Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Tactile World: και οι τυφλοί σερφάρουν στο Διαδίκτυο

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής μας ζωής.
Ακόμα και οι κοινωνικές επαφές, σε πολλές περιπτώσεις, γίνονται με τη βοήθεια του Διαδικτύου στις εξειδικευμένες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Όμως, αν και ο κόσμος μας μεγαλώνει και τα σύνορα πέφτουν χάρη στο Ίντερνετ, όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης και πολύ περισσότερο όσοι δεν βλέπουν καθόλου νιώθουν απομονωμένοι, έξω από το πεδίο της δράσης.
Τώρα, ένα νέο τεχνολογικό θαύμα θα τους επιτρέψει να ταξιδεύουν στο Ίντερνετ. Μάλιστα, χάρη στο ειδικό λογισμικό θα μπορούν να "βλέπουν" ακόμα και γραφικές παραστάσεις.
Ο εφευρέτης του ελπίζει ότι με τη βοήθεια του εξελιγμένου προγράμματος άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα όρασης θα καταφέρουν να δουλέψουν σε γραφεία.
 Δεκαέξι ακίδες 
Το σύστημα, το οποίο κατασκευάζεται από την ισραηλινή εταιρεία Tactile World, χρησιμοποιεί μία μικρή συσκευή που εκ πρώτης όψεως μοιάζει με κοινό ποντίκι ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Στο επάνω μέρος της, ωστόσο είναι διαιρεμένο σε δύο τμήματα καθένα από τα οποία διαθέτει 16 ακίδες, τοποθετημένες σε συστοιχίες τέσσερα επί τέσσερα.
Το λογισμικό που παρέχεται μαζί με το ειδικό ποντίκι μεταφράζει το κείμενο που εμφανίζεται στην οθόνη σε γραφή Μπράιγ.
Στην παραδοσιακή της μορφή της συγκεκριμένης γραφής που χρησιμοποιείται από όσους δεν μπορούν να δουν, οι αριθμοί και τα γράμματα αντικαθίστανται πάνω στο χαρτί από μικρά "εξογκώματα".
Τώρα οι ακίδες στο ποντίκι μπορούν να αντικαταστήσουν τα διογκωμένα σημεία στο χαρτί. Εύκολη ερμηνεία κειμένου
Καθώς ένας κέρσορας που ελέγχεται από το ποντίκι κινείται πάνω στην οθόνη, οι ακίδες που βρίσκονται στην επιφάνεια του ανασηκώνονται ή κατακάθονται, έτσι ώστε να σχηματίζονται σε γραφή Μπράιγ οι λέξεις του κειμένου που βρίσκεται στην οθόνη του υπολογιστή.
Η μία συστοιχία αναπαριστά το γράμμα πάνω από το οποίο βρίσκεται ο κέρσορας, ενώ η άλλη δίνει πληροφορίες στον χρήστη σχετικά με το τι πρόκειται να επακολουθήσει, όπως παραδείγματος χάριν εάν έπεται ένα γράμμα ή το τέλος της πρότασης.
Αυτή η έγκαιρη προειδοποίηση κάνει ευκολότερη την ερμηνεία του κειμένου.
Επίσης, καθώς ο αναγνώστης διαβάζει το κείμενο, το σύστημα μπορεί να τον πληροφορήσει για την ύπαρξη συνδέσμων προς άλλες ιστοσελίδες.
Τέλος, ο χρήστης μπορεί να προτιμήσει να "ακούσει" το κείμενο που πρέπει να διαβάσει.
Με τον ίδιο τρόπο περίπου ο τυφλός χρήστης μπορεί να διαβάσει και γραφικές παραστάσεις ή ακόμα και χάρτες.
Το λογισμικό του ποντικιού διαθέτει την ικανότητα να διατηρείται πάνω στην ίδια γραμμή, καθώς ο χρήστης διαβάζει το κείμενο.
Ο χρήστης επίσης μπορεί να πατήσει ένα κουμπί πάνω στο ποντίκι και το κείμενο θα "τρέχει" κάτω από τις άκρες των δακτύλων του χωρίς να χρειαστεί να κινήσει καθόλου τον κέρσορα.
Και γραφήματα 
Όταν χρειαστεί να "διαβάσει" ένα γράφημα, μία παράσταση ή χάρτη σηκώνονται οι ακίδες όσο το ποντίκι ακουμπά πάνω σε ευθεία γραμμή, ενώ ο αριθμός τους αντιπροσωπεύει το πάχος της γραμμής.
Εάν ξεφύγει από τη γραμμή, οι ακίδες εξαφανίζονται.
Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατόν ο τυφλός να παρακολουθήσει την καμπή ενός γραφήματος.
Η αλήθεια είναι ότι το νέο σύστημα δεν είναι μόνο το τελειότερο μέχρι σήμερα, αλλά είναι και αρκετά πιο φτηνό από τους υπόλοιπους "αναγνώστες" την γραφής Μπράιγ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια