Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Συκώτι από βλαστοκύτταρα

Νέους δρόμους στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής άνοιξαν Ιάπωνες επιστήμονες δημιουργώντας πρώτη φορά ένα μικρό ανθρώπινο ήπαρ από βλαστικά κύτταρα του δέρματος και του αίματος, δίνοντας ελπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς ότι στο μέλλον θα υπάρξει μια εναλλακτική πηγή οργάνων.
Σύμφωνα με την έκθεσή τους....

που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», οι Ιάπωνες ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιοκοχάμα «ανέπτυξαν μέσα σε πειραματόζωο (ποντίκι) ιστό που μοιάζει πολύ με αυτόν του ανθρώπινου ήπατος». «Τώρα πρέπει να δοκιμάσουμε την τεχνική σε ανθρώπους», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Τακαμόρι Τακέμπε, υπογραμμίζοντας πάντως ότι μία τέτοια κλινική δοκιμή θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία προτού γίνει πραγματικότητα, ώστε να διασφαλίζεται ότι η μέθοδος δεν θα έχει παρενέργειες.

Οι Ιάπωνες ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον θα θεραπεύουν τις χρόνιες ασθένειες του ήπατος, μεταμοσχεύοντας στους ασθενείς πρόδρομα κύτταρα κατά χιλιάδες, τα οποία θα ενσωματώνονται στο κατεστραμμένο όργανο και θα αποκαθιστούν τη λειτουργία του, χωρίς δηλαδή να απαιτείται μεταμόσχευση. Η επιτυχία με τα βλαστοκύτταρα του ήπατος ενθαρρύνει την ιαπωνική ομάδα να επιχειρήσει κάτι ανάλογο με άλλα όργανα, όπως το πάγκρεας και οι πνεύμονες. Οι επιστήμονες δουλεύουν με τις δύο κύριες μορφές βλαστοκυττάρων, τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα και τα αναπρογραμματισμένα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, η χρήση των οποίων θεωρείται περισσότερο «ηθική», καθώς δεν προϋποθέτει την καταστροφή εμβρύου για τη λήψη τους.
www.nature.com ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια