Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μυστήριο με αμύθητη περιουσία

Θα μπορούσε να είναι η υπόθεση ενός μπεστ σέλερ ή το σενάριο μιας ταινίας μυστηρίου, αλλά πρόκειται για αληθινή ιστορία που τελευταία απασχολεί τους κατοίκους ενός μικρού ορεινού χωριού στο Ηράκλειο Κρήτης. Η αιτία είναι το γεγονός ότι μπορεί να βρέθηκε η πολύκροτη διαθήκη-φάντασμα των ζάπλουτων αδερφών Χατζάκη, αλλά η αμύθητη περιουσία τους, που την αναζητούν οι χωριανοί από τους....

Κάτω Ασίτες, μιας και τη δικαιούνται, εξακολουθεί να αγνοείται, καθώς κανείς δεν ξέρει το ακριβές ποσό που έχει κατατεθεί σε τράπεζα της Ελβετίας. Ενα έγγραφο Ελβετού δικηγόρου, το οποίο αναφέρεται στο ίδρυμα που είχε δημιουργήσει ο Ζαχαρίας Χατζάκης στη Ζυρίχη με σκοπό τα χρήματα να δίδονται σε νέες και νέους αυτού του μικρού κρητικού χωριού, το οποίο είναι και η γενέτειρά του, ρίχνει ένα λιγοστό φως στη μυστηριώδη υπόθεση με τον εξαφανισμένο θησαυρό των αδερφών.
Ομως, αν και ο δικηγόρος Πέτερ Σούλγκερ του γνωστού γραφείου της Ζυρίχης Lorez & Sulger Buel στο επίσημο έγγραφο που απέστειλε στην Ελληνίδα  δικηγόρο των Χατζάκηδων περιγράφει επακριβώς τον σκοπό του ιδρύματος, δεν αναφέρει το ποσό που υπάρχει κατατεθειμένο στην Ελβετία και το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ιλιγγιώδες!
Μιλώντας στην «Espresso», η δικηγόρος Ηρακλείου Βασιλεία Χασουράκη τόνισε ότι δεν γνώριζε κάτι για τη σύσταση ιδρύματος στο εξωτερικό από τον Ζαχαρία Χατζάκη: «Οι Ελβετοί επικοινώνησαν μαζί μου και μου ζήτησαν να μεσολαβήσω για την υπόθεση. Τους ζήτησα λεπτομέρειες, όπως το ύψος του ποσού, όμως δεν μου απάντησαν, παρά τις προσπάθειες που έκανα» επισήμανε και πρόσθεσε: «Τα τρία αδέρφια ήταν πελάτες μου και μάλιστα είχα αναλάβει τη διαθήκη της Φωτεινής Χατζάκη, η οποία είχε κληροδοτήσει στο ΠΑΓΝΗ το ποσό του 1.600.000 ευρώ για να γίνει νέα κλινική και 400 στρέμματα στην Ιεράπετρα για να τα εκποιήσει η κοινότητα των Κάτω Ασιτών». Η κυρία Χασουράκη επισήμανε ότι ο Ζαχαρίας, που ζούσε στην Αθήνα, ταξίδευε πολύ συχνά κυρίως στην Τουρκία, αφού ήταν εξαγωγέας, οπότε δεν είναι απίθανο να είχε καταθέσεις στη Ζυρίχη: «Και τα τρία αδέρφια πέθαναν το 2003 σε ηλικία περίπου 84 ετών».
Η «Espresso» επικοινώνησε πολλές φορές με τη δημοτική αρχή του Ηρακλείου, αλλά στάθηκε αδύνατον να μας μιλήσει ο δήμαρχος ή κάποιος άλλος αρμόδιος. Οι χωριανοί των Κάτω Ασιτών μιλούν για έναν έμπορο ρίγανης, τον Ζαχαρία Χατζάκη, ο οποίος μαζί με τις δύο αδερφές του Ειρήνη και Φωτεινή έφτιαξε τεράστια περιουσία. Τα αδέρφια, που δεν απέκτησαν δικές τους οικογένειες, δεν ξέχασαν ποτέ το χωριό στο οποίο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, και φρόντισαν να ιδρύσουν ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες των νέων του χωριού. Δέκα χρόνια μετά όμως η επιθυμία τους όχι μόνο δεν έχει εκπληρωθεί, αλλά ουδείς γνωρίζει τι απέγινε ο θησαυρός των Χατζάκηδων.
Στο έγγραφο που απέστειλε το δικηγορικό γραφείο της Ζυρίχης αναφέρονται οι επιθυμίες του διαθέτη και τι μπορεί να προσφέρει το ίδρυμα: την απονομή κάθε έτος χρηματικού ποσού σε άπορους και μη μαθητές λυκείου, επιτυχόντες στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την εισφορά σημαντικού χρηματικού ποσού για δημόσια δανειστική βιβλιοθήκη στις Κάτω Ασίτες, εμπλουτισμένη με βιβλία λογοτεχνών, συγγραφέων και ποιητών, από την Κρήτη.  Επίσης ζητούσε να δίδεται χρηματική ενίσχυση σε άπορους σπουδαστές των ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε άπορους ασθενείς για αποθεραπεία, εγχειρήσεις, αμοιβές ιατρών κ.ά., και να παρέχονται γεύματα σε απόρους εις μνήμην Ειρήνης, Ζαχαρία και Φωτεινής Χατζάκη. Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσκολίας στην παροχή γευμάτων, να δίδονται απευθείας χρήματα στις οικογένειες, να δίδονται δώρα γάμου σε άπορα νιόπαντρα ζευγάρια, με ιδιαίτερη προτίμηση σε ηλεκτρικές συσκευές, και οποιαδήποτε άλλη ανάγκη προκύψει που δεν περιγράφεται στους σκοπούς του ιδρύματος να καλύπτεται με βάση την κρίση των διαχειριστών.

Η ιστορία των... πολυμήχανων Χατζάκηδων
Η μία εκ των τριών αδερφών, η Φωτεινή Χατζάκη, είχε κληροδοτήσει στο νοσοκομείο το ιλιγγιώδες ποσό των 1.600.000 ευρώ για να γίνει νέα κλινική και 400 στρέμματα στην περιοχή της Ιεράπετρας για να τα εκποιήσει η κοινότητα Κάτω Ασιτών (στην οποία είχε ήδη φτιάξει το πνευματικό κέντρο). Η περιουσία των Χατζάκηδων ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο αρχικά είχε υπολογιστεί και είχε βγει στο φως της δημοσιότητας με τη διαθήκη της Φωτεινής Χατζάκη, της τελευταίας από τα τρία αδέρφια, που πέθανε το 2003.  Αλλά για να φτάσουν εκεί είχαν δουλέψει σκληρά...
Η Ειρήνη, ο Ζαχαρίας και η Φωτεινή Χατζάκη είχαν κληρονομήσει ένα εργοστάσιο συσκευασίας ρίγανης και άλλων αρωματικών φυτών από ένα μακρινό τους ξάδερφο, ονόματι Παράσχο, που επίσης δεν είχε κάνει παιδιά. Η Ειρήνη ήταν απόφοιτος της Γαλλικής Φιλολογίας και δεν ασχολήθηκε με την επιχείρηση, αλλά η Φωτεινή και ο Ζαχαρίας την επέκτειναν με εργοστάσια σε Πειραιά, Τουρκία και Βουλγαρία κερδίζοντας μεγάλα ποσά και φτιάχνοντας αργά αλλά σταθερά τεράστια περιουσία. Ο Ζαχαρίας μάλιστα δεν είχε διστάσει να κάνει μεγάλες επενδύσεις στο χρηματιστήριο, τις οποίες ρευστοποίησε έγκαιρα. Κανένα από τα αδέρφια όμως δεν κατάφερε να φτιάξει οικογένεια και όταν άρχισαν να γερνούν, ο Ζαχαρίας Χατζάκης αποφάσισε να πουλήσει τα εργοστάσια και να ρευστοποιήσει την περιουσία.
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια