Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

11 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Κατάρ - قطر

Επειτα από 18 χρόνια στο θρόνο του Κατάρ, ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί πήρε την αιφνιδιαστική απόφαση.
Ο 60χρονος παραδίδει στο γιο του, Σεΐχη Ταμίμ το τιμόνι της χώρας.
Στα 33 του γίνεται ο....

νεαρότερος ηγέτης του Αραβικού κόσμου.
Πόσα ξέρουμε όμως για αυτή τη χώρα που είναι η πλουσιότερη στον κόσμο, λατρεύει τους μετανάστες αλλά απεχθάνεται την ελευθερία του λόγου; Αυτά είναι τα 11 πράγματα που όλοι θα έπρεπε να γνωρίζουν για το Κατάρ:
Είναι πάρα, μα πάρα, πολύ πλούσιοι
Ανάλογα με το πώς το υπολογίζει κανείς, οι κάτοικοι του Κατάρ είναι είτε οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, είτε οι δεύτεροι στη συγκεκριμένη λίστα. Ισως ο καλύτερος τρόπος για να το αντιληφθεί κανείς είναι η ισοτιμία της αγοραστικής δύναμης- ένα μέτρο για το πόσα μπορεί να αγοράσει κανείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010, αν η αγοραστική δύναμη των Αμερικανών είναι 100, οι κάτοικοι του Κατάρ είναι στο 187.1.
Είναι χαλαροί στο μεταναστευτικό
Ο πληθυσμός είναι 1.9 εκατομμύρια. Ανάμεσά τους οι μετανάστες εργάτες- οι περισσότεροι από την νότια Ασία και τις Φιλιππίνες- υπερέχουν των ντόπιων κατά περίπου 8 προς έναν. Είναι η μεγαλύτερη αναλογία μεταναστών-πολιτών στον κόσμο.
Δεν είναι οπαδοί της ελευθερίας του λόγου
Η κριτική κατά του Εμίρη είναι έγκλημα σύμφωνα με το σύνταγμα. Το νεότερο, το 2005, υποτίθεται πως εγγυόταν την ελευθερία του Τύπου, παρόλα αυτά πέρυσι καταδικάστηκε σε ισόβια (αργότερα μειώθηκε σε 15 χρόνια) ένας ποιητής που τόλμησε να σατιρίσει τη βασιλική οικογένεια. Οι πολίτες ακόμη περιμένουν τις πρώτες βουλευτικές εκλογές, που τους είχαν υποσχεθεί πριν από χρόνια.
Ο νέος Εμίρης πήγε σε δημόσιο σχολείο
Σήμερα είναι ο νεαρότερος ηγέτης του Αραβικού κόσμου, αλλά τη δεκατία του '90, πριν ο πατέρας του καθίσει στο θρόνο, ήταν μαθητής σε δημόσια σχολεία της Βρετανίας.
Δεν τους απασχολεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
Δεν εξάγουν απλά τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δείχνουν στον κόσμο και πώς να τα καταναλώσουν. Το Κατάρ έχει μακράν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, με 49,1 τόνους ανά άτομο σύμφωνα με στοιχεία του 2008. Στις ΗΠΑ ο αντίστοιχος αριθμός είναι 18 τόνοι και στη Βρετανία 8.5.
Αναπτύσσεται καλπάζοντας
Ο κόσμος θεωρεί πως η Κίνα είναι το οικονομικό θαύμα του αιώνα, αλλά τρώει τη... σκόνη του Κατάρ από άποψη δεικτών ανάπτυξης. Κατά μέσο όρο η οικονομία της χώρας επεκτάθηκε κατά 12,9% το χρόνο από το 2000 έως το 2010, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της Κίνας είναι 10,5%. Αυτή είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τιμή στον κόσμο και η υψηλότερη ανάμεσα στις πλούσιες χώρες.
Δεν είναι ουδέτεροι
Είναι παράδοση τα μικρά, πλούσια κράτη να απέχουν από τις μεγάλες διαμάχες. Το Κατάρ δεν το εφαρμόζει αυτό. Η χώρα ήταν μέλος της δύναμης του ΝΑΤΟ που βοήθησε στην ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη και θεωρείται πως χρηματοδοτεί τους αντάρτες στη Συρία. Ακόμη είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, φιλοξενώντας στα εδάφη της τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της χώρας στη Μέση Ανατολή, αλλά παρόλα αυτά επέστρεψαν στους Ταλιμπάν να ανοίξουν γραφείο στη Ντόχα.
Λατρεύουν την προβολή
Η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα μυστικοπαθής για τις δουλειές της, αλλά σίγουρα ξοδεύει πολλά χρήματα για να κερδίσει την προβολή. Το Al-Jazeera χρηματοδοτείται από τον απερχόμενο Εμίρη και έχει γίνει το πιο σημαντικό δίκτυο στον Αραβικό κόσμο. Υπάρχει το ιδιαίτερα φιλόδοξο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, που άνοιξε το 2008, και θεωρείται το Λούβρο των Μουσουλμάνων. Και το Κατάρ θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική χώρα που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, ενώ ήδη έχει μετατρέψει την Παρί Σεν Ζερμέν σε μία από τις πιο δυνατές ομάδες της Ευρώπης.
Τους ανήκουν τα πάντα
Δεν είναι υπερβολή. Το 2005 η Επιχειρηματική Αρχή του Κατάρ συστάθηκε για να... ξεχυθεί στις αγορές του κόσμου αποκτώντας ότι μπορούσε. Μόνο στο Λονδίνο τους ανήκουν μεταξύ άλλων τα Harrods, το κτίριο της Αμερικανικής πρεσβείας, το Ολυμπιακό χωριό και ο πύργος Σαρντ- το ψηλότερο κτίριο στην Ευρωπαϊκή Ενωση,
Ελλειψη αλκοόλ
Υπάρχουν μόνο δύο καταστήματα σε όλη τη χώρα στα οποία μπορεί κανείς να αγοράσει αλκοόλ. Και τα δύο είναι στη Ντόχα και πριν φύγει κανείς με ένα μπουκάλι από εκεί θα πρέπει να προσκομίσει επιστολή από το αφεντικό του που δηλώνει το μηνιαίο εισόδημά του. Μόνο ένα μικρό ποσοστό του μισθού μπορεί να διατεθεί για την αγορά αλκοόλ.
Ο προηγούμενος Εμίρης δεν έχει γούστο
Αφού αγόρασε ένα «παλάτι» 17 υπνοδωματίων στο Λονδίνο για 37,4 εκ. λίρες, διέταξε την πιο πολυδάπανη ανακαίνιση που έχει γίνει ποτέ στη Βρετανία. Ξόδεψε άλλα 75 εκ. λίρες για να τοποθετηθούν παντού φύλλα χρυσού και πολυέλαιους.

.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια