Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Λαγκάδια Αρκαδίας

Χτισμένα σε υψόμετρο 900 μέτρων, τα ιστορικά Λαγκάδια είναι μια γραφική κωμόπολη με πέτρινα, εντυπωσιακά σπίτια, σκαρφαλωμένα αμφιθεατρικά σε απότομη πλαγιά.
Το "κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου", όπως αποκαλούν τα Λαγκάδια οι ντόπιοι, είναι χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά του Μαίναλου, μέσα σε πλούσια καταπράσινη βλάστηση, πάνω από μια απότομη και βαθιά ρεματιά με κλίση 70% γεμάτη....

καρυδιές, πλατάνια και με τρεχούμενα νερά.
Τα σπίτια είναι χτισμένα στην πλαγιά αμφιθεατρικά και κοιτάζουν τη ρεματιά. Πολλά από αυτά έχουν από τη μια πλευρά του δρόμου έναν όροφο, ενώ από την άλλη τρεις.
Η κεντρική πλατεία του χωριού, με τα καφενεία και τα εστιατόρια, στέκει ακριβώς στο χείλος της ρεματιάς και είναι γεμάτη από πλατάνια.
Από τη ρεματιά αυτή ξεκινά το απόκρημνο φαράγγι (το Λαγκαδινό ρέμα), όπου κυλά το Λαγκαδινό ποτάμι του Τουθόα, το οποίο διασχίζει ένα μεγάλο τμήμα της Γορτυνίας και ανάμεσα από δασωμένες πλαγιές καταλήγει στον ποταμό Λάδωνα.
Το πάνω μέρος του χωριού, ο πάνω "μαχαλάς" δηλαδή, είναι μοναδικός σε γραφικότητα και έχει υπέροχη θέα.
Το χωριό μοιάζει να κρέμεται κυριολεκτικά πάνω από το άγριο φαράγγι του ποταμού Τουθόα.
Σε κάθε γωνία βλέπουμε ατόφια τη δουλειά των φημισμένων Λαγκαδινών χτιστών, αρχιτεκτόνων και μαστόρων της πέτρας.
Πολλά πράγματα αξίζει να δει κανείς στα Λαγκάδια, αλλά το ίδιο το χωριό με τα υπέροχα κτίσματά του και η γύρω περιοχή είναι το κυριότερο αξιοθέατο.
Ο οικισμός έχει κριθεί παραδοσιακός διατηρητέος.
Επιβλητικά πετρόκτιστα αρχοντικά, καλντερίμια δουλεμένα με πολλή τέχνη, εκκλησίες, σχολεία, ερείπια παλιών οχυρώσεων, βρύσες, γεφύρια, εξωκλήσια, θα σας συναρπάσουν και σίγουρα θα σας προκαλέσουν να ανακαλύψετε την αύρα της ιστορίας τους.
Στον πάνω"μαχαλά" δηλαδή στην πάνω γειτονιά των Λαγκαδιών, βρίσκεται το σπίτι των Δεληγιάννηδων, με κειμήλια και σπάνια αντικείμενα της οικογένειας των ονομαστών προεστών.
Στην πλατεία Ηρώων, στην είσοδο του χωριού, βρίσκεται η μητρόπολη των Λαγκαδίων με το όμορφο πετρόκτιστο καμπαναριό της και το κωδωνοστάσι με το επιβλητικό ρολόι του 1910.
Έξω από το χωριό, στα δωδεκάμισι χιλιόμετρα προς το Σταυροδρόμι, βρίσκεται ένα σπάνιο υδάτινο τοπίο, το φράγμα του Λάδωνα.
Ακολουθώντας την εκπληκτική τουριστική ανάπτυξη της ορεινής Αρκαδίας, τα Λαγκάδια έχουν το προνόμιο να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, με αποτέλεσμα να είναι ιδανική επιλογή για διαμονή και εξαιρετική βάση για εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα.
Πολλά από τα αναπαλαιωμένα πέτρινα αρχοντικά έχουν μεταμορφωθεί σε υπέροχους ξενώνες και στούντιο, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.
Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφεθείτε στην ομορφιά αυτού του τόπου, που τώρα την άνοιξη είναι στα καλύτερά του, και να απολαύσετε τη βόλτα σας και τον καφέ σας κάτω από τα πλατάνια...
M.Φραγκάκη-AGENTA

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια