Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Rowheels: Μηχανικός της NASA με τετραπληγία

Κινείσαι με χειροκίνητο αναπηρικό κάθισμα;
Ξέχνα ό,τι ήξερες μέχρι σήμερα!
Ο Salim Nasser, μηχανικός της NASA με τετραπληγία, δημιούργησε τα Rowheels και κατάφερε να μειώσει την επαναλαμβανόμενη κόπωση των μυών που υφίσταται καθημερινά ένας παραπληγικός ή τετραπληγικός, αλλάζοντας την κατεύθυνση ώθησης των τροχών.
Για την ακρίβεια, αντί ο χρήστης να σπρώχνει τις ρόδες…τις τραβάει.
Με αυτόν τον παράδοξο τρόπο, ελαττώνεται σημαντικά το μέγεθος της ενέργειας που δαπανά ο χειριστής, καθώς στοχεύονται μεγαλύτεροι μυς.

Με τα κοινά χειροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια, όταν ο χρήστης θέλει να κινηθεί προς τα εμπρός, σπρώχνει προς τα εμπρός την εξωτερική στεφάνη των οπίσθιων ροδών, αλλά αυτή η κίνηση επιβαρύνει πολύ τους ώμους και τους μυς των χεριών – μακροχρόνια, τα σημάδια της κόπωσης περιορίζουν τρομακτικά τη λειτουργικότητα ενός παραπληγικού ή τετραπληγικού χρήστη.
Ο Salim NasserΣύμφωνα με δημοσίευμα της Popular Science, για τον σχεδιασμό των Rowheels, ο Nasser επανασχεδίασε το κεντρικό τμήμα της ρόδας, χρησιμοποιώντας μια μηχανική συσκευή που ονομάζεται «πλανητικό γρανάζι» (planetary gear), ώστε ο χρήστης να τραβάει προς τα πίσω την εξωτερική στεφάνη προκειμένου να προωθηθεί προς τα εμπρός (αντίστοιχα με τον τρόπο που μετακινούνται οι κωπηλάτες).
Επιπλέον, όταν ο χρήστης ανεβαίνει μια ανηφόρα, οι ρόδες Rowheels έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν αυτόματα, διασφαλίζοντας πως δεν θα παρασυρθεί το αμαξίδιο προς τα πίσω, ακόμα κι αν ο χρήστης κουραστεί και διακόψει την προσπάθεια.
Οι ρόδες Rowheels αναμένεται να βγουν στην παραγωγή μέχρι το τέλος του 2013, ενώ το κόστος τους θα κυμαίνεται μεταξύ $2,000 και $3,000.Τα λεγόμενα «planetary gears» χρησιμοποιούνται στα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων και σε μηχανοκίνητα εργαλεία για την αναστροφή και την επιβράδυνση της κίνησης, αλλά κανένα αναπηρικό αμαξίδιο της αγοράς δεν είχε χρησιμοποιήσει αυτόν τον σχεδιασμό μέχρι σήμερα.
Οι ρόδες Rowheels αναμένεται να βγουν στην παραγωγή μέχρι το τέλος του 2013, ενώ το κόστος τους θα κυμαίνεται μεταξύ $2,000 και $3,000.
Ο Nasser ζει κοντά στο Kennedy Space Center στη Florida, και η καθημερινή του δουλειά είναι ο σχεδιασμός και η ανάλυση εξοπλισμού ερπυστριοφόρων οχημάτων, ο οποίος χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των διαστημοπλοίων.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια