Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γονίδιο επουλώνει τραύματα του νωτιαίου μυελού!

Η απενεργοποίηση της λειτουργίας ενός και μόνο γονιδίου μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον τους ασθενείς, που πάσχουναπό τραύματα του νωτιαίου μυελού, να αποφύγουν την παράλυση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες και για συντόμευση της χρονικής διάρκειας αποκατάστασης της ζημιάς.
Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό

 "Science Translational Medicine", έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, υπό τον Μαρκ Σίμαρντ.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα κοινό φάρμακο για το διαβήτη (glyburide) προκειμένου να απενεργοποιήσουν σε πειραματόζωα (ποντίκια και αρουραίους) το γονίδιο Abcc8, το οποίο αποτελεί τμήμα της προστατευτικής αντίδρασης του οργανισμού μετά από έναν τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.
Το γονίδιο, με τη σειρά του, ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη (Sur-1), η οποία παραδόξως καταλήγει να επιφέρει επιδείνωση της ζημιάς στα κύτταρα του νωτιαίου μυελού.
Η πρωτεΐνη χρησιμοποιεί νάτριο για να προστατεύσει τα κύτταρα από την υπερπαραγωγή ασβεστίου, που πλημμυρίζει μια τραυματισμένη περιοχή, όμως για κάποιο λόγο ο αμυντικός μηχανισμός οδηγεί σε υπερπαραγωγή του μορίου της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, με συνέπεια να εισρέει ανεξέλεγκτη ποσότητα νατρίου στα κύτταρα του νωτιαίου μυελού και να προκαλεί την καταστροφή τους.
"Κλείνοντας το διακόπτη" του γονιδίου Abcc8, που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη Sur-1, οι αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να σταματήσουν την ανωτέρω αυτό-καταστροφική διαδικασία και να βελτιώσουν έτσι αισθητά την πορεία αποκατάστασης των τραυμάτων του νωτιαίου μυελού στα πειραματόζωα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ήδη ότι και στον ανθρώπινο ιστό λαμβάνει χώρα μια παρόμοια διαδικασία καταστροφής των νευρικών κυττάρων. Έτσι, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν μελλοντικά να βοηθήσουν τους ασθενείς με τραύματα στο νωτιαίο μυελό, εκ των οποίων οι μισοί περίπου καταλήγουν παραπληγικοί.
Ένα δυνατό κτύπημα στη σπονδυλική στήλη, μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα ή μετακίνηση των οστών, με πιθανή συνέπεια τη συμπίεση και καταστροφή νευρώνων του νωτιαίου μυελού, ο οποίος στέλνει και λαμβάνει σήματα από τον εγκέφαλο.
Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, θα χρειαστούν χρόνια ακόμα ερευνών και κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, μέχρι να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα φάρμακο που θα εξουδετερώνει το γονίδιο Abcc8 και θα μειώνει έτσι σημαντικά την αιμορραγία και την καταστροφή του νευρικού ιστού μετά τον τραυματισμό. Τα δικαιώματα της νέας τεχνικής έχει αγοράσει η φαρμακευτική εταιρία Remedy, με την οποία συνεργάζεται ο Σίμαρντ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια