Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μύθοι και Πραγματικότητα

Ασπαζόμενος τις απόψεις του Ελληνάρα πατέρα της Nia Vardalos στο My Big Fat Greek Wedding περί ελληνικότητας των πάντων, θα σας αποδείξω ότι, εκτός από το κιμονό, υπάρχουν ελληνικές καταβολές σε όλους σχεδόν τους τομείς της Ιατρικής (!).

Οι Αμαζόνες, φημισμένη πολεμική φυλή της αρχαίας Καππαδοκίας, αποκλειστικά αποτελούμενη από γυναίκες, κατάφεραν να μας κρύψουν καλά το μεγάλο μυστικό τους....
Γνωρίζουμε ότι είχαν μόνο ένα στήθος, το αριστερό, διότι το δεξί το θυσίαζαν για χάρη της καλύτερης εφαρμογής των τόξων τους στη μάχη.
Αυτό που δε γνωρίζετε, είναι ότι η μαστεκτομή αυτή ήταν η ριζική λύση στα καρκινώματα του μαστού από την εποχή εκείνη.
Οι γυναίκες, λοιπόν, που έμεναν μονόστηθες,
σαφώς κοινωνικά αποκλεισμένες, αποφάσισαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στα φαλλοκρατικά συμπλέγματα ιδρύοντας μια πολεμική φυλή και ανακαλύπτοντας νέα ενδιαφέροντα (π.χ. trendy περιζήτητα αξεσουάρ τύπου ζώνης, gala με τον Hercules κ.α.). Τα ποσοστά σήμερα για τις νεοπλασματικές εξεργασίες του μαστού έχουν σίγουρα αλλάξει και αφορούν 1 στις 12 γυναίκες. Σε πολλές περιπτώσεις, η μαστεκτομή, παρ'όλη την πρόοδο της Χειρουργικής, φαντάζει ως η μόνη λύση στο πρόβλημα και τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα αφορούν πάνω από το 80 % των γυναικών αυτών. Ευτυχώς, ακόμη, με τις καμπάνιες που διοργανώνονται από σχετικούς φορείς και μέσω των διασημοτήτων, το θέμα κρατιέται σταθερά στην επικαιρότητα.

Οι Κύκλωπες, οι γνωστοί γιγαντόσωμοι μονόφθαλμοι της αρχαιότητας, έχουν κι αυτοί το δικό τους μυστικό καλά κρυμμένο στην Ιστορία. Φέρονται να έχουν χτίσει τα ομώνυμα τείχη στις Μυκήνες, αλλά μάλλον αυτό είναι ψέμα (ενώ όλα τα άλλα... π.χ. η Θήβα χτίστηκε με το παίξιμο λύρας). Πραγματικότητα, όμως, είναι ότι υπήρξαν κοινωνικά ανένταχτοι. Παραδείγματος χάριν, δε μπόρεσαν ποτέ να στεριώσουν σπιτικό με κάποια σοβαρή δεσποινίδα, αφού οι κατά καιρούς σχέσεις τους πίστευαν ότι "κλείνουν το μάτι" σε ό,τι θηλυκό κυκλοφορεί. Και η απορία: αφού ήταν αδέρφια, λέτε το θέμα να ήταν γενετικής φύσης? Σήμερα, η αποφυγή εμβρυοτοξικών ουσιών και φαρμάκων και η προγεννητική διάγνωση βγάζουν τους γονείς από τη δύσκολη αυτή θέση και τα ποσοστά των μονόφθαλμων παιδιών είναι μετρήσιμα μεγάθη μόνο σε
ελάχιστες αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο Προμηθέας φέρεται να έκλεψε τη φωτιά από τους Ολύμπιους Θεούς, αλλά επειδή ο Θεός (ο δικός μας) αγαπά τον κλέφτη, αλλά αγαπά και το νοικοκύρη, ο Δίας φρόντισε τον Τιτάνα με ένα διόλου ευχάριστο μαρτύριο. Εκεί, λοιπόν, που τον δέσανε στον Καύκασο, ερχόταν κάθε πρωί ένας αετός και αντί για καλημέρα, του καταβρόσχθιζε ό,τι πιο εκλεκτό, το συκωτάκι του. Αλλά φαίνεται ότι έχουν γνώσιν οι φύλακες, αφού το μαρτύριο στηριζόταν στο μεγάλο ρυθμό αναγεννητικότητας του ήπατος (τακτική γνωστή και από το κυκλικό μαρτύριο του Σισύφου). Σήμερα, έχει επιτευχθεί μέχρι και 80 % αναγέννηση του ήπατος μετά από μεταμόσχευση!
Η Αφροδίτη ήταν γνωστή ως η θεά του έρωτα και της ηδονής. Ο Ησίοδος στη Θεογονία αναφέρει ότι γεννήθηκε από τον αφρό που σχηματίστηκε στη θάλασσα, όταν ο Κρόνος πέταξε εκεί τα απόκρυφα μέρη του πατέρα του, Ουρανού (γνωστός και από το ομώνυμο τραγούδι που ερμήνευσε η lady Άντζελα). Ποιητικότερος δε, είναι ο μύθος που παρουσιάζει την Αφροδίτη να αναδύεται μέσα από τη θάλασσα ξαπλωμένη σε ένα κοχύλι και να βγαίνει στις ακτές της Κύπρου ολόγυμνη. Το ιατρικό απόρρητο λειτούργησε καλά ακόμα μια φορά. Ο Δίας, ως πρώτος δωρητής σπέρματος (πριν ακόμα και από τον άτακτο "πλανητάρχη" Κλίντον), ήταν μάλλον αυτόπτης μάρτυρας στην πρώτη εφαρμογή των τεχνικών της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ίσως και της επιλογής των επιθυμητών χαρακτηριστικών του γόνου του -κοτζάμ Αφροδίτη έβγαλε και μάλιστα πριν γυριστεί το Gattaca. Το πόσο δε προχωρημένοι ήταν οι μαιευτήρες της εποχής, φαίνεται από το ότι η γέννα έγινε στο νερό...
Ο Ερμής, ιδρυτής των αρχαίων ΕΛ.ΤΑ. και εμπνευστής της γνωστής καμπάνιας του Red Bull, υπήρξε γιος του Δία και της Μαίας.
Από τότε οι νοσοκόμες θεωρούνταν σέξυ και γκαμισάμπλ.
Οι Κένταυροι, μυθολογικά τέρατα, κατά το ήμισυ άνθρωποι και κατά το άλλο μισό άλογα, κατοικούσαν στο Πήλιο και προέκυψαν από τον κτηνοβάτη Ιξίωνα (άνθρωπο 100 %), όταν προσπάθησε να βιάσει την Ήρα, ως τιμωρία από το Δία (μα τι πιστός άντρας). Η ουσία είναι ότι η φυσική επιλογή του Lamarck δεν έπιασε τόπο και από τότε ζευγάρωναν μόνο με φοράδες (βλ. "Αυτή η φοράδα η φιλενάδα σου τα φταίει όλα" = Κένταυρος το παιδάκι + Τάρανδος η γυναι-Κούλα). Η εικόνα τους, βέβαια, θυμίζει κάπως τα νέα επιτεύγματα της Γενετικής και της βιομηχανίας ανθρωπίνων οργάνων, όπου βλέπουμε ποντικάκια με ανθρώπινα αυτιά, χέρια, πόδια κ.τ.λ. Λέτε?
Ο Προκρούστης, ως ο πρώτος πλαστικός χειρούργος, εφάρμοζε (ΟΚ, ίσως με λίγη απειρία και χωρίς χρήση καλής πειθούς) τις τεχνικές του αφιλοκερδώς κάπου στις όχθες του Κηφισού. Αυτό που ξέρουμε έιναι ότι τοποθετούσε τους περαστικούς σε ένα κρεβάτι (από εδώ και η καταβολή της έκφρασης "κρεβάτι του πόνου") και αν περίσσευαν μέλη τα έκοβε, ενώ αν δεν έφταναν, τα τραβούσε μέχρι να εξαρθρωθούν. Και όλα αυτά, για να προσεγγίζουν μάλλον σε κάποια πρότυπα αναλογιών (Θέλω το στήθος της Αντιγόνης, φτιάξε μου τη μύτη της Μήδειας, κάνε μου λακάκια σαν του Δημοσθένη). Αυτό που δεν έχει επιβεβαιωθεί είναι η σχέση του με γνωστή Μούσα της εποχής...
Κλείνοντας, δε θα πρέπει να ξεχάσουμε την Πυθία που έδινε χρησμούς κάνοντας χρήση απαγορευμένων ουσιών τύπου τσιγαριλικιού δάφνης και που φαίνεται να ζει αποκλεισμένη λόγω αυτής της της έξης κάπου στους Δελφούς. Σήμερα, το 6,8 % των συνομηλίκων μας (λέγε με τριαντάρη) χρειάζεται βοήθεια και όχι χρησμούς πάνω στο θέμα των ναρκωτικών και των κουμπιών.
Και, λοιπόν, ερωτώ: Λογικό να γίνουν οι Διόσκουροι, Κάστωρ και Πολυδεύκης άστρα και να πετάξουν στον ουρανό? Μάλλον τα UFOs είναι Α.Τ.Ι.Α. και μάλιστα όχι τόσο άγνωστης ταυτότητας, αφού φαίνεται να έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις από τότε ως τώρα γύρω μας (στη δουλειά μόνο έχω 3).  
Λογικό ο Τάλως να υπάρχει στα αρχαία μας βιβλία και να γίνεται ταινία ως Iron Man, Robocop ή Transformers από το Hollywood? Τα δικαιώματά μας πίσω!
my-greece

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια