Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βιότοποι της Κρήτης

Σπάνια φυτά και ζώα στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Βιότοποι της Κρήτης»
ΜΕ ΤΗΝ «ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ,
Με την «Γιορτή της Φύσης», μια ενημερωτική και ψυχαγωγική ημερίδα, καλωσόρισε την Άνοιξη, το Περιβαλλοντικό Πάρκο «Βιότοποι της Κρήτης».
Στα βιωματικά εργαστήρια και στις παρουσιάσεις που....

πραγματοποιήθηκαν για τα προστατευόμενα φυτά της Κρήτης, τα βότανα και τις χρήσεις τους, την χλωρίδα, την πανίδα, τα έντομα, την ενημέρωση για τα σπήλαια της Κρήτης και τις μορφές ζωής σε αυτά, καθώς και για την προστασία των υγροβιότοπων, οι επισκέπτες, που βρέθηκαν την περασμένη Κυριακή στα Καστελλάκια Ρεθύμνου, όπου βρίσκεται το πάρκο, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε αυτό και να γνωρίσουν την βιοποικιλότητα της Κρήτης. Το περιβαλλοντικό πάρκο «Βιότοποι» διαθέτει μεγάλη ποικιλία φυτών, πάνω από 250, πολλά από αυτά ενδημικά της Κρήτης, ζώα του χωριού, όπως οι κότες και τα κουνέλια, ερπετά, αμφίβια και έντομα. Περπατώντας στους χώρους του, οι επισκέπτες νιώθουν λες και βρίσκονται στη φύση. Χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Κι, όμως, το περιβαλλοντικό πάρκο είναι μια όαση σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο του Ρεθύμνου και σε όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες.
Τα «Ρ.Ν.» βρέθηκαν, την περασμένη Κυριακή, στη «Γιορτή της Φύσης 2013». Ο υπεύθυνος του πάρκου, Μιχάλης Παπαδουράκης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας αναφέρθηκε στα σπάνια φυτά, ερπετά και ζώα που βρίσκονται στο πάρκο: «Βασικός σκοπός του πάρκου είναι να ενημερώσει ντόπιους, ξένους, μεγάλους και μικρούς για την βιοποικιλότητα της Κρήτης. Για τα φυτά, τα ζώα, τα είδη της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού μας.
Στόχος μας είναι όλα αυτά να τα δει ο επισκέπτης με φυσικό τρόπο, όπως θα συναντούσε κάνοντας μια βόλτα στην ύπαιθρο. Έχουμε δημιουργήσει οικοσυστήματα και μέσα σε αυτά βρίσκονται τα είδη της χλωρίδας και της πανίδας, έντομα, ερπετά, φυτά. Υπάρχει το οικοσύστημα της παράλιας βλάστησης, το οικοσύστημα υγροβιότοπος, που έχει ποτάμια και λίμνες. Ακόμα, υπάρχει μάκια βλάστηση, η πυκνή βλάστηση που ευνοεί κυρίως την πανίδα και λιγότερο τη χλωρίδα. Άλλωστε, την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα την έχουμε στους φρυγανότοπους, στους ξερότοπους όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, στους οποίους θεωρούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά μόνον αγκάθια. Κι, όμως, εκεί βρίσκουμε ορχιδέες, ανεμώνες, ίριδες. Πάρα πολλά φυτά, τα οποία είναι ενδημικά της Κρήτης. Όπως, επίσης, πολλά από τα κινδυνεύοντα φυτά του νησιού βρίσκονται σε αυτούς του τόπους».
Το περιβαλλοντικό πάρκο στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά ανθρώπων που νοιάζονται για την φύση και ενδιαφέρονται να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά της. Βεβαίως, αυτή η προσπάθεια απαιτεί πολύ κόπο και χρόνο. «Το πρώτο πράγμα που απαιτείται είναι η έρευνα. Να τα βρούμε, να καταγράψουμε πληροφορίες για κάθε ένα από αυτά, να τα εντάξουμε στο οικοσύστημα που ανήκουν. Όλα αυτά απαιτούν χρόνο. Έχουμε περίπου 250 φυτά. Στην Κρήτη υπάρχουν 1.874 είδη, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε τρεις φορές περισσότερα απ’ ότι η Μεγάλη Βρετανία.
Από ερπετά και ζώα μπορεί να δει κανείς τα βασικά είδη, γιατί κάποια από αυτά είτε δεν μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο πάρκο μας με φυσικό τρόπο είτε δεν επιτρέπεται. Λιακόνι, σαμιαμίθι, ο κρητικός βάτραχος, μεσογειακός χαμαιλέοντας, κάβουρας γλυκού νερού, χελώνες, κάμπιες και πεταλούδες. Όλα αυτά υπάρχουν στο πάρκο, το οποίο συντηρείται από εθελοντές που μας βοηθούν» τόνισε ο κ. Παπαδουράκης.
Τέλος, ο υπεύθυνος του περιβαλλοντικού πάρκου μίλησε για την χρησιμότητα της επαφής των παιδιών με την φύση, τονίζοντας ότι οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να «μυρίσουν τις μυρωδιές της», μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στους «Βιότοπους της Κρήτης». Ο κ. Παπαδουράκης δήλωσε: «Φέτος έχουμε προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνουμε για τα σχολεία. Είναι ανάγκη της σημερινής εποχής τα παιδιά να τα φέρουμε όσο γίνεται πιο κοντά στη φύση. Να μην έχουν την εντύπωση ότι η ντομάτα βγαίνει στο σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα. Τα παιδιά μας μπορεί να τα ανατρέφουμε σε ασφαλείς συνθήκες, αλλά μακριά από τη φύση. Δέκα λεπτά επαφής με τη φύση, είναι αρκετά για ανανεώσουν τον άνθρωπο».
Οι ξεναγήσεις στο περιβαλλοντικό πάρκο πραγματοποιούνται καθημερινά 10:00-14:00 το πρωί και 18:00-20:00 το απόγευμα.
του Βαγγέλη Συνολάκη
www.greecelands.com


ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια