Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το στρες είναι η αιτία που ασπρίζουν τα μαλλιά

Τα μαλλιά μας ασπρίζουν πρόωρα εξαιτίας της χημικής ουσίας αδρεναλίνη η οποία ενεργοποιείται λόγω του στρες, όπως αναφέρουν οι έρευνες του Πανεπιστημίου Ντιουκ, στην Αμερική....
Οι σχετικές μελέτες ανοίγουν το δρόμο για την επινόηση φαρμάκων που θα αντιμετωπίζουν τα ιατρικά προβλήματα που προκαλούνται σε ....

όσους μονίμως βρίσκονται υπό ψυχική πίεση.
Τα φάρμακα θα μπορούν επίσης να εμποδίζουν το πρόωρο άσπρισμα των μαλλιών που προκαλείται λόγω βλάβης στο DNA από την αδρεναλίνη που ενεργοποιείται με το στρες.

Οι περισσότεροι ενήλικες βλέπουν τις πρώτες άσπρες τρίχες στο κεφάλι τους γύρω στα 25 τους χρόνια, με τα γονίδια, το αλκοόλ, το κάπνισμα και την διατροφή να συνοδεύουν το στρες στον κατάλογο των παραγόντων που αυξάνουν τις πιθανότητες για πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οι σύντομες αλλά έντονες περίοδοι στρες ωφελούν τον οργανισμό, καθώς η αδρεναλίνη τον προετοιμάζει είτε να παλέψει για να αντιμετωπίσει το όποιο πρόβλημα είτε να λάβει τα μέτρα του για να το αποφύγει όταν όμως το στρες είναι συνεχές, βλάπτει το DNA.

Οι ερευνητές επί αρκετές εβδομάδες έκαναν εγχύσεις αδρεναλίνης σε ποντίκια, ώστε να μιμηθούν την δράση του χρόνιου στρες.

Όπως διαπίστωσαν, αυτό είχε ως συνέπεια να μειωθούν τα επίπεδα μιας αντικαρκινικής πρωτεΐνης που λέγεται "p53" και αποκαλείται ως "φύλακας του γονιδιώματος".

Αυτό είναι σημαντικό διότι η "p53" συνήθως ενεργοποιείται όταν υφίσταται βλάβες το DNA, με στόχο είτε να διεγείρει την επιδιόρθωσή τους είτε να οδηγηθούν στον θάνατο τα κύτταρα που τις έχουν αναπτύξει.

Οι βλάβες του DNA οδηγούν σε παράπλευρες ζημιές του οργανισμού μεταξύ αυτών ο καρκίνος, αλλά και το γκριζάρισμα των μαλλιών.
radar.gr


ΣΧΟΛΙΑ

2 Σχόλια