Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το ασφαλές μακιγιάζ του καλοκαιριού

Σήμερα κυκλοφορούν περίπου 25.000 σκευάσματα καλλυντικών στα οποία χρησιμοποιούνται περίπου 9.000 συστατικά.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητη η αναγραφή των συστατικών των καλλυντικών, που κυκλοφορούν νόμιμα, στην συσκευασία τους.
Με αυτόν τον τρόπο ο καταναλωτής ενημερώνεται για το ακριβές περιεχόμενο του προϊόντος που χρησιμοποιεί ώστε να αποφεύγει ουσίες στις οποίες είναι αλλεργικός αλλά και το κυριότερο να διαπιστώνεται η ουσία πρός την οποία μπορεί να «ευαισθητοποιηθεί» - να γίνει δηλαδή αλλεργικός - στο μέλλον.
Ειναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ένα άτομο μπορεί να είναι ευαισθητοποιημένο (αλλεργικό) πρός μια ουσία που είναι εντελώς ασφαλής για χιλιάδες άλλους. Επίσης ένα άτομο που δεν ήταν ευαισθητοποιημένο πρός μια ουσία, να ευαισθητοποιηθεί ξαφνικά.
Η «ευαισθητοποίηση» αφορά ουσιες που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται στα καλλυντικα (εωσίνη—ρουζ--) αλλά μπορεί να αφορά και νέες ουσίες (Methyldibromoglutaronitrile, Euxyl K 400, octyl gallate κλπ) που περιεχονται σε καλλυντικα και στο παρελθον δεν ειχαν ιδιαίτερα «ενοχοποιηθει» για αλλεργικες αντιδρασεις. Αυτές οι αλλεργικες αντιδράσεις μπορεί να εμφανίζονται μόνες ή και σε συνδυασμό με το ηλιακό φώς. Επίσης μπορεί να οφείλονται και σε αλλου ειδους καλλυντικα εκτος του μακιγιάζ, όπως καθαριστικά σαπούνια (αλογονωμένες σαλικυλανιλίδες, αλογονωμένα παράγωγα φαινόλης (βιθειονόλη κλπ) αλλά και αντισυλληπτικά, τετρακυκλίνες, και άλλα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα.
Ποια δερματικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν και από τι;
(πάντα σε σχέση με το μακιγιάζ ή προϊόντα περιποίησης προσώπου σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον ήλιο)
Τα δερματολογικά προβλήματα διακρίνονται σε εκείνα που εμφανίζονται άμεσα και σε εκείνα που οφείλονται στην αθροιστική δράση ουσιών ή καί της υπερβολικής έκθεσης στόν ήλιο και της ελλειπούς προστασίας του δέρματος απο την ηλιακή ακτινοβολία.
Το συχνότερο από όλα είναι η αλλεργική αντίδραση που ανήκει στα άμεσα εμφανιζόμενα προβλήματα.
Πρόκειται για εξ’ επαφής δερματίτιδα που οφείλεται στην επαφή ενός συστατικού η περισσότερων, που περιέχονται στο προϊόν ή/και από το ηλιακό φως. Οταν οφειλονται στη δράση του ηλιακου φωτός οι δερματίτιδες που προκαλούνται λέγονται φωτοδερματίτιδες διακρίνονται σε: φωτοτοξικές και φωτοαλλεργικές.
Οι πρώτες εμφανίζονται μόνο στα σημεία του σώματος που ήρθαν σε επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο καί που εκτίθενται στον ήλιο μεσα σε λίγα λεπτά η ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο και μοιάζουν σαν ηλιακό έγκαυμα.
Οι δεύτερες εμφανίζονται μετά από λίγες μέρες και μπορούν να αφορούν και άλλες περιοχές του σώματος πλην από τις ηλιοεκτεθειμμένες.
Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την εφίδρωση αυξάνουν την απορρόφηση του αλλεργιογόνου και την ένταση και έκταση των συμπτωμάτων.
Το δερματολογικά προβλήματα που οφείλονται στην αθροιστική δράση ουσιών ή/καί της υπερβολικής έκθεσης στόν ήλιο και της ελλειπούς προστασίας του δερματος απο την ηλιακη ακτινοβολία εμφανιζονται «αθροιστικα» με την παροδο του χρονου.
Προκειται για ( φακες, εφηλίδες, σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, μέλασμα, φωτογήρανση κ.λ.π.)
Τι να προσέχουμε για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις;
1. Αναφορά σε συγκεκριμένες ουσίες που εφόσον περιέχονται μέσα σε ένα προϊόν να αποφεύγουμε να το φοράμε τις πρωινές ώρες με τον ήλιο,
2. Να αποφεύγουμε ή όχι το μακιγιάζ στην παραλία που ιδρώνουμε ή στην πισίνα;
3. Να αποφεύγουμε προϊόντα κατά της ακμής, που κάνουν απολέπιση; κ.λ.π.
Σίγουρα πρέπει να αποφεύγονται όλα τα προϊόντα που περιέχουν παράγοντες που προκαλούν απολέπιση στην διάρκεια του καλοκαιριού (π.χ. Peelings, ΑΗΑ, σαλυκιλικό ή άλλα οξέα). Τα τοπικά ρετινοειδή, η/και τα συστηματικα χορηγουμενα ρετινοειδη που χορηγουνται για την θεραπεια της ακμης. Αυτά μειωνουν το παχος της επιδερμιδας, με αποτελεσμα να γινεται πο ευαλωτη στις ηλιακες ακτινες.
Η χορήγηση αυτή των φαρμάκων πρέπει να γίνεται μονο με την καθοδήγηση ειδικού δερματολόγου και με τις απαιραίτητες προφυλάξεις.
Αλλοιώσεις προϊόντων και πως γίνονται αντιληπτές. 
Μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο δέρμα;
Ποια είδη πρέπει να διαλέγουμε αυτούς τους μήνες και ποια όχι. (π.χ. ναι στα ρευστά ελαφρά make -up με αντιηλιακό φίλτρο όχι στις compact βαριές πούδρες που με τον ιδρώτα εγκλωβίζουν το σμήγμα ή προκαλούν δυσάρεστη αίσθηση, στα ενυδατικά-αντιηλιακά κραγιόν κ.λ.π.).
Δυστυχώς, πολλές φορές τα καλλυντικά πωλούνται απο άτομα χωρίς ιδαίτερες γνώσεις που πουλανε «ολα σε ολους».
Η μεταφορα και αποθηκευση τους πρεπει να ειναι παντοτε σε δροσερο μερος καλα αεριζομενο και προφυλαγμενο απο την απευθειας εκθεση στον ηλιο, ακομα και μετα την αγορα του. Προσοχη στην ημερομηνια ληξης του προϊόντος.

Αν κατά την αγορα του το προϊόν εμφανίζεται με διαφορές στο χρώμα του, στην υφή του ή στην ομοιόμορφη εφαρμογή του στο δέρμα μπορεί να οφείλεται σε αλλοίωση του προϊόντος.

Οι compact βαρειές πούδρες περιέχουν κερί που κατά την εφαρμογή στο δέρμα «κρυσταλλοποιείται» και πρέπει η εφαρμογή τους να αποφεύγεται γενικά και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η καθημερινή φροντίδα του δέρματος, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά ιδαίτερα αυτούς, είναι η αντιηλιακή προστασία.

Αντηλιακά που πρέπει να συστήνονται από δερματολόγους, ανάλογα με τον τύπο δέρματος και τις δραστηριότητες του ατόμου, πρέπει να εφαρμόζονται 20’ πριν την έκθεση στον ήλιο σε όλα τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, και με συχνή επανάληψη της εφαρμογής τους, από τη παιδική ηλικία.
Πολλές φόρες η λάθος εφαρμογή καλλυντικών ή η εφαρμογή λανθασμένων καλλυντικών θα προκαλέσει μακροπρόθεσμα ατέλειες ( φακές, εφηλίδες, σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, μέλασμα, φωτογήρανση) που θα προσπαθήσουν τα άτομα να καλύψουν χρησιμοποιώντας καλλυντικά σκευάσματα. Το 30% περίπου των γυναικών χρησιμοποιεί καλυπτικό προϊόν, make up με μορφή κρέμας, ρευστή υφή, stick, compact κρέμα ή πούδρα, κρέμα με χρώμα ή στερεή κρέμα για να καλύψει κηλίδες φωτογήρανσης πού ίσως να μην είχαν εμφανιστεί ή να ήταν ηπιότερες αν είχε εφαρμοστεί σχολαστική αντηλιακή προστασία από νεαρή ηλικία. Ακόμα και στα κραγιόν ή lipstick, πρέπει να προτιμώνται αυτά με δείκτη αντηλιακής προστασίας. Η σημασία της πρόληψης είναι σημαντική για την διατήρηση υγιούς και νεανικής επιδερμίδας.
 fe-mail.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια