Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σειρές της ΕΡΤ που άφησαν εποχή

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1966 ένας πομπός τοποθετήθηκε στο μέγαρο του ΟΤΕ στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Οι πρώτες μεταδόσεις έστελναν την εικόνα σε μια κυκλική περιοχή από τον Ασπρόπυργο έως την Εκάλη, σε μια Αθήνα με ελάχιστες τηλεοράσεις.
Τον ίδιο χρόνο άρχισε δοκιμαστικές εκπομπές και ο σταθμός της ΥΕΝΕΔ, με....

πρωτοβουλία της Γεωργικής Υπηρεσίας Στρατού. Ακολούθησαν δύσκολα χρόνια με την επταετία της Δικτατορίας να στιγματίζει τις πρώτες προσπάθειες της ελληνικής μικρής οθόνης. Ήταν αρχές του 1974 όταν εγκαινιάστηκαν τα στούντιο του Μεγάρου της Αγίας Παρασκευής και με τη μεταπολίτευση μετατρέπεται το ΕΙΡΤ σε ΕΡΤ.
Στην πρώτη της δεκαπενταετίας η δημόσια τηλεόραση παρουσιάζει ένα πλήθος επιτυχιών. Ελληνικές και ξένες σειρές, εκπομπές και οι αναμεταδόσεις της Γιουροβίζιον προκαλούν τεράστια θεαματικότητα. Η πρώτη σύνδεση γίνεται το 1969 για τη μετάδοση της πιο επανδρωμένης πτήσης του αμερικανικού διαστημοπλοίου «Απόλλων 10».
Η απελευθέρωση της τηλεόρασης στην Ελλάδα άργησε πολύ και ήταν το 1987, όταν η ΕΡΤ αναδιαρθρώθηκε εν’ όψει της εισαγωγής των ιδιωτικών σταθμών. Η ΕΡΤ1 και η ΕΡΤ2 συγχωνεύτηκαν σε ένα ενιαίο φορέα, την ΕΡΤ Α.Ε.. Το 1988 η πίεση του κόσμου που ζητά κάτι νέο στις τηλεοπτικές συνήθειες αλλά και η πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης οδηγεί σε 6 δορυφορικά κανάλια για την επίγεια αναμετάδοσή τους στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης, όπου ήδη ο δήμος είχε ξεκινήσει τη μετάδοση του δικού του τηλεοπτικού καναλιού, του TV100, που είναι ο πρώτος μη κρατικός σταθμός στην Ελλάδα.
Προς το τέλος του 1989 εμφανίζονται στις τηλεοπτικές συχνότητες τα δύο πρώτα ιδιωτικά κανάλια, το Mega Channel και ο Antenna TV, γεγονός που σηματοδοτεί την ουσιαστική αναδιάρθρωση της Δημόσιας Τηλεόρασης. Το 1997 η ΕΡΤ2 μετονομάζεται σε ΝΕΤ διατηρώντας ενημερωτικό προφίλ και η ΕΤ1 αναλαμβάνει το ψυχαγωγικό κομμάτι.

Οι σειρές που άφησαν εποχή

Λούνα Παρκ
«Πέντε κρίκοι, ένα τάλιρο, για περάστε παρακαλώ, πλούσια δώρα»! Σίριαλ, μουσικό σόου και τηλεπαιχνίδι, το θρυλικό «Λούνα Παρκ» μπήκε στη ζωή μας το 1975. Ο χαρακτήρας που ενσάρκωνε ο Διονύσης Παπαγιανόπουλος (ο κυρ Γιώργης) ήταν τόσο δημοφιλής, που όπως έχει δηλώσει ο Δαλιανίδης, η ταινία παραγωγής του 1977 «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», αποφασίστηκε τελικά να ονομαστεί «Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται», στοχεύοντας να προσελκύσει περισσότερους θεατές. Το «Λούνα Παρκ» ήταν η δεύτερη σε μακροβιότητα ελληνική σειρά στην τηλεόραση, μέχρι που η «Λάμψη» και το «Καλημέρα ζωή» του Νίκου Φώσκολο ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Ο άγνωστος πόλεμος
Όταν σήμερα τα κανάλια πανηγυρίζουν με ποσοστά τηλεθέασης που μετά βίας ξεπερνούν το 30%, κάποτε στην Αθήνα η εμφάνιση του στρατηγού Βαρτάνη στον «Άγνωστο πόλεμο» ερήμωνε τους δρόμους. Η σειρά, το σενάριο της οποίας υπογράφει ο βασιλιάς της σαπουνόπερας Νίκος Φώσκολος, προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ το 1971 και διήρκησε έως το 1974. Μάλιστα, η απήχηση που είχε στο τηλεοπτικό κοινό οδήγησε την ΕΙΡΤ στη δημιουργία του «Παράξενου ταξιδιώτη» με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, προκειμένου να την χτυπήσει στην τηλεθέαση. Ένα χρόνο νωρίτερα εμφανίστηκε η πρώτη μεγάλη επιτυχία της ελληνικής τηλεόρασης, που δεν ήταν άλλη από τη σειρά «Ο κύριος συνήγορος», η οποία ανέδειξε τον Γιάννη Μιχαλόπουλο σε τηλεοπτικό αστέρα.

Οι Πανθέοι
Η τηλεοπτική μεταΦορά της ογκώδους τριλογίας του Τάσου Αθανασιάδη «Οι Πανθέοι» υπήρξε μία ακόμη από τις μεγάλες επιτυχίες των πρώτων χρόνων της εγχώριας τηλεόρασης, που διασώζεται αποκλειστικά στη νοσταλγική μνήμη της μεγαλύτερης Ελλάδας. Το... σουξέ των «Πανθέων» συνοψίστηκε στο παράνομο πάθος της Μάρμως και του Κίτσου και στην ιδανική συμπλήρωση του ερωτικού τριγώνου, από τον Άγγελο Αντωνόπουλο στο ρόλο του Ανδρέα Πανθέου.

Αστροφεγγιά, Λωξάντρα και Μινόρε της Αυγής
Στην αρχή της δεκαετίας του ’80 εμφανίστηκαν δύο ακόμη σειρές, που έμειναν στην τηλεοπτική ιστορία. Η «Αστροφεγγιά» και η θρυλική «Λωξάντρα» με την Μπέτυ Βαλάση στον ομώνυμο ρόλο. Έπειτα ήρθε η «Μαντάμ Σουσού», ένα από τα πλέον επιτυχημένα ριμέικ στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκε πολύ από το τηλεοπτικό κοινό, το οποίο μιμούνταν τις εκφράσεις της Άννας Παναγιωτοπούλου, που την υποδύθηκε. Μάλιστα, η επιτυχία της σειράς οδήγησε γνωστή εταιρεία γαλακτοκομικών στο να βασίσει τη διαφήμιση ενός νέου και πρωτοποριακού για την εποχή προϊόντος, που δεν ήταν άλλο από το συσκευασμένο φρέσκο γάλα, στους χαρακτήρες της σειράς.

Με 2.500.000 κόστος ανά επεισόδιο το «Μινόρε της αυγής» με τον Αντώνη Καφετζόπουλο, αλλά και το «Ορκιστείτε παρακαλώ» ήταν οι επιτυχίες του 1982. Αποτέλεσαν τις τελευταίες σειρές που προβλήθηκαν από την ΥΕΝΕΔ πριν από τη μετονομασία της σε ΕΡΤ2 τον Νοέμβριο του 1982.
Με την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης, πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι η επιτυχία να χτυπήσει ξανά την πόρτα της ΕΡΤ. Τελικά ήρθε το 1997 μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Λιλής Ζωγράφου, που μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη. Η σειρά «Η αγάπη άργησε μια μέρα» απέσπασε 11 βραβεία στα βραβεία «Πρόσωπα» του 1997 και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό. Η νοσταλγική μουσική του Βασίλη Δημητρίου ταυτιζόταν απόλυτα με τα τοπία του Γαλαξιδίου, της Αράχωβας και της Παλλήνης, όπου και πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα. Από το 2000 και μετά ακολούθησαν κάποιες καλές παραγωγές, όπως «Τα παιδιά της Νιόβης» ή «Καρυωτάκης», αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να συγκινήσουν το τηλεοπτικό κοινό.

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
Βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», αποτελεί την παλιότερη σωζόμενη ελληνική σειρά. Ο Αλέξης Γκόλφης και η Κάτια Δανδουλάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είχαν το αποκλειστικό ενδιαφέρον των τηλεθεατών τη σεζόν 1975-1976. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο συμβολαιογράφος Τάπας και η κόρη του Μαρίνα μπήκαν στη ζωή των τηλεθεατών. «Ο συμβολαιογράφος» ήταν μια τηλεοπτική διασκευή του μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Ραγκαβή και διαδραματιζόταν στην Κεφαλλονιά.
Ο τύπος της Κυριακής tampouloukia

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια