Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γυαλιά Ηλίου: must wear



Είναι ένα απαραίτητο "αξεσουάρ" για τις εμφανίσεις μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όχι μόνο για το στιλ που προσδίδουν, αλλά και για την προστασία που παρέχουν.
Οι ειδικοί είναι σαφείς:
η μακροχρόνια ή/και έντονη έκθεση στον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία UVA,UVB έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλεί από απλές ενοχλήσεις στα μάτια (τσούξιμο, κοκκίνισμα, ελαφρύ πόνο) έως σοβαρές παθήσεις, που είναι....

 δυνατό να οδηγήσουν σε σοβαρές διαταραχές της όρασης (πχ. εκφύλιση της ωχράς κηλίδας) αλλά και όγκο στον επιπεφυκότα ή στο δέρμα των βλεφάρων.
Με βάση τα παραπάνω, τα γυαλιά ηλίου αποτελούν "must"για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά.

* Πώς θα τα επιλέξετε
Αν και στις μέρες μας έχουν καθιερωθεί κατά κάποιο τρόπο ως αξεσουάρ, τα γυαλιά ηλίου ουσιαστικά αποτελούν μέσο προστασίας των ματιών, γι αυτό και πρέπει να προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες (UVA,UVB).
Για να είναι κανείς σίγουρος ότι του παρέχουν την απαραίτητη προστασία, υπάρχει ειδική σήμανση που τα συνοδεύει είτε σαν αυτοκόλλητο είτε σαν ξεχωριστό ενημερωτικό μικρό φυλλάδιο. Για το λόγο αυτόν, πριν από την αγορά τους πρέπει να ελέγχεται αν πάνω στο φακό υπάρχει αυτοκόλλητο με την ένδειξη UVA,UVB, η οποία εγγυάται και την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Σε περίπτωση που τα γυαλιά δεν παρέχουν αυτήν την προστασία είναι επικίνδυνα, γιατί λόγω της σκουρότητας του φακού διαστέλλεται η κόρη και περνάει περισσότερο φως, κάτι το οποίο με την πάροδο του χρόνου είναι ακόμα πιο βλαβερό.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να προμηθευόμαστε τα γυαλιά από καταστήματα οπτικών με ευθύνη απέναντι στον πελάτη και σε καμία περίπτωση από πλανόδιους και μικροπωλητές.

* Τα είδη των φακών.
Οι φακοί επιλέγονται κυρίως με βάση τις δραστηριότητες με τις οποίες καταπιάνετε κάθε άτομο.
Πολωτικοί.
Ύστερα από μελετημένη επιλογή μπορούν να προσφέρουν βελτίωση της ποιότητας της όρασης, μόνο όμως σε ορισμένες δραστηριότητες (πχ ψάρεμα). Γι αυτό και χρειάζεται μια καλή περιγραφή των αναγκών του καθένα στον οπτικό ή τον οφθαλμίατρο ώστε να συνταγογραφηθούν οι πολωτικοί φακοί.
Ενδείκνυνται για ήπιες δραστηριότητες, κατά τις οποίες η σχέση μας με τον ήλιο δεν αλλάζει σημαντικά, γι αυτό και δεν θεωρούνται ιδανικοί για την οδήγηση.


Φωτογραμικοί
Σκουραίνουν μόνο όταν υπάρχει ηλιακό φως, γι αυτό και είναι μια καλή λύση για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης (πχ μυωπία) και θέλουν να χρησιμοποιούν ένα μόνο ζευγάρι για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Η αλλαγή του χρώματος ωστόσο δεν είναι τόσο αποτελεσματική κατά την οδήγηση. Και εδώ η συζήτηση με τον οπτικό ή τον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη για τη σωστή επιλογή.

* Safe & stylish.
Εκτός από το να είναι trendy και να ταιριάζουν στο πρόσωπό μας, το σχήμα των γυαλιών πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να καλύπτει όλο το μάτι και να αφήνει όσο το δυνατόν λιγότερο φως να φτάσει σε αυτό από το πλάι.Για καλή μας τύχη την οδηγία αυτήν έχει ακολουθήσει και η τάση της μόδας, που μας επιτρέπει να είμαστε και stylish και ασφαλείς.
Ένα ελαφρύ και άνετο γυαλί είναι ιδανικό ώστε να μη μας κουράζει, ενώ η σκουρότητα του φακού δεν είναι ενδεικτική για την προστασία που παρέχει.

* Know how.
Σας φαίνεται αστείο όταν βλέπετε κάποιους να φορούν γυαλιά ηλίου με συννεφιά ή σε σκιά; Κι όμως, η επιστήμη είναι με το μέρος τους.
Παρόλο που θεωρητικά θα έπρεπε κανείς να φορά γυαλιά όποτε υπάρχει ήλιος (καθ όλη τη διάρκεια του έτους), οι καλοκαιρινές ώρες από τις 10:00 π.μ. έως τις 4:00 μ.μ. είναι οι πιο επικίνδυνες, γι αυτό και αυτές τις ώρες καλό είναι τα γυαλιά ηλίου να χρησιμοποιούνται και στη σκιά.

Απαραίτητη είναι η χρήση τους σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως το solarium, η υπαίθρια εργασία (αγρότες, εργάτες οικοδομών, ψαράδες, ναυαγοσώστες κλπ), τα σπορ (σκι στο χιόνι και θαλάσσιο, ιστιοπλοΐα, γκολφ κλπ), ενώ σε περιβάλλον με χιόνι, άμμο ή λευκές επιφάνειες που αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία πρέπει να χρησιμοποιούνται τα γυαλιά ακόμα και όταν υπάρχει ελαφρά συννεφιά.
Έφη Τσιβίκα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια