Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ηπειρώτικη μαγεία!

Σαράντα έξι (46) υπέροχα χωριά, σκαρφαλωμένα στα βουνά των Ιωαννίνων, τα Ζαγοροχώρια εντυπωσιάζουν με τη φυσική ομορφιά τους, αλλά και με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους!
Η πέτρα και το ξύλο είναι τα κύρια υλικά από τα οποία φτιάχνονται ακόμη και σήμερα τα σπίτια.
Τα περισσότερα χωριά στο Ζαγόρι είναι.....

χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακοί οικισμοί.
Σίγουρα ο καθένας εκεί βρίσκει ότι ζητάει.
Χωριά με ζωή η με ηρεμία, χωριά με απίστευτη θέα ή χωριά μέσα στο δάσος. Δάση αλλά και ξερές κορυφές, πεντακάθαρα ποτάμια, όπως ο Βοϊδομάτης, αλλά και αλπικές λίμνες, όπως οι Δρακόλιμνες. Όλα τα χωριά είναι καταπράσινα, με επιβλητικά φαράγγια και αποτελούν ιδανικό προορισμό για όλο το χρόνο.
Το Ζαγόρι χωρίζεται στο δυτικό, ανατολικό και κεντρικό τμήμα.
Το δυτικό Ζαγόρι περιλαμβάνει ορισμένα από τα δημοφιλέστερα, και ίσως ομορφότερα, χωριά της περιοχής.  
Το Πάπιγκο, η Αρίστη, ο Βίκος, ο Άγιος Μηνάς και το Μεσοβούνι έχουν αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές που τα επισκέπτονται κάθε χρόνο, για να απολαύσουν τη μοναδική αρχιτεκτονική, να περπατήσουν στα λιθόστρωτα σοκάκια και να αισθανθούν κοντά στη φύση.
Ο ποταμός Βοϊδομάτης αποτελεί ένα από τα μαγευτικά τοπία της περιοχής.
Τα καταγάλανα νερά του έχουν θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου όλο το χρόνο, οπότε ακόμα και την καλοκαιρινή περίοδο χρειάζεται τόλμη για να βουτήξει κανείς εκεί.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Βοϊδομάτης είναι ένα από τα ελάχιστα ποτάμια με πόσιμο νερό. Οπότε φανταστείτε τη διαύγεια.
Το ανατολικό Ζαγόρι μπορεί να είναι λιγότερο δημοφιλές, αλλά είναι εξίσου γοητευτικό και εντυπωσιάζει με την αγνότητά του. Εδώ η περιοχή δεν έχει αναπτυχθεί τόσο τουριστικά, αλλά αξίζει σίγουρα την προσοχή σας, λόγω της φυσικής ομορφιάς και της παράδοσης της.
Πάμε, όμως τώρα στο κεντρικό Ζαγόρι, το οποίο περιλαμβάνει τα χωριά Βίτσα, Μονοδένδρι, Κήπους, Δίλοφο, Κουκούλι, Τσεπέλοβο κ.α.
Δύο από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής, η Βίτσα και το Μονοδένδρι, αποτελούν και τα σημεία απ όπου ξεκινούν τα μονοπάτια, που θα σας οδηγήσουν στο φαράγγι του Βίκου.
Το φαράγγι αποτελεί , μαζί με τον Βοϊδομάτη τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου.
Η πλούσια βλάστηση, τα σπάνια είδη ζώων και πουλιών που φιλοξενεί σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.
Παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά, ιστορικά κτίσματα, λιθόκτιστα καλντερίμια που καταλήγουν σε γραφικές πλατείες, πέτρινες και μαρμάρινες βρύσες με κρυστάλλινο νερό, απίστευτη θέα στις καταπράσινες πλαγιές και στο φαράγγι του Βίκου θα σας δελεάσουν να κάνετε μια στάση για να τα θαυμάσετε.
Καλό θα ήταν επίσης να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο Αγαπίου Τόλη, στους Κήπους, το Μουσείο Παραδοσιακών Ασχολιών, στον Ελαφότοπο, και τη Βιβλιοθήκη της Πασχαλείου Σχολής, στο Καπέσοβο, όπου φυλάσσεται ένα από τα δεκατρία σωζόμενα αντίγραφα της Ελληνικής Χάρτας του Ρήγα Φεραίου.
Δυστυχώς, όμως, τα Ζαγοροχώρια δεν αποτελούν τον ιδανικό προορισμό για Σαββατοκύριακο γιατί δεν θα προλάβετε να ανακαλύψετε και να θαυμάσετε την ομορφιά τους.
Χρειάζονται αρκετές ημέρες για να εκπλαγείτε ευχάριστα από τις φυσικές ομορφιές τους.
Μαρίας Φραγκάκη-AGENTA

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια