Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φυτέψετε μυρωδικά σε γλάστρες

Θεωρούμε αυτονόητο ότι κάθε ελληνικό σπίτι πρέπει να έχει τα δικά του μυρωδικά στην κουζίνα του.
Αρκετοί νομίζουν ότι είναι κάτι δύσκολο που απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις.
Λάθος!
Μέσα στα επόμενα βήματα θα μάθετε πώς να καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι σας τα δικά σας μυρωδικά εύκολα και γρήγορα! Όχι μόνο θα είναι πάντα εύκολο να τα προσθέσετε στο φαγητό σας, αλλά θα ξέρετε με σιγουριά ότι είναι ΑΓΝΑ!!!
Ας ξεκινήσουμε με το σέλινο. Δεν έχει κάποια διαφορά από τα υπόλοιπα (άνηθο, μαiντανό, σέλινο, κόλιανδρο, μάραθο), που τα εντάσσω στην ίδια κατηγορία φροντίδας.
Γλάστρα:
Επέλεξα μία γλάστρα μεσαίου μεγέθους, για να μπορεί να φιλοξενείται άνετα κοντά στην κουζίνα. Με μόλις 1.5 λίτρο χωρητικότητας (15 εκ. διάμετρο και 13 εκ. ύψος) είναι αρκετή για να μεγαλώσουν τα αρωματικά μας.
Χώμα:
Καλό θα ήταν να επιλέξετε κάποια τύρφη μαζί με κάποιο φυσικό κομπόστ και να το αναμείξετε με χώμα γης. Προτιμήστε χώματα χωρίς λιπάσματα ή βοηθητικούς παράγοντες. Εγώ έκανα την πρόσμειξη 1 κοκκινόχωμα προς 3 τύρφη με κομπόστ.
Φύτευση:
Αφού γεμίσουμε το 1/3 της γλάστρας με χώμα τοποθετούμε το φυτό και γεμίζουμε περιμετρικά με

χώμα πιέζοντας με τα δάχτυλά μας, για να σφίξει γύρω από το φυτό.
Θέση στο μπαλκόνι:
Η θέση που θα επιλέξετε πρέπει να προσφέρει στη γλάστρα σας άπλετο ήλιο, αλλά και κάποιες ώρες σκιάς, (αναλογία 80% ήλιο και 20% σκιά).  Όσο καλοκαιριάζει και η θερμοκρασία ανεβαίνει, για να αποφεύγετε το συνεχόμενο πότισμα και το τσουριφλισμένο φύλλωμα, η αναλογία θα πρέπει να αλλάζει στο 50/50
Πότισμα:
Όσον αφορά το νερό των αρωματικών σας, αν οι μέρες είναι κρύες τότε περιορίστε το σε 2 - 3 φορές την εβδομάδα. Τις πιο ζεστές μέρες θα δείτε ότι θα γίνονται πιο απαιτητικά σε πότισμα.
Λίπανση:
Βάζοντας κάποιο κομπόστ μέσα στο χώμα τα φυτά σας δεν θα χρειάζονται άμεση λίπανση. Αν δεν βάλατε κάποιο κομπόστ, θα πρέπει να λιπαίνετε από τον πρώτο καιρό. Αυτό μπορεί να γίνει με κάποιο οργανικό λίπασμα σε κοκκώδη μορφή ή υγρή.
Φυτοπροστασία :
Δεν είναι φυτά που είναι επιρρεπή σε κάτι συγκεκριμένο.
Εποχές φύτευσης:
Φθινόπωρο, Χειμώνα
Συγκομιδή: 
Τα φυτά αυτού του είδους δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που πρέπει να περιμένουμε, για να τα γευτούμε στο φαγητό. Τα θέλουμε τρυφερά και μαλακά και αυτό το καταφέρνουμε με έναν απλό τρόπο.
Κάθε φορά που τα χρειαζόμαστε φροντίζουμε να μην κόβουμε όλο το φυτό αλλά τα εξωτερικά περιμετρικά φύλλα. Με αυτόν τον τρόπο παίρνουμε τα ώριμα μέρη του φυλλώματος, αλλά βοηθάμε και το φυτό να δυναμώσει, με αποτέλεσμα να φουντώνει περισσότερο...
www.naturanrg.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια