Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

New Century Global Center - Παγκόσμιο Κέντρο του Νέου Αιώνα

Το μεγαλύτερο κτίριο του κόσμου βρίσκεται την Κίνα, στεγάζει χώρους 17,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και είναι 20 φορές μεγαλύτερο από την Όπερα του Σίδνεϊ
Πρόκειται για το Παγκόσμιο Κέντρο του Νέου Αιώνα στην πόλη Τσενγκντού της νοτιοδυτικής Κίνας που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα.
Το έργο είναι φαραωνικό, οι αριθμοί σχεδόν απίστευτοι:

500 μέτρα μήκος, 400 μέτρα πλάτος και 100 μέτρα ύψος.
Το Παγκόσμιο Κέντρο του Νέου Αιώνα είναι το μεγαλύτερο (για την ακρίβεια, το ογκωδέστερο) κτίριο – μη ουρανοξύστης – στον κόσμο. Θα στεγάσει γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων, ένα πανεπιστημιακό συγκρότημα, δύο τεράστια εμπορικά κέντρα, δύο πολυτελή ξενοδοχεία πέντε αστέρων, ένα δίκτυο κινηματογραφικών αιθουσών, ένα «μεσογειακό χωριό», ένα παγοδρόμιο και ένα «πειρατικό καράβι» ως παιδότοπο.
Περίπου 400.000 τετραγωνικά μέτρα είναι αφιερωμένα στα καταστήματα, τα περισσότερα από τα οποία φιλοξενούν μάρκες πολυτελείας.
Παρ’ όλο που η Τσενγκντού απέχει περίπου χίλια χιλιόμετρα από τη θάλασσα, το Παγκόσμιο Κέντρο του Νέου Αιώνα έχει ως θέμα τη θάλασσα, καθώς περιβάλλεται από ένα τεράστιο υδάτινο πάρκο στο οποίο αντικατοπτρίζονται οι εξωτερικές του επιφάνειες, διαθέτει σιντριβάνια και μια τεχνητή παραλία η οποία στεγάζεται από κυματιστή οροφή. Τα ξενοδοχεία διαθέτουν 1.000 δωμάτια, όλα με θέα στη «θάλασσα».
«Πρόκειται για τη μικρογραφία μιας ωκεάνιας πόλης που χτίστηκε από τον άνθρωπο» λένε οι κινέζοι κατασκευαστές. Αποκρύπτουν βέβαια το γεγονός ότι η ιλιγγιώδης οικονομική ανάπτυξη της Κίνας των «κόκκινων καπιταλιστών» έχει πολλές παρενέργειες, μια εκ των οποίων είναι η τεράστια ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Το παχύ στρώμα νέφους που συνήθως καλύπτει την πόλη Τσενγκντού προκαλώντας μια ομιχλώδη ατμόσφαιρα στην περιοχή γύρω από το νέο κτίριο-μαμούθ θα αντιμετωπιστεί με μια νέα τεχνική: Το φως θα αντανακλάται με τέτοιον τρόπο στις επιφάνειες και θα διαχέεται σε μεγάλο τμήμα του εσωτερικού του, που θα δίνει την εντύπωση ότι ο ήλιος «λάμπει» όλη την ημέρα – επιτρέποντας παράλληλα τον έλεγχο τόσο της φωτεινότητας όσο και της θερμοκρασίας σε όλους τους χώρους.
Το κτίριο είναι τόσο μεγάλο όσο περίπου 20 Οπερες του Σίδνεϊ ή τρεις φορές το μέγεθος του μεγάρου του αμερικανικού Πενταγώνου στις ΗΠΑ. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Τσενγκντού, το οποίο σχεδιάστηκε από τη διάσημη βρετανο-ιρακινή αρχιτεκτόνισσα Ζάχα Χαντίντ.
Οι υπεύθυνοι για την κατασκευή του Παγκόσμιου Κέντρου του Νέου Αιώνα ήλπιζαν να το ολοκληρώσουν εγκαίρως προκειμένου να φιλοξενήσει ένα παγκόσμιο φόρουμ το οποίο διοργανώνεται από το αμερικανικό περιοδικό «Fortune» και φιλοξενεί ετησίως στην Κίνα για δύο ημέρες στις αρχές Ιουνίου προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους μερικών από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές.Παρ’ ότι δεν εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες αυτές, η κυβέρνηση της Κίνας επιμένει στην προσπάθειά της να αναδείξει την πόλη Τσενγκντού ως την οικονομική πρωτεύουσα της Δυτικής Κίνας. Το ΑΕΠ της Τσενγκντού έφθασε στα 100 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2012, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση ανάμεσα στις πιο εύπορες κινεζικές πόλεις.

«Το Παγκόσμιο Κέντρο του Νέου Αιώνα αποτελεί ένα τοπόσημο που δεσπόζει στην περιοχή αλλά και σε όλον τον κόσμο προκαλώντας δέος» δηλώνουν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, οι οποίοι έσπευσαν να προκαταβάλουν τη «διεθνή σημασία» του νέου κτιρίου, προτού ακόμη γίνουν τα εγκαίνιά του.
Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών κατασκευάστηκε μια νέα γραμμή του μετρό, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες για την κατασκευή ενός νέου διεθνούς αεροδρομίου στην περιοχή, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει το 2020.
in.gr
.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια