Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μια Ηπειρώτισσα στο ... Εβερεστ της επιστήμης!

Κατάγεται από ένα μικρό χωριό της Ηπείρου, και όμως κατάφερε να γίνει μια από τις κορυφαίες επιστήμονες του κόσμου, ανατρέποντας παγιωμένες αντιλήψεις και δίνοντας πειστικές απαντήσεις που σχετίζονται με την εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου.
Η Ηπειρώτισσα Κατερίνα Χαρβάτη που διαπρέπει με τις έρευνές της στο εξωτερικό έχει κάνει υπερήφανους όχι μόνο τους γονείς της, τον σύζυγό της και τα δύο ανήλικα παιδιά της, αλλά και όλους τους Έλληνες - κυρίως τους....

συγχωριανούς της, που ελπίζουν κάποια στιγμή να δουν και πάλι από κοντά το γλυκύτατο κορίτσι της διπλανής πόρτας.
Η 43χρονη Ελληνίδα καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας έχει ήδη στο ενεργητικό της πολλές έρευνες στον τομέα της εξελεγκτικής ανθρωπολογίας.
Είναι από τα βασικά στελέχη της ομάδας γεωλόγων, αρχαιολόγων, βιολόγων και ανθρωπολόγων που απέδειξε με αδιάσειστα στοιχεία ότι ο σημερινός άνθρωπος έλκει τις ρίζες του από την Αφρική.
Η ομάδα αυτή διακρίθηκε για τη συγκεκριμένη έρευνα, που συγκαταλέγεται στο top 10 των επιστημονικών ανακαλύψεων.
Η επιλογή της Κατερίνας Χαρβάτη από τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητή Φρεντ Γκράιν από τη Ν. Υόρκη ( ο οποίος της ζήτησε να αναλάβει τη μορφολογική ανάλυση του περίφημου κρανίου Hofmeyr) δεν ήταν τυχαία.
Και αυτό γιατί με την ερευνητική μέθοδο της τρισδιάστατης μορφωμετρίας που ανέπτυξε η ίδια αναλύθηκε για πρώτη φορά η μορφολογία του περίφημου κρανίου.
Για το λόγο αυτό τιμήθηκε στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ με τον τίτλο Fellow από την Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης (American Association of the Advancement of Science - AAAS).
Η Δρ Χαρβάτη πάντως δεν ξεχνάει και τις ρίζες της, καθώς συνεχίζει τις συνεργασίες που έχει εδώ και χρόνια με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και με την ελληνική Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας.
Σημαντικό αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν η ανάλυση των ισότοπων στροντίου ενός δοντιού 40.000 ετών, που βρέθηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή στη θέση Λακωνίς Γυθείου.
 Τα αποτελέσματα των αναλύσεων, που δημοσιεύτηκαν στο "Journal of Archaeological Science", έδωσαν την πρώτη άμεση μαρτυρία - σε παγκόσμιο επίπεδο - για τις νομαδικές κινήσεις των Νεάντερταλ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια