Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τέλος στις χημειοθεραπείες

Μετά από πολλές δεκαετίες κατά τις οποίες η αντιμετώπιση του καρκίνου γινόταν με θεραπείες που ήταν κοινές για όλους, οι γιατροί έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν νέα «εργαλεία» τα οποία τους βοηθούν να αποφασίζουν πότε οι ασθενείς τους μπορούν να προσπεράσουν τις χημειοθεραπείες ή άλλες σκληρές θεραπείες.
«Αυτό που συμβαίνει είναι.... 

ένας συνδυασμός νέας τεχνολογίας και πιο στοχευμένων φαρμάκων για τον καρκίνο. Η προσέγγιση των μεγάλων και καθόλου συγκεκριμένων θεραπειών έχει δοκιμαστεί. Και διαπιστώσαμε ότι η χημειοθεραπεία που κάνουμε στους ασθενείς δεν τους θεραπεύει απαραιτήτως» τόνισε η δρ Sandra Swain, πρόεδρο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (American Society of Clinical Oncology – ASCO),

Τα φάρμακα της κλασικής χημειοθεραπείας επηρεάζουν ολόκληρο το σύστημα πολλαπλασιασμού των κυττάρων του οργανισμού, προκαλώντας έντονες παρενέργειες, όπως κόπωση και απώλεια μαλλιών.

Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης του ανθρώπινου γονιδιώματος το 2003, οι επιστήμονες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά το ξεκλείδωμα της γενετικής βάσης μιας σειράς ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Το γεγονός αυτό έχει ανοίξει τον δρόμο για τους γενετικούς ελέγχους, καθώς και για την ανάπτυξη φαρμάκων που μπλοκάρουν συγκεκριμένες «οδούς» που χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν.
Αυτά τα «στοχευμένα» φάρμακα συχνά αποκλείουν τη χρήση χημειοθεραπείας, ενώ το πρώτο που κυκλοφόρησε χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της λευχαιμίας.

Η προσέγγιση αυτή θα είναι ένα από τα βασικότερα θέματα του συνεδρίου της ASCO που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου στο Σικάγο και στο οποίο θα παρουσιαστούν πολλές νέες εξελίξεις και στοιχεία για τον τομέα της ογκολογίας.

Τα παραπάνω ισχύουν και για πολλούς ακόμη τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη, μια κοινή μορφή του οποίου μπορεί σύμφωνα με τελευταίες έρευνες να ξεπεραστεί με χειρουργική επέμβαση και χωρίς χημειοθεραπεία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δρ James Mohler, επικεφαλής του τμήματος ουρολογίας στο Ινστιτούτου για τον Καρκίνο Rosewell Park στο Μπάφαλο της Ν. Υόρκης, με λίγα λόγια οι επιστήμονες επαναπροσδιορίζουν το μέγεθος της σωστής θεραπείας, ώστε να είναι αποτελεσματική σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν σε θεραπείες λιγότερο τοξικές, οι οποίες θα είναι ακόμη πιο ωφέλιμες για τους νέους σε ηλικία ασθενείς, που θα έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους μετά την αντιμετώπιση του πρώτου καρκίνου.
Reuters
Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος: ιατρικό κατεστημένο και φαρμακευτικές εταιρείες εξαπατούν το κοινό


ΣΧΟΛΙΑ

2 Σχόλια

  1. Καλοφωτισμένη όσοι ασχολούνται με την πρόληψη και θεραπεία κάθε είδους κακοηθείας θεωρό ότι είναι κρίμα και άδικο σε όποιον του κακοτύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλοφωτισμένη όσοι ασχολούνται με την πρόληψη και θεραπεία κάθε είδους κακοηθείας θεωρό ότι είναι κρίμα και άδικο σε όποιον του κακοτύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή