Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κίτρινο, το παρεξηγημένο χρώμα

Λέγεται ότι το κίτρινο χρώμα συμβολίζει το μίσος, τη ζήλεια και την προδοσία. Μεγάλη παρεξήγηση για ένα τόσο φωτεινό και λαμπερό χρώμα, που διαθέτει εξαιρετικές ιδιότητες. Πολλοί το αντιπαθούν χωρίς συγκεκριμένο λόγο, ωστόσο στην Ασία είναι συνώνυμο της ευτυχίας και θεωρείται ότι αποπνέει θετική ενέργεια.

Τι λέει η ιστορία;

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα εθνολόγο των χρωμάτων Anne Varichon, στην αρχαιότητα το κίτρινο ήταν
συνυφασμένο με την ευημερία. Όμως στα χρόνια που ακολούθησαν συνδέθηκε με την προδοσία και τον Ιούδα, την ατιμία, τον φθόνο και την απομίμηση (αφού προσπαθεί να μιμηθεί το χρυσό χρώμα), μέχρις ότου ήρθε η Αναγέννηση στη Δύση για να αποκαταστήσει το όνομά του και να διαλύσει τις προκαταλήψεις.
Το κίτρινο της ζήλιας, της προδοσίας και της διαστρέβλωσης
Αναφέρεται ότι στην Αίγυπτο και τη Βιρμανία το κίτρινο ήταν το χρώμα του πένθους, στην Ισπανία το φορούσαν οι δήμιοι και στη Γαλλία έβαφαν με αυτό τις πόρτες των προδοτών και των εγκληματιών (ίσως για να ξεχωρίζουν από μακριά). Κάπως έτσι κηλιδώθηκε η φήμη του. Μια γελοιογραφία με τίτλο «Το κίτρινο παιδί» που κοσμούσε δύο αμφισβητούμενης ποιότητας εφημερίδες, στάθηκε αφορμή να ονομαστεί «κίτρινος τύπος» κάθε διαστρεβλωμένη δημοσιογραφική είδηση. Στη Σαγκάη οι βιντεοκασέτες πορνό κυκλοφορούσαν στην αγορά ως «κίτρινες ταινίες». Η κίτρινη κάρτα που δείχνει ο διαιτητής στους άτακτους ποδοσφαιριστές είναι μια άλλη εκδοχή του… μισητού χρώματος. Επιπλέον αρκετοί ανατριχιάζουν και μόνο στη σκέψη ότι κάποιος θα τους προσφέρει ένα μπουκέτο κίτρινα τριαντάφυλλα, αφού από τη βικτωριανή εποχή θεωρούνται δείγμα ζήλιας. Πάντως ο λόγος που το κίτρινο είναι το χρώμα των ταξί και των σχολικών λεωφορείων δεν είναι ούτε η ζήλεια ούτε η προδοσία αλλά το γεγονός ότι αυτό το χρώμα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, είναι το πλέον ευδιάκριτο από μακρινή απόσταση.
Ποιοι αγάπησαν το κίτρινο;
Σε αυτούς που τα πήγαν θαυμάσια με το κίτρινο συγκαταλέγονται: Οι Ινδουιστές, οι οποίοι γιορτάζουν τον ερχομό της άνοιξης ντυμένοι στα κίτρινα, ο δοξασμένος πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας (γνωστός και ως Κίτρινος Αυτοκράτορας) αλλά και όλη η αυτοκρατορική οικογένεια, η οποία καρπώθηκε το κίτρινο χρώμα για τα ρούχα και τα οικήματά της απαγορεύοντας σε οποιονδήποτε άλλο Κινέζο να το χρησιμοποιεί. Επίσης οι έμποροι και οι γεωργοί στην Ινδία, οι οποίοι ντύνονταν στα κίτρινα, οι Ιάπωνες πολεμιστές του Μεσαίωνα, που φορούσαν ένα κίτρινο χρυσάνθεμο ως υπόσχεση θάρρους, και οι εξεγερμένοι Ταοϊστές κατά της κινεζικής δυναστείας των Χαν, γνωστοί και ως «κίτρινα τουρμπάνια».
Τι λέει η φύση;
Οι αποχρώσεις του κίτρινου είναι πολλές: Κίτρινο της ώχρας, του βουτύρου, της μπανάνας, του χρυσαφιού, του τοπαζιού, του ήλιου, της άμμου, του καναρινιού, του λεμονιού, του κρόκου του αυγού, του σαφράν (κρόκου), του κουρκουμά, της βανίλιας, της μουστάρδας, του πεπονιού, του σταριού, της μιμόζας, του ασπάλαθου, του καλαμποκιού, του θειαφιού. Το γεγονός ότι πολλά ευχάριστα, εύγευστα και θρεπτικά τρόφιμα αλλά και εντυπωσιακά λουλούδια, μέταλλα και πετρώματα έχουν το χρώμα του, αποκαθιστά αρκετά την κακοφημία του.
Τι λέει ο εγκέφαλος;
Ειδικοί προσδιόρισαν ότι το κίτρινο χρώμα σε έναν χώρο οξύνει την προσοχή στις λεπτομέρειες, ακονίζει τη μνήμη και διευκολύνει την επιστημονική σκέψη. Ακόμα φέρνει ευθυμία, μάχεται την κατάθλιψη και την απογοήτευση και διευρύνει τη σοφία. Όμως για κάποιους μπορεί να γίνει κουραστικό και να φέρει νευρικότητα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα λόγω της υπερδιέγερσης που προκαλεί. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το κίτρινο σε σωστές δόσεις χαρίζει τόνωση και δύναμη στο πνεύμα, ενώ αυξάνει τον ρυθμό του μεταβολισμού.
Τι λένε οι διακοσμητές;
Κατά τους διακοσμητές το κίτρινο είναι ακατάλληλο για υπνοδωμάτια, αφού έχει παρατηρηθεί ότι τα ζευγάρια τσακώνονται πιο πολύ και τα μωρά κλαίνε περισσότερο μέσα σε κίτρινα δωμάτια. Όμως προσφέρει θερμότητα και λαμπρότητα σε έναν χώρο, οπότε μπορεί να δώσει λάμψη και ενέργεια σε σκοτεινές κουζίνες, καθιστικά ή γυμναστήρια. Τέλος, σύμφωνα με την κινέζικη φιλοσοφία για τα οικήματα, το κέντρο του σπιτιού (Tai Chi), το οποίο συμβολίζει τη σύνδεση με την Πηγή της Ζωής, εκφράζεται με το κίτρινο χρώμα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια