Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες

Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες
Aυτή η ανάρτηση αφορά τους δημιουργούς χειροποίητων αντικειμένων, οι οποίοι σιγά – σιγά προετοιμάζονται για την επόμενη μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας μας!
Καταρχήν επειδή οι ιδέες για πασχαλινές λαμπάδες είναι ανεξάντλητες όσο και η φαντασία, ας τις δούμε ταξινομημένες σύμφωνα με το κύριο διακοσμητικό υλικό τους:
Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες
Χαρτί
Το χαρτί είναι ο “βασιλιάς” των υλικών για κατασκευές. Φθηνό, εύχρηστο και καθόλου δυσεύρετο! Μέσα σε μια μεγάλη ποικιλία χαρτιών, ξεχωρίζουν το γκοφρέ, το λεπτό γυαλιστερό και το χαρτόνι.
Το γκοφρέ “εξειδικεύεται” στα λουλούδια. Τόσο η υφή του, όσο και η πλαστικότητά του, δημιουργούν ένα αρκετά ρεαλιστικό και ανάλαφρο αποτέλεσμα. Δείτε τεχνικές δημιουργίας λουλουδιών από γκοφρέ χαρτί εδώ .
Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες
Το λεπτό γυαλιστερό χαρτί (180gr/m2) αποδίδει επίσης καλά τα άνθη καθώς και κατασκευές Origami, όμως θα πρέπει να δοθεί προσοχή στα σημεία τσάκισης. Ό,τι τσακίζει… δε “ξετσακίζει”! Δείτε τεχνικές δημιουργίας λουλουδιών από λεπτό γυαλιστερό χαρτί εδώ κι εδώ.
Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες
Για την τεχνική Decoupage θα έχετε ξανακούσει. Πρόκειται για μια τεχνική αντιγραφής σχεδίων πάνω σε διάφορες επιφάνειες, όπως το ξύλο και το κεραμικό, η οποία αγαπιέται κυρίως από ανθρώπους του vintage style! Δεν είναι κακή ιδέα η εφαρμογή Decoupage πάνω σε λαμπάδα (Δείτε εδώ ένα από τα πολλά blogs για Decoupage). Και μιας και μιλάμε για στάμπες, παραθέτω και την ιδέα σφραγίδας για τον ίδιο σκοπό.
Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες
Για το Quilling τι γνωρίζετε; Το Quilling είναι μία τεχνική δημιουργίας τρισδιάστατων χάρτινων σχεδίων από λεπτές λωρίδες χαρτιού. Όπως οι πεταλουδίτσες στις λαμπάδες παρακάτω. Δείτε εδώ οδηγίες της τεχνικής και τι ακριβώς θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε.
Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες
Με το χαρτόνι η διαδικασία απλουστεύει κατά πολύ. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, αρκεί να κόψετε το περίγραμμα μιας φιγούρας και να τις δώσετε ότι χρώμα επιθυμείτε.
Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες
Ύφασμα, πλεκτό, κορδέλα και σχοινί
Βάλτε τη ραπτομηχανή στη πρίζα! Βαμβακερά μαξιλαράκια, τσόχινα ζωάκια και λουλούδια από τούλι, γάζα ή σατέν, παίρνουν θέση πάνω στις φετινές λαμπάδες!
Τα μαξιλαράκια μπορούν να γεμίσουν με βαμβάκι. Η τσόχα ή κι άλλα υφάσματα μπορούν να κολλήσουν πάνω σε απλά σχήματα σκληρού χαρτονιού, δημιουργώντας έτσι κάποιο ζωάκι. Όσο για τα λουλούδια… ακολουθήστε ακριβώς τις οδηγίες που αναφέρονται παραπάνω -στη δημιουργία των χάρτινων λουλουδιών-. Δείτε εδώ άλλη μια μέθοδο κατασκευής υφασμάτινων λουλουδιών.
Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες
Αν, από την άλλη, κατέχετε το βελονάκι, προσπαθήστε να κάνετε κάτι έξω απ’ τα συνηθισμένα. Πλεκτά ζωάκια! 
Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες
Κορδέλες και σχοινιά: Χωρίς κόπο και σε χρόνο dt, οι κορδέλες, τα κορδόνια και οι σπάγγοι τυλίγονται σχεδόν από μόνα τους πάνω στις λαμπάδες. Εσείς θα χρειαστείτε μόνο φαντασία και λίγη σιλικόνη!
Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες
Πηλός
Πηλός… το συγγενικό μας υλικό! Τυχεροί οι γλύπτες κι οι αγγειοπλάστες, που βλέπουν να “γεννιέται” κάτι καινούριο μέσα από τα χέρια τους. Για τη πασχαλινή λαμπάδα όμως δε χρειάζεται να είσαι κι ο Ρhilolaos! Όπως βλέπετε και στις παρακάτω λαμπάδες (πατήστε πάνω στην εικόνα για zoom), όλες οι πήλινες μορφές έχουν προέλθει από απλά σχήματα.
Προμηθευτείτε λευκό πηλό από φυσικά υλικά (διαθέσιμος σε καταστήματα με είδη χειροτεχνίας ή βιβλιοπωλεία). Για τα σχήματα χρησιμοποιήστε κάποιο πατρόν ή κουπάτ ζαχαροπλαστικής. Συναρμολογήστε τα κομμάτια και αφήστε τα να στεγνώσουν σταδιακά στον αέρα. Αφού στεγνώσουν, μπορείτε να τα βάψετε χρησιμοποιώντας τέμπερα.
Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες
Φύλλα αλουμινίου
Να κάτι πραγματικά ξεχωριστό! Το αλουμίνιο είναι ένα υλικό από τη φύση του ελαφρύ και μαλακό. Ιδιότητες που το κάνουν εύχρηστο και εύπλαστο. Προμηθευτείτε φύλλα αλουμινίου για χειροτεχνίες (διαθέσιμα σε καταστήματα με είδη χειροτεχνίας ή βιβλιοπωλεία) ή “εκμεταλλευτείτε” διαφορετικά τις αλουμινένιες συσκευασίες τροφίμων μιας χρήσης. Δείτε εδώ οδηγίες επεξεργασίας.
Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες
Ξύλο balsa
Το ξύλο balsa (Ochroma Lagopus) χρησιμοποιείται στην ξυλογλυπτική, την κατασκευή μακετών και τον μοντελισμό, χάρις στη καλή αναλογία βάρους - αντοχής. Συνδυάζει δηλαδή μικρό βάρος, με μεγάλη αντοχή (σε κρούση, υγρασία και αλλαγές θερμοκρασίας). Στη προκειμένη περίπτωση όμως (τον στολισμό της λαμπάδας), μας ενδιαφέρει η ευκολία που μας προσφέρει κατά την επεξεργασία του. Τα φύλλα balsa για χειροτεχνίες (διαθέσιμα σε καταστήματα με είδη χειροτεχνίας ή βιβλιοπωλεία) είναι λεπτά και μαλακά ώστε να τεμαχίζονται, απλά χαράσσοντάς τα με το κοπίδι! Για τέλειο φινίρισμα περάστε τις κομμένες ακμές με λεπτό γυαλόχαρτο. Το ξύλο επιδέχεται κόλλα για τις ενώσεις καθώς και βαφή ή βερνίκι.

Έτσι, μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα μικροαντικείμενα, όπως για παράδειγμα ξύλινα μπρελόκ ή ένα παιχνίδι puzzle (με τα κομμάτια του σε ένα πουγκί/σακουλάκι πάνω στη λαμπάδα). Όπως βλέπετε κι εδώ!
Χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες
Μια άλλη ιδέα, που σίγουρα θα φανεί χρήσιμη για τις ημέρες του Πάσχα, είναι η ξύλινη αβγουλιέρα! Όπως βλέπετε και στη παρακάτω φωτογραφία, απλά σχήματα με μια τρύπα στη μέση -ικανή να στηρίξει ένα αβγό- αποτελούν μία απλή και πολύ έξυπνη κατασκευή!

Υπάρχουν 2 τρόποι να υλοποιηθεί:
- Είτε θα κολλήσετε πολλά φύλλα balsa -του ίδιου σχήματος- κάθετα μεταξύ τους, ώστε να δώσετε ύψος στην αβγουλιέρα σας (προσέξτε η κατεύθυνση των νερών του κάθε φύλλου να έχουν διαφορά 90° από το προηγούμενο. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξήσετε τον χρόνο ζωής του αντικειμένου).
- Είτε θα αρκεστείτε στο ένα φύλλο, που όμως λόγω του μικρού του πάχους, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο πάνω σε ποτήρι.

Tip
- Εδώ θα βρείτε σιλουέτες ζώων για εκτύπωση πατρόν.
- Μη ξεχνάτε πως μπορείτε να συνδυάσετε περισσότερα από ένα υλικά και τεχνικές, σε μια λαμπάδα.
noexcus.blogspot.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια