Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νερό για αδυνάτισμα

Πας διακοπές κι επιστρέφεις με επιπλέον εμπειρίες, αλλά κι επιπλέον κιλά, τα οποία κάθε χρόνο είναι ολοένα και πιο δύσκολο να χάσεις.
Υπάρχει άλλη λύση εκτός από αυτήν της λιμοκτονίας κατά τη διάρκεια των διακοπών;

Το νερό.
Είναι γνωστό ότι η αίσθηση της πείνας και η ανάγκη τού να.....

αισθάνεσαι χορτασμένος είναι αυτό που σε κάνει να παίρνεις επικίνδυνες διατροφικές αποφάσεις στη διάρκεια των διακοπών.
Η λύση βρίσκεται στο πολυτιμότερο αγαθό που έχει να προσφέρει η φύση.
Το σώμα αποτελείται περίπου κατά 50%-70% από νερό.
Δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό και γι' αυτόν το λόγο χρειάζεται να το αναπληρώνεις συνεχώς. Το νερό λαμβάνει μέρος σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και γι' αυτό είναι τόσο απαραίτητο. Εχει, όμως, κι άλλο ένα χαρακτηριστικό που σου κόβει την πείνα: δίνει όγκο στα φαγητά.
Οσο πιο ογκώδης είναι η τροφή τόσο πιο πολύ χορταίνεις. Επιπλέον, οι τροφές που περιέχουν πολύ νερό, κατά κανόνα περιέχουν λίγες θερμίδες.
Οπότε, και χορταίνεις, και δεν καταναλώνεις και πολλές θερμίδες.
Ερευνες έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και μικρότερη περιφέρεια μέσης - αυτό δηλαδή που χρειάζεσαι στις φετινές διακοπές σου.
Φέτος λοιπόν μην πάρεις μαζί σου στις διακοπές τη λίστα με τους απαγορευμένους καρπούς, αρκεί να καταναλώνεις μπόλικο νερό μέσω τροφών και ποτών. Με αυτήν τη στρατηγική μπορεί και να γυρίσεις από τις διακοπές με μερικά κιλά λιγότερα.
Πιες νερό με φαγητό
Ξέχνα το μύθο που λέει ότι δεν πρέπει να πίνεις πολλά υγρά όταν τρως. Ενα δυο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα όχι μόνο θα ενυδατώσουν τον οργανισμό σου, αλλά θα σε βοηθήσουν να φας λιγότερο, γιατί θα σου δώσουν την αίσθηση κορεσμού. Αμερικανική έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν 2 ποτήρια νερό 30' πριν φάνε κατανάλωσαν 10% λιγότερες θερμίδες στο γεύμα. Ξεκίνα λοιπόν με νερό κι αν θες να καταναλώσεις κάποιο άλλο ρόφημα, όπως κρασί ή μπύρα, πιες το αφού έχεις ξεδιψάσει με νερό.
Ασυνήθιστοι ύποπτοι
Δεν είναι μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν πολύ νερό. Είναι τα ζυμαρικά, το ρύζι, αλλά κι άλλες αμυλώδεις τροφές, όπως το κουσκούς και τα δημητριακά. Οταν μαγειρεύονται σε βραστό νερό οι κόκκοι αμύλου, απορροφούν το νερό, το οποίο τους μαλακώνει, τους φουσκώνει και τους αυξάνει σε όγκο. Στη συνέχεια, αυτό προκαλεί μέχρι κι εξαπλάσια αύξηση της περιεκτικότητάς τους σε νερό. Ετσι, ο όγκος θα προκαλέσει μεγαλύτερο κορεσμό.
Μπριζολάκια στην πισίνα
Το ψήσιμο ή το μαγείρεμα του κρέατος προκαλεί μικρή απώλεια νερού. Το κρέας είναι πλούσιο σε νερό κι ένα μέρος του συντηρείται σε ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών. Οταν όμως θερμαίνεις αυτές τις πρωτεΐνες, τότε αυτές πήζουν και η υγρασία πιέζεται έξω από το κρέας. Το μαγείρεμα του κρέατος μπορεί να προκαλέσει απώλεια 20%-30% των υγρών. Αν έχεις μία μπριζόλα 120 γραμμαρίων που περιέχει περίπου 60 γραμμάρια νερό, μετά το ψήσιμο θα περιέχει 45 γραμμάρια νερού.
Νερό σε συσκευασία φρούτου
Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά περιέχουν πάνω από 80% νερό, με κάποια από αυτά να φτάνουν και το 95%-96%. Επιπλέον, δεν χάνουν τα υγρά τους ακόμα κι όταν μαγειρεύονται. Τα ψητά λαχανικά αλλά και τα λαδερά ή πιάτα της κατσαρόλας είναι καλές επιλογές. Μεγάλος αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών είναι πιο αδύνατα. Μην ξεχνάς λοιπόν τα νόστιμα φρούτα και λαχανικά, που σου προσφέρουν οι καλοκαιρινοί μήνες.
Ξεδίψασε με γάλα
Το γάλα αποτελείται από 85%-90% νερό, το γιαούρτι από περίπου 85%, ενώ μερικά μαλακά τυριά, όπως το κότατζ, το ανθότυρο, η μοτσαρέλα και το τυρί Φιλαδέλφεια, είναι κατά 60%-70% νερό. Το παγωτό επίσης είναι καλή πηγή νερού: το κανονικό έχει 60% νερό και η γρανίτα περίπου 80%.
Φέρε τις διακοπές στα νερά σου
Πρωινό
Ξεκίνα το πρωινό σου, όπως και κάθε γεύμα, με 1-2 ποτήρια νερό. Αν έχεις πιει αρκετά το χθεσινό βράδυ, πιες 3 ποτήρια. Αν είσαι σε μπουφέ, ξεκίνα πρώτα με τροφές πλούσιες σε νερό, έτσι ώστε να σε χορτάσουν και μετά να διαλέξεις τροφές πιο συμπυκνωμένες (και πιο πλούσιες σε θερμίδες).
* Μία καλή σειρά είναι 1 φρούτο, 1 γιαούρτι με λίγα δημητριακά και μετά 1 αυγό και 2 κομμάτια μπέικον.
* Μία εναλλακτική σειρά: 1 μπολ δημητριακά (ολικής αλέσεως) με γάλα κι 1 φρούτο ψιλοκομμένο. Μετά φάε 1 φέτα ψωμί με μέλι ή 1-2 μίνι κρουασάν.
* Αν δεν έχεις χρόνο, δοκίμασε 1 σοκολατούχο γάλα κι 1 τοστ με ζαμπόν-τυρί.
Μεσημεριανό
* Ξεκίνα πρώτα με νερό. Φάε μία χωριάτικη σαλάτα χωρίς φέτα, τζατζίκι και χόρτα με λεμόνι και λάδι. Μετά, αν πεινάς ακόμη, παράγγειλε κρέας, όπως μπριζόλα ή μπιφτέκια με λαχανικά στη σχάρα ή κάποιο άλλο λαχανικό.
* Ενα πιάτο μακαρόνια με κιμά ή κόκκινη σάλτσα ή πέστο.
* Αν πιεις κρασί, ούζο ή μπύρα, κάν' το αφότου έχεις πιει νερό κι έχεις φάει τα πρώτα πιάτα.
Βραδινό
* Φάε 1 φρούτο και πιες 1-2 ποτήρια νερό πριν πας να φας. Μετά μπορείς να διαλέξεις πίτσα με όσο πιο πολλά λαχανικά γίνεται. Καλές επιλογές είναι με μανιτάρια, πιπεριές, επιπλέον φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και καυτερές πιπεριές. Πες όχι στο επιπλέον τυρί και αλλαντικά.
* Ενα σάντουιτς σε μπαγκέτα ολικής αλέσεως με τυρί Φιλαδέλφεια, γαλοπούλα και όσο περισσότερα λαχανικά χωρέσουν, όπως μαρούλι, ντομάτα και κρεμμύδι.
Σνακ
Τα σνακ, καλό είναι να αποτελούνται από φρούτα, αλλά αν θες κάτι γλυκό, ένα μικρό παγωτό, γρανίτα ή κρέμες -όπως κρέμα καραμελέ ή ρυζόγαλο- είναι καλή λύση, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε νερό.
Απόφυγε γλυκά, όπως κέικ, αλλά και αλμυρά, όπως πατατάκια, που έχουν ελάχιστα υγρά.
 minimarkettrikalon 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια