Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κοκκινοσκουφίτσα


Τα δημοφιλή παραμύθια και οι λαϊκοί μύθοι είναι πολύ πιο παλιοί από ότι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες.
 Αυτό διαπίστωσε νέα Βρετανική έρευνα, η οποία εστίασε στη διάσημη "Κοκκινοσκουφίτσα" και ανακάλυψε ότι όχι μόνο υπάρχουν τουλάχιστον 70 παραλλαγές της σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αλλά ότι η προέλευση της ιστορίας, που κάθε παιδάκι έχει ακούσει με δέος το βράδυ στο κρεβάτι του, χάνεται στο βάθος του χρόνου, όπως διαπιστώθηκε, για παράδειγμα , η ευρωπαϊκή εκδοχή της "Κοκκινοσκουφίτσας" μιλά για ένα λύκο που έχει μασκαρευτεί σαν γιαγιά, στην κινεζική μια τίγρη αντικαθιστά το λύκο, ενώ στην ιρανική, όπου δεν είναι νοητό ένα κοριτσάκι να περπατά μόνο του στο δάσος, ο πρωταγωνιστής είναι αγοράκι.
Αντίθετα με την κυρίαρχη άποψη ότι η "Κοκκινοσκουφίτσα" κατάγεται από τη Γαλλία, λίγο πριν ο Τσαρλς Περώ παρουσιάσει την πρώτη γραπτή εκδοχή της ιστορίας κατά το 17ο αιώνα, την οποία το 19ο αιώνα ξαναέγραψαν οι αδελφοί Γκριμ, η έρευνα κατέληξε ότι στην πραγματικότητα διάφορες παραλλαγές της ίδιας ιστορίας μοιράζονται κάποιον κοινό "πρόγονο", που υπήρξε τουλάχιστον πριν από 2.600 χρόνια.
Συνολικά σε όλο το κόσμο εντοπίστηκαν 70 παραλλαγές στους πρωταγωνιστές και στο "σενάριο" της "Κοκκινοσκουφίτσας".
Άγνωστο παραμένει με ποιο τρόπο η ιστορία της "Κοκκινοσκουφίτσας" πέρασε από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά είναι πιθανό αυτό να συνέβη κατά μήκος των διακρατικών εμπορικών οδών της αρχαιότητας και μέσω της συνεχούς μετακίνησης ανθρώπων από τόπο σε τόπο.
Σύμφωνα με μια θεωρία, η εξάπλωση αυτών των ιστοριών είχε και μια άλλη ημι-συνειδητή αιτία: την επιθυμία να περάσει στις νεότερες γενιές μια σειρά από ιδέες και συμβουλές για καλύτερη επιβίωση, π.χ. για την αντιμετώπιση της βίας και της απάτης.
Η αρχαιότερη ιστορία που βρέθηκε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους Βρετανούς μελετητές, είναι ένας μύθος του Αισώπου, που χρονολογείται από τον 6ο π.Χ. περίπου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια