Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μύθοι και πραγματικότητα για ιστορικά πρόσωπα

Όλοι τα’ χουμε ακούσει, διαβάσει, ακόμα και συζητήσει:
Για το μήλο που έπεσε στο κεφάλι του Νεύτωνα, για τον ανθρωπιστή Αβραάμ Λίνκολν και για τον κοντό Ναπολέοντα.
Είναι, όμως, αλήθεια;
Διαβάστε ιστορίες που δεν ισχύουν για οκτώ ιστορικά πρόσωπα:

Ο Χριστόφορος Κολόμβος και η στρογγυλή γη
Μύθος: Ο Κολόμβος ήταν ο πρώτος που διατύπωσε ότι η γη είναι στρογγυλή
Πραγματικότητα: Η πρώτη αναφορά στην σφαιρικότητα της γης υπάρχει στον Πυθαγόρα, περίπου 2.000 χρόνια πριν τον Κολόμβο. Τουλάχιστον άλλοι δέκα επιστήμονες, φιλόσοφοι και ταξιδευτές πριν τον Κολόμβο αναφέρουν περί σφαιρικής γης, εκεί βασίστηκε και ο Ιταλός θαλασσοπόρος για να κάνει το ταξίδι που θα τον έβγαζε (έτσι νόμιζε) στις ακτές της… Ινδίας από την αντίθετη πορεία.
O Νεύτων και το μήλο
Μύθος: Ο Ισαάκ Νεύτων συνέλαβε την ιδέα της βαρύτητας όταν καθόταν κάτω από ένα δέντρο και έπεσε στο κεφάλι του ένα μήλο.
Πραγματικότητα: Αυτή η ιστορία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά 60 χρόνια μετά τον θάνατό του και ο ίδιος ούτε καν είχε αναφερθεί σ’ αυτήν. Πέρασε χρόνια στα εργαστήρια για να διατυπώσει τη θεωρία της βαρύτητας. Και σε αντίθεση μ’ αυτούς που νομίζουν ότι είχε τη συμπεριφορά… τρελού επιστήμονα, αυτός δήλωνε αφοσιωμένος Χριστιανός και διάβαζε τη Βίβλο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο επιστημονικό σύγγραμμα.
Ο «κουμπούρας» Αϊνστάιν
Μύθος: Ο Αϊνστάιν είχε αποτύχει σε τεστ μαθηματικών και φυσικής κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων.
Πραγματικότητα: Το γεγονός αναφέρεται στην έκδοση του 1935 του περιοδικού “Ripley’s Believe It Or Not”, που ασχολούνταν με παράδοξα απ’ όλο τον κόσμο, όμως δεν υπήρχε καμία απόδειξη γι’ αυτό. Όταν το έδειξαν στον διαπρεπή φυσικό, αυτός χαμογέλασε. Λίγες ημέρες αργότερα «διέρρευσαν» (όχι τυχαία…) κάποια χειρόγραφά του από τα μαθητικά του χρόνια, στα οποία φαινόταν ότι έλυνε τις ασκήσεις μαθηματικών με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι άλλοι μαθητές!
Ο «χορτοφάγος» Χίτλερ
Μύθος: Ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν χορτοφάγος και δεν έπινε αλκοόλ. 
Πραγματικότητα: Ο αιμοδιψής σφαγέας λάτρευε τα λουκάνικα και το χοιρομέρι μαζί με τη συνοδεία πολλών λαχανικών. Και έπινε πάντα ένα ποτήρι μπύρα ή νερωμένο κρασί. Φαινόταν να μην αντέχει πολύ αλκοόλ, αλλά το είχε στο διαιτολόγιό του. Το πιστοποιούν όλοι όσοι ήταν κοντά του τις μέρες της δόξας του, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του σερβιτόρου Σαλβατόρε Παολίνι.
Ο «τηλεφωνητής» Μπελ
Μύθος: Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ εφηύρε το τηλέφωνο.
Πραγματικότητα: Σχεδόν 15 χρόνια πριν μια ίδια συσκευή, που μπορούσε να μεταδώσει ήχους (κυρίως μουσική, αλλά και ανθρώπινη φωνή) μέσω σύρματος παρουσιάστηκε από τον Γερμανό εφευρέτη Φίλιπ Ράις. Η συσκευή δεν «έπιασε» επειδή θεωρήθηκε ότι δεν θα μπορούσε να έχει πρακτική σημασία. Οι Αμερικάνοι, βέβαια, απογείωσαν τον Μπελ επειδή είδαν αμέσως ποια θα μπορούσε να είναι η χρησιμότητα του τηλεφώνου.

Μύθοι και πραγματικότητα για ιστορικά πρόσωπα
Ο «ανθρωπιστής» Λίνκολν
Μύθος: Ο Αβραάμ Λίνκολν ήταν υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας.
Πραγματικότητα: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ που συνέδεσε το όνομά του με την κατάργηση της δουλείας ήταν απλά ένας ρεαλιστής. Έβλεπε ότι η ένωση των πολιτειών των ΗΠΑ δεν μπορούσε να πάει μακριά με ένα τόσο κεφαλαιώδες ζήτημα μετέωρο. Αποφάσισε, λοιπόν, την κατάργηση της δουλείας για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Το είπε, άλλωστε, και ο ίδιος (το έγγραφο υπάρχει ακόμα στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια): «Αν μπορούσα να σώσω την Ένωση (σ.σ. τις ΗΠΑ δηλαδή) χωρίς να ελευθερώσω ούτε έναν σκλάβο θα το έκανα, αν μπορούσα να τη σώσω ελευθερώνοντας όλους τους σκλάβους, πάλι θα το έκανα. Ο,τι έκανα για τη δουλεία, και για την έγχρωμη φυλή, το έκανα γιατί πιστεύω ότι θα βοηθήσει να σωθεί η Ένωση».
Ο «αυτοτραυματίας» Βαν Γκογκ
Μύθος: Ο Ολλανδός ζωγράφος Βαν Γκογκ έκοψε μόνος του το αυτί του και το ταχυδρόμησε στη φίλη του.
Πραγματικότητα: Το αυτί του διάσημου ζωγράφου ναι μεν κόπηκε, αλλά κατά τη διάρκεια ενός φοβερού καυγά με τον φίλο του και επίσης ζωγράφο Πολ Γκογκέν. Ο ιστορικός Χανς Κάουφμαν λέει ότι τον καυγά ξεκίνησε πρώτος ο Βαν Γκογκ, που πέταξε ένα ποτήρι κρασί στη μούρη του Γκογκέν, κι αυτός τράβηξε το σπαθί του και του έκοψε το αυτί. Στη συνέχεια έφυγε από το σπίτι του φίλου του και διέδωσε γρήγορα το γεγονός ότι ο Βαν Γκογκ έκοψε μόνος του το αυτί του, ώστε να αποφύγει τη σύλληψη.
Ο «κοντός» Ναπολέων
Μύθος: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ήταν πολύ κοντός.
Πραγματικότητα: Με ύψος 1μ.70, ο διάσημος Γάλλος στρατηγός και ηγέτης είχε το μέσο ύψος ενός συμπατριώτη του. Απλά οι Γάλλοι τότε μετρούσαν διαφορετικά το ύψος από τους Άγγλους και η γαλλική ίντσα ήταν μεγαλύτερη σε μήκος από την αντίστοιχη αγγλική. Με το γαλλικό σύστημα μέτρησης ο Ναπολέων ήταν ψηλός 5 πόδια και 2 ίντσες, όμως «μεταφραζόμενο» στο αγγλικό αντιστοιχεί σε 5 πόδια και 7 ίντσες, δηλαδή περίπου… 13 εκατοστά περισσότερο.
flowmagazine

.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια