Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Συχνός επισκέπτης πλέον οι βροχές με σκόνη

Συνήθως αντιλαμβανόμαστε την αφρικανική σκόνη από το χρώμα του ορίζοντα, αλλά και από το ότι ύστερα από βροχή τα αυτοκίνητα χρειάζονται επειγόντως πλύσιμο.
Όταν το φαινόμενο είναι έντονο, ορισμένες ομάδες του πληθυσμού μπορεί να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα ή επιβάρυνση των αλλεργιών τους. Για τους υπολοίπους είναι ένα αξιοπερίεργο θέαμα που....

–με βάση τις ενδείξεις– θα μας επισκέπτεται όλο και συχνότερα χρόνο με τον χρόνο.
Τι είναι όμως η αφρικανική σκόνη;
Οπως περιγράφει ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο για την εποχή, το οποίο παρατηρείται ήδη από την αρχαιότητα.
Γνωστή είναι η αναφορά του Ομήρου στη ματωμένη βροχή που έριξε στον κάμπο της Τροίας για να τιμήσει τον θάνατο του γιου του Σαρπηδόνα, ο οποίος σκοτώθηκε από τον Πάτροκλο.
Η κόκκινη σκόνη προέρχεται από την υπήνεμη πλευρά του βουνού Ατλαντας στο Μαρόκο.
Οι νοτιάδες και τα βαρομετρικά χαμηλά που είναι συχνά αυτή την εποχή, διευκολύνουν τη μεταφορά σκόνης σε απόσταση έως και μερικών χιλιάδων χιλιομέτρων. Η σκόνη κατακάθεται λόγω βαρύτητας ή αναμειγνύεται με τη βροχή δημιουργώντας το φαινόμενο της λασποβροχής, που παρατηρούν συχνά οι κάτοικοι της Αθήνας.
Τριάντα λασποβροχές
Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 30 επεισόδια μεταφοράς σκόνης, με διαφορετική ένταση το καθένα. Η μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται την άνοιξη και το φθινόπωρο.
«Στη Ν. Ευρώπη το φαινόμενο είναι πιο συχνό, ωστόσο τυχαίνει να έχει φτάσει ακόμα και μέχρι τη Β. Ευρώπη πέφτοντας με τη μορφή κόκκινου χιονιού. Εχει καταγραφεί στη Σκανδιναβία, ακόμα και στην Καραϊβική».
Σύμφωνα με τον κ. Χάρη Καμπεζίδη, διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει αρχίσει να παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 10% όσον αφορά τη συχνότητά του, ενώ αισθητή είναι και η αύξηση της έντασης.
«Φαίνεται ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο ευνοϊκές για την ένταση του φαινομένου. Αυτό μπορεί εν μέρει να αποδοθεί και στην κλιματική αλλαγή, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι εφεξής η αφρικανική σκόνη θα είναι πολύ συχνός “μουσαφίρης” για την περιοχή μας», σχολιάζει ο κ. Καμπεζίδης.

Επικίνδυνο «κοκτέιλ»
Η σκόνη, που περιέχει κυρίως σίδηρο, πυριτιούχα στοιχεία κ.ά., δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα ή τσούξιμο στα μάτια.
Αλλά μπορεί να προκαλέσει επιπρόσθετες ενοχλήσεις, αφού είναι η εποχή των αλλεργιών εξαιτίας λουλουδιών, ή και μονιμότερες βλάβες στην υγεία, καθώς, περνώντας πάνω από αστικές περιοχές, όπως η Αθήνα, αναμειγνύεται με τους ρύπους δημιουργώντας ένα επικίνδυνο για το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα «κοκτέιλ».
Επιπλέον, δημιουργεί προβλήματα στην αεροναυτιλία τόσο όσον αφορά στην ορατότητα όσο και την είσοδο της σκόνης στους κινητήρες.
Κώστα Ονισενκο
Τεσσα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια