν δεις ότι δεν ενδιαφέρεται για σωματικές δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι έξω ή τα σπορ. Θα πρέπει να το ενθαρρύνεις και προς τα εκεί, για μια ισορροπημένη ανάπτυξη.

ΙΧΘΕΙΣ
Τα Ψαράκια είναι γλυκά, τρυφερά και πολύ ευαίσθητα. Αυτό κάνει να επηρεάζονται άσχημα από ένα περιβάλλον με ένταση, καταπίεση και ανταγωνισμό. Αν λοιπόν το σχολείο τους φανεί έτσι, θα δυσκολευτούν στην προσαρμογή. Φρόντισε να παρακολουθείς την κατάσταση, ώστε να του προσφέρεις όση συναισθηματική υποστήριξη μπορεί να χρειαστεί. Επίσης να ξέρεις ότι θα αγαπά περισσότερο τα μαθήματα που κάνουν τη φαντασία του να ταξιδεύει με αφηγήσεις και περιγραφές, όπως η Ιστορία ή τα λογοτεχνικά κείμενα. Χρειάζεται διακριτική επίβλεψη στη μελέτη του, γιατί τείνει να αφαιρείται. Και απογοητεύεται εύκολα, αν δυσκολευτεί ή του κάνουν αρνητική κριτική. Έχει κλίση στις ξένες γλώσσες, τον χορό και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια